Rusija na čelu trke u naoružanju

Naša zemlja je stalno jurila SAD, još iz vremena Hladnog rata, kada je reč o vojnim tehnologijama, ali sada oni jure nas, pokušavaju da nas stignu, naglasio je ruski predsednik Vladimir Putin

Obraćajući se naciji povodom proslave Dana oružara, ruski predsednik Vladimir Putin nije krio zadovoljstvo zbog vrhunskih dostignuća domaće vojne nauke i industrije. Pažnju svetskih medija najviše je privukla njegova izjava da Rusija prvi put u istoriji raspolaže naoružanjem koje nema nijedna zemlja sveta. „Decenijama smo bili u ulozi onih koji sustižu. To se ticalo atomskog, nuklearnog oružja, zatim strateške avijacije, a onda i raketne interkontinentalne tehnike, to jest onog što stručnjaci nazivaju ’sredstvima isporuke’“, rekao je ruski lider. Pojava hipersoničnog raketnog naoružanja, kako kaže, promenila je status kvo u korist Rusije. „Naša zemlja je stalno jurila SAD, još iz vremena Hladnog rata, kada je reč o vojnim tehnologijama, ali sada oni jure nas, pokušavaju da nas stignu“, dodao je Putin. Ova ocena je prilično tačna, ako se zna da je Moskva poslednjih godina uspešno privela kraju istraživanja hipersonične ratne tehnike, započeta između 1974. i 1981. godine, nastavljena tokom 1990-ih u uslovima ekstremnog nedostatka finansiranja i dovršena nakon 2001. i dolaska Vladimira Putina na vlast.

ZASLUGE, ODLIKOVANJA, SLAVA I TAJNE Za konačni uspeh najviše je zaslužan jedan čovek – Gerbert (na srpskom jeziku bi se reklo Herbert) Jefremov, legendarni konstruktor sovjetske i ruske raketne tehnike, naslednik čuvenog Vladimira Čelomeja. Odlikovan od strane Putina Ordenom Heroja rada RF još 2017, Jefremov (87) postao je prvi Rus koji ima ovu državnu nagradu i iz vremena SSSR-a – da objedini ova dva ordena još niko pre njega nije uspeo. A sasvim nedavno, 19. septembra, dodeljeno mu je novo priznanje: Orden Svetog apostola Andreja Prvozvanog sa mačevima, za izuzetne zasluge u razvoju raketno-kosmičkog sektora i jačanje odbrambene sposobnosti Rusije! Ovo je najviši orden Ruske Federacije (u rangu je odmah ispod Heroja rada, koji ne predstavlja samo orden već i titulu, zvanje) i dodeljuje se za „izuzetne zasluge i doprinos procvatu, veličini i slavi Rusije“, a od stranaca mogu ga dobiti samo šefovi država i vlada. To je bio, inače, najstariji i najviši ruski carski orden, dodeljuje se od 1698, obnovljen je u Ruskoj Federaciji od 1998. godine.
Jefremov je tek 22. čovek u novije vreme koji nosi ovo odlikovanje, a među stranim državnicima to su bivši predsednici Kazahstana i Azerbejdžana, Nursultan Nazarbajev i Gejdar Alijev, kao i lideri Kine i Indije, Si Đinping i Narendra Modi. Među domaćih 18 nosilaca su i patrijarh Aleksij Drugi, Aleksandar Solženjicin, Mihail Kalašnjikov, Mihail Gorbačov, Sergej Šojgu… Solženjicin, kritičar Borisa Jeljcina i četvrti po redu dobitnik, odbio je da primi nagradu 1998. godine. Ukaz o odlikovanju Šojgua, 2014, jedini je neobjavljen u zvaničnim dokumentima ruskog predsednika. Imajući u vidu da je te godine Krim vraćen u sastav Rusije i da je svim sredstvima branjen Donbas – može se pretpostaviti koje su zasluge ministra odbrane dovele na spisak odlikovanih za „doprinos procvatu, veličini i slavi Rusije“. Putinov ukaz je ostao tajni, jer neke stvari nisu za objavljivanje. I bez toga je sve jasno.

Kao što je jasno i za doprinos Gerberta Aleksandroviča. Njegovo glavno „čedo“ je hipersonični nuklearni borbeni blok „Avangard“, koji je stupio na borbeno dežurstvo još u decembru 2019. godine. Jefremova je Putin prošle nedelje javno označio kao kreatora ovog oružja, zbog čega mu je i dodeljen najviši orden. Ovaj raketni program utemeljen je 1987, pod nazivom „Albatros“ u Naučnoproizvodnoj korporaciji „Mašinostrojenje“, pod rukovodstvom Jefremova. Posle raspada SSSR-a i mnogo muka, a nakon što je Vašington Džordža Buša Mlađeg napustio Sporazum o antibalističkim raketama 2002. i tako dao zeleno svetlo trci u protivraketnoj odbrani (PRO), Rusija ubrzava rad na hipersoničnom programu i već 2004. ruski načelnik Generalštaba Jurij Balujevski saopštava da je testiran „kosmički aparat sposoban da manevriše na hipersoničnim brzinama“.
Godinu kasnije i Putin je izjavio: „Mi razvijamo nove strateške sisteme kakve ne poseduje niko u svetu. Oni će raditi na hipersoničnim brzinama i menjaće pravac i po horizontali i po vertikali. Biće praktično neuhvatljivi za protivraketnu odbranu.“ Narednih desetak godina proteklo je u serijama često neuspešnih testiranja, zbog čega je program dospeo pod znak pitanja. Problem je bio topljenje materijala usled aerodinamičkog zagrevanja (i do 2.000 stepeni Celzijusa) koje nastaje pri brzinama preko 20 Maha, odnosno 25.000 kilometara na čas. Ipak, to je na kraju rešeno i Putin je 1. marta 2018. saopštio da je „Avangard“ stvoren! Iako je reč o tajnom oružju, poznato je da je nezaustavljiv za bilo koji PRO, imajući u vidu da je neophodno bar 50 skupocenih antiraketa da bi bio oboren.

AVANGARDNI „AVANGARD“ A blok može da nosi više bojevih glava, kao i dodatna sredstva za probijanje PRO, pa je jasno da su pokušaji da se zaustavi „Avangard“ uzaludni. U završnoj fazi leta, pri brzinama za koje pojedini stručnjaci kažu da može da iznose i preko 27 Maha, aparat se pretvara u vatrenu loptu u plazma omotaču – ali i u takvom stanju zadržava manevarske sposobnosti i upravljivost! Napravljen od kompozitnih materijala, što daje izdržljivost pri zagrevanju, ali i zaštitu od laserskih napada. Blokovi „Avangarda“ pokretani su sopstvenim motorima (nakon što se odvoje od rakete nosača), i mogu da manevrišu nezavisno u svim pravcima, ali i da menjaju brzinu. Sistem upravljanja omogućava da se operativno menjaju ciljevi tokom leta.

Naučna fantastika

Povodom Dana oružara, predsednik Vladimir Putin je posebno čestitao konstruktorima i proizvođačima svih vrsta naprednog ruskog naoružanja koje za sada niko drugi u svetu ne proizvodi. Pored „Avangarda“, tu su i borbeni laserski sistem „Peresvet“, avionska hipersonična raketa „Kinžal“, morski podvodni robotizovani kompleks pokretan nuklearnim motorom „Posejdon“, krstareće rakete neograničenog dometa „Burevestnik“, pomorska hipersonična raketa „Cirkon“. Naravno, „Avangard“ je, ako je uopšte moguće rangirati ove sisteme, pravi biser među naprednim naoružanjem, s maksimalnom brzinom koja se približava i do 35.000 kilometara na čas! Sve do sada, a i sada, to je prava naučna fantastika, nezamislivo oružje od koga nema odbrane. „’Avangard’ nije prosto novi sistem, to je nova vrsta strateškog naoružanja“, ocenio je ruski predsednik.

„Morali smo to oružje da stvorimo, kao odgovor na američko razmeštanje strateškog PRO, koji bi u perspektivi bio sposoban faktički da neutrališe i svede na nulu naš nuklearni potencijal“, naglasio je Putin potpisujući ukaz o dodeli Ordena Andreja Prvozvanog Jefremovu. Izuzetni naučnik došao je ovih dana i u situaciju da odgovara na optužbe američkog predsednika Donalda Trampa. Šef Bele kuće rekao je nedavno na predizbornom mitingu u Minesoti da je Rusija razvila hipersonično naoružanje – jer je ukrala crteže od njegovog prethodnika Baraka Obame! „Rusija je ukrala ove informacije“, optužio je Tramp i pohvalio se da i SAD imaju hipersoničnu raketu koja je „mnogo brža“ od ruske. Jefremov je na to podsetio da su projekti hipersoničnog naoružanja započeti u SSSR-u 1970-ih godina. „Barak Obama je bio predsednik SAD od 2009. godine. Naši eksperimenti na ovim poslovima počeli su još u sovjetska vremena, kada je Obama bio tinejdžer. On je još išao u školu kada smo mi eksperimentisali sa hipersoničnim tehnologijama“, poručio je Gerbert Aleksandrovič.

Po svemu sudeći, reč je o predizbornim izjavama Donalda Trampa, pa mu nije zameriti – jer i Amerikanci imaju ozbiljne hipersonične projekte. I verovatno muče iste muke kao što su ih Rusi imali. Do pre desetak godina spekulisalo se da je Pentagon na pragu da proizvede hipersonično oružje, ali je nešto očigledno krenulo naopako, pa su Rusi prvi prošli kroz cilj. Kao i nedavno, na temu vakcine protiv virusa korona „Sputnjik 5“. Na taj način se pokazalo da i dalje, kada je reč o naprednim vojnim tehnologijama, Rusi i Amerikanci nemaju premca u svetu – ma koliko druge nacije bile blizu takvih dostignuća. U ruskom slučaju, naprosto, reč je o tehnologijama čiji su temelji udareni pre mnogo decenija, kada je Hladni rat nametao bespoštednu trku u naoružanju. Nije tajna da je SSSR načinio ozbiljne prodore u čitavom nizu tehnoloških pravaca i jedino nedostatak sredstava i raspad države je onemogućio da ove zamisli budu ranije ovaploćene.
Svet ipak nije mogao predugo da odahne – kad su se Rusi oporavili, iz Vašingtona su počeli da stižu novi impulsi trke u naoružanju. „To je uvek stavljalo zemlju u veoma složen, čak opasan položaj. Bilo je trenutaka kada su nam pretili, a nismo imali čime da odgovorimo, što je bilo opasno narušavanje strateške ravnoteže. I, evo, Rusija prvi put u novijoj istoriji raspolaže najsavremenijim vidovima naoružanja, koji višekratno nadilaze po snazi, moći, brzini i – što je veoma važno – preciznosti, sve što je postojalo i što danas postoji. Takvo oružje nema niko u svetu, u svakom slučaju za sada nema“, zaključio je ruski predsednik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *