Znanjem do budućnosti

Sredstva koja se koriste u proizvodnim pogonima rafinerije, a koja je NIS donirao Mašinskoj školi „Pančevo“ obezbedila su razvoj i unapređenje kvaliteta procesa nastave u svim njenim elementima

Jedan od novijih smerova u okviru srednjoškolskog obrazovanja nastao je u želji da se u okviru jednog obrazovnog profila objedine znanja iz više oblasti. Tehničar mehatronike je obrazovni profil koji omogućava praćenje savremenih tokova nauke i tehnologije i predstavlja spoj znanja iz oblasti mašinstva, elektrotehnike, programiranja, automatike, robotike, odnosno informacionih tehnologija uopšte.

OSIGURAN RAD U STRUCI To je smer neophodan u današnjim proizvodnim pogonima i spada u red onih koji učenicima po završetku srednje škole osiguravaju rad u struci. Uslov je da stručne škole organizuju uspešnu praktičnu nastavu, kako bi đaci razvili definisane kompetencije.
Mašinska škola „Pančevo“ može da se pohvali da je ostvarila standarde u opremi koja je potrebna za održavanje kvalitetne nastave. Uz podršku kompanije NIS, kroz NIS-ov program „Energija znanja“, u školi je početkom 2019. godine adaptiran kabinet za mehatroniku, opremljen savremenom didaktičkom opremom za izvođenje vežbi i sticanje praktičnih znanja, kojom se simuliraju realni uslovi procesne industrije. Ona je modernizovala i unapredila obrazovni proces i za druge obrazovne profile u okviru ove srednje škole.
Takođe, u konsultaciji sa inženjerima Rafinerije nafte u Pančevu, posredstvom programa „Energija znanja“, u Mašinskoj školi je dopunjen i prilagođen nastavni program za obrazovni profil tehničar mehatronike, čime su stvorene okolnosti za školovanje kadrova za potrebe Rafinerije. Osim toga, kompanija NIS je uručila još jednu donaciju školi u vidu industrijske opreme iz Rafinerije nafte u Pančevu, neophodne za uspešnu realizaciju praktične nastave, uz pomoć koje će se učenici upoznati sa industrijskim komponentama i pripremiti za rad u procesnoj industriji.

ZNANJA IZ NOVE TEHNOLOGIJE Nenad Milenković, profesor elektrotehničke grupe predmeta u Mašinskoj školi „Pančevo“, kaže da su donirana sredstva kompanije NIS koja se koriste u proizvodnim pogonima rafinerije obezbedila razvoj i unapređenje kvaliteta procesa nastave u svim njenim elementima: planiranju časova, njihovoj realizaciji, ocenjivanju i dr.
„Rezultat donacije je veći kvalitet praktične i stručno-teorijske nastave i ogleda se u sticanju znanja i veština iz oblasti novih tehnologija, sticanju znanja i veština iz oblasti procesnih postrojenja koja rade sa fluidima, većoj zainteresovanosti i motivaciji učenika, obezbeđenju uslova potrebnih za postizanje kompetencija predviđenih za obrazovni profil tehničar mehatronike, stručnom usavršavanju nastavnika, ostvarivanju zahteva savremenog obrazovanja, kao i boljoj korelaciji stručnih predmeta unutar obrazovnog profila“, navodi Milenković.
Profesor Milenković ističe i značaj donacije i u veoma složenim aktivnostima koja su pratila nastavu na daljinu, uvedenu zbog epidemije COVID-19, a koja se ogledala u bogatstvu doniranog materijala – šema, komponenata, tabela, softvera za simulaciju, kontrolu i praćenje aktivnosti procesa i ostalog.
Prilagođavanje brzim tehnološkim promenama neizbežno je u današnjem društvu i neminovno je da postanemo deo njihovog toka. Način za to je prilagođavanje sistema obrazovanja potrebama tržišta, kontinuirano učenje i ovladavanje novim tehnologijama. Mašinska škola „Pančevo“ je upravo jedna od onih od koje očekujemo da nam formira kadrove za budućnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *