TVRD ORAH

Tvrd je orah Srbija. Ovu neporecivu istinu – neporecivu jer je potvrđuje uvid u složenost, dubinu i širinu fronta sa kojeg Srbiju decenijama napadaju – ponovio je i predsednik Aleksandar Vučić prošle nedelje u Takovu. Tada, na svečanosti uručenja vojnih zastava povodom formiranja 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, predsednik se odlučio za javno prizivanje misli najvećeg srpskog pesnika, čije su stihovi posvećeni „voćki o koju se zubi lome“, u kasnijim vremenima uvek jednako tumačeni: „I David je bio mali protiv Golijata pa se desilo što biti ne može – da veliki lome zube o čvrstinu kojom se mali brane.“
Da li je predsednik prigodom uručenja zastava proslavljenim brigadama želeo da nagovesti prigušenu srpsku pretnju savremenom (neimenovanom) Golijatu? Mnoga su srca zatreperila kada je najelitnijim jedinicama naše armije on predao simbole „slobode i nezavisnosti, časti i obraza Srbije“. Teško da se može zamisliti snažniji zavet i sudbonosnije obavezivanje. „Ne postoji bolje mesto od Takova za uručenje ovih zastava jer je ovde podignut Drugi srpski ustanak a Miloš Veliki rekao: Eto vas i eto nas, rat Turcima.“ Lovci na političke nekorektnosti i cinkaroši strateških grešaka bili su razočarani: Nije naime ovom prilikom nagovešten rat već je samo obećano – „čuvaćemo mir i stabilnost“. I nisu imenovani „Turci“, tj. ovovremeni kandidati za razbijanje čeljusti ugrizom u biće „strašne voćke“. Javnosti je ostavljeno da se u tom pogađanju sama snalazi. Za prepoznavanje modernog turskog faktora – počev od neposrednog geografskog okruženja, gde bi se malo ko kao kandidat mogao izostaviti, ili Evrope, u kojoj bi izuzetke takođe mučno nalazili – ne treba posebna visprenost. Manevri i doktrine Organizacije severnoatlantskog ugovora (NATO), inače dobrano ufiksirane na Srbiju, jasno skiciraju obrise lika savremenog agresivnog konkurenta nekadašnjoj otomanskoj sili.
Imenovanju uslovnih razbijača nacionalnog orah-monolita, bez uzdržanosti se, međutim, pristupilo istog dana, dakle u nedelju, 14. juna, ali na drugom mestu. U vazdušnoj liniji stotinak kilometara od Takova. Uz propratnu ravnodušnost glavnih medija, alternativni su o tome objavili: „Na dan Svetog Justina Ćelijskog, u Manastiru Svetog arhiđakona Stefana u Slancima kod Beograda osnovan je nestranački Pokret za odbranu Kosova i Metohije. Jedini i isključivi cilj Pokreta jeste sprečavanje i trajno onemogućavanje pravnog otuđenja od Srbije bilo kojeg dela južne srpske pokrajine.“
Tako je rečeno. Elita, intelektualna, akademska i umetnička, odvažno je nastupila, ne obećavajući Golijatu „mir i stabilnost“, već oganj i mač. Kako? Najpre, načelima rezolutnim i beskompromisnim: „Savremeni skorojevići bacaju naše duhovne i kulturne bisere pred moderne varvare sa zajedničkom idejom da stupe u civilizaciju novih pagana. (…) Uz spoljnu pomoć izvršili su unutrašnje zarobljavanje zemlje i sada hoće da dokrajče njeno nacionalno biće hladnokrvnom predajom njegovog nosećeg simbola – Kosova i Metohije.“
Porukama ovog osnivačkog idejnog utemeljenja koje je sačinilo jezgro Pokreta, u našoj temi o mitskom entitetu, za moćnike nesalomivom, otkriva se nepomirljivi sukob, važno novo protivrečje – ono unutrašnje. Ukazala se snažna energija koja bi delovanjem sila koje ne dolaze samo iz spoljnog sveta mogla stvoriti pukotine, potom i promene čiji su domašaji sada nepredvidivi.
„Ne bismo se prihvatili zadatka da probudimo usnuli duh nacionalnog dostojanstva i osećaja pravde u našem narodu, kada bismo sumnjali u njegovo postojanje“, kažu branioci Kosova i Metohije.
„Režim i njegovi inostrani nalogodavci napravili su devedeset i devet koraka do svog zajedničkog cilja, ali svi ti koraci im ne vrede ako ne učine i onaj preostali jedan, što im se ne sme dopustiti.“ Koje pak konkretne mere Pokret najavljuje kada ovako govori, šta će učiniti da „ne dopusti“? Ima li podsticaja ubedljivijih od proizvoljno sabranih utisaka iz neposrednih iskustava kojima se čvrsto potkrepljuje ovde izrečena ocena (koju inače smatramo ispravnom): „U opštem narodnom potencijalu postoji temelj za sudbinsku odluku sa jasnom porukom: ne usuđuj se!“?
Činjenica da je u Slancima deklarativno nastupio deo srpske intelektualne i stvaralačke 63. padobranske brigade javnosti daje pravo da o rečenim porukama dodatno razmišlja, postavlja pitanja, da „preslišava“. Ako se od vojne elite traži da ne hajući za veličinu žrtvovanja nosi zastave koje obavezuju, šta od intelektualne elite može danas da očekuje onaj deo javnosti koji s njom deli stavove i uverenja iz obnarodovanog manifesta Pokreta?
Kakva je stvarna moć ovog sabranja koje čine brojni akademici, univerzitetski profesori, intelektualci čija se reč sluša? Od kakvog su materijala njihove metaforične zastave, posebno odvažni savet uzurpatorima: „ne usuđuj se“? Ova se pitanja postavljaju apsolutno lišena i senke sumnje u sudbinsku važnost i snažni blagoslov određen za cilj kao što je očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji. Upravo zbog toga, za aktere novog okupljanja bez sumnje je važno da najpre preispitaju šta je u sličnim prilikama već učinjeno. Kada se kaže se da „jezgro novog Pokreta čine potpisnici Apela za odbranu Kosova i Metohije, 2017. i 2018, i potpisnici Apela za zaštitu srpskog življa i njegovih svetinja na Kosovu 1982. godine“, neizostavno je pitanje o učinku grupa u ranijim godinama ujedinjenih s naumom jednakim sadašnjem. Šta se može „uknjižiti“ u dostignuća preteča ovog pokreta? Ima li u tom baštinjenom aktivizmu iskustava koja se mogu prigrliti? Najzad, neprijatno a neizbežno pitanje: šta je preduzimano dok su se pred očima potpisnika svih ranijih patriotskih apela, korak po korak, činili – javno i tajno – svi pojedinačni od pomenutih 99 razornih koraka ka predaji Kosova i Metohije? Za uspeh Pokreta, suočavanje s ovim nedoumicama bilo bi korisno i celishodno.
Da se u međuvremenu događaji odvijaju na način koji upozorava na skraćenje vremena za važna nacionalna sabranja, da u vremenskoj iznudici i prilike za delovanje bivaju umanjene, potvrdilo se već sutradan, 15. juna. Tog dana je objavljeno da će se u Americi uskoro odigrati navodni „Pregovarački boj za Kosovo uoči Vidovdana u Beloj kući“. Specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel objavio je na Tviteru da postoje uslovi da se predstavnici Beograda i Prištine sastanu 27. juna u Vašingtonu. Tako se neobični junski raspored po malo čemu spojivih geografskih tačaka: Takovo–Slanci–Vašington za Srbe sklopio dramatično, premda ne i potpuno preteće. Uočeno je naime da se važni vašingtonski „spoj“ događa simbolično na dan kada započinju odsudne srpske bitke i sklapaju istorijski važna primirja. Jeste Aleksandar Vučić oštro poručio „… da se stide svi koji tvrde da ćemo na Vidovdan priznati lažnu državu Kosovo“, ali u javnoj svesti strepnja od daljeg razvoja događaja nije iščezla.
Očekujući predstojeće republičke izbore u kojima sticaj složenih okolnosti (o nekim govorimo detaljnije u ovom broju) čini da iznenađenja neće biti jer je pobednik unapred poznat, javnost svoje strahove i predosećanja vezuje za događaje u vremenu koje će nastupiti posle ovih izbora. Dakako da se očekuju, a u većinskoj patriotskoj javnosti željeno se tome i stremi, zbivanja čiji će značaj učiniti mogućim ponavljanje istorijskih situacija kada „veliki lome zube o čvrstinu kojom se mali brane“.

4 komentara

  1. Unutrašnji dijalog

    Odličan članak gospodjice Ljiljane Bogdanović. PEČAT je najdemokratičniji nedeljnik da se čuje glas naroda (mnogo bolji od starijih NIN-a i INTERVJU-a, Duge…).
    Na svečanosti u Takovu, prilokom uručenja vojnih zastava, povodom formiranja brigada za specijalne operacije i padobranske brigade, Aleksandar Vučić je izrazio veliki optimizam u snagu modernizovane srpske vojske, citirajući srpskog pesnika: “Voćki o koju se zubi lome” (Srbija tvrd orah). Ne smatram da vojska treba da se dokazuje na ratnom polju, nego odbrambenom, ali ne vidim “optimizam” kada se istovremeno žuri sa finalizacijom Briselskog sporazuma kojim se teritorija KiM predaje-poklanja Albancima (hitan sastanak Vučića i Tačija u Americi). Vojska Srbije je bila najjača na Balkanu i 70-80-90-tih godina, čuvala “bezbednost” od spoljnjeg neprijatelja – a šta je uradila protiv domaćih neprijatelja-separatista na KiM? NIŠTA, Nula rezultata. Albanski separatisti su kao od šale sprovodili separatističke zulume, albanizaciju-islamizaciju KiM i etničko čišćenje Srba-Crnogoraca u mirnodopsko doba. Ne mislim na agresivni rat – nego na politički rat vojske: Katastrofalna strategijska greška je da vojska Srbije nije imala ingerencije da deluje i POLITIČKI sa državnim organima: Imala vojne kasarne širom KiM – zašto se nije angažovala politički da razotkrije sve “metode” delovanja separatista i sve “uzroke” iseljavanja Srba? I ne samo vojska, nego je morala i Srpska pravoslavna crkva da bude politički uključena, svi bitni faktori, za zaštitu nacionalnih interesa i teritorijalnog integriteta?
    POKRET ZA OČUVANJE KiM, formiran u Slancima je za svaku pohvalu. Pitanje je kakav im je plan i da li im na putu stoji politička blokada (cenzura i diktatura od stupanja na snagu Briselskog sporzuma 2013 god. do danas)? POKRETA je bilo i ranije…
    POKRET: APEL SPC ZA ZAŠTITU SRPSKOG ŽIVLJA I NJEGOVIH SVETINJA NA KiM 1982 godine. Ja sam tada pisao štampi nekoliko ozbiljnih kritika na račun organa vlasti koje su “ignorisale” APEL Crkve i protivile se mešanju crkve u državnu politiku (zanimljivo je da pronadjem članke da se potsetim šta sam pisao). Crkva ima ogroman uticaj na narod da stvara jedinstvo i slogu u odbrani nacionalnih interesa i identiteta i svakako treba zajednički da deluje sa državom u odbrani državnih interesa? Da ne navodim primer KiM gde albanske džamije i političke elite zajedno imaju versko-ideološki uticaj na albanski-šiptarski narod sto posto)!?
    PLAN ZA ZAUSTAVLJANJE ISELJAVANJA Srba i Crnogoraca sa KiM – imao sam u Pionirskom parku prilikom prvog masovnijeg okupljanja kosmetskih Srba ispred Skupštine. Da ne dužim, u nastavku sledi komentar o katastrofalnim političkim greškama koje su udaljavale KiM od Srbije (imao sam ideju za delovanje)…
    Hvala na objavi!

    2
    3
  2. Unutrašnji dijalog

    Nastavak (unutrašnji dijalog)

    Povodom preporoda i modernizacije srpske vojske, proslava u Takovu, znajno je naglasiti da svaka država, tako i naša treba da ima svoju savremenu vojdsku za očuvanje bezbednosti i teritorijalnog integriteta. Naravno da vojska treba da se drži zakletve i zadatka pred Ustavom, ali na principijelan način u samoodbrani. Oružani sukobi 90-tih opominju na izvesne velike greške, kao što je bivši predsednik Boris Tadić govorio, citiram: Srbija nikad više neće ratovati… naloženo da se u železarama tope tenkovi i ostalo naoružanje, u vreme kada se rešavao opstanak srpske teritorije KiM u sastavu Srbije (stupio na snagu veleizdajnički Briselski sporazum)? ZAŠTO: Trebalo je ćutati – neka misle i strepe Albanci-Šiptari da li ćemo ratovati za naše KiM? Isto kao što se i danas prave strateške greške: Modernizuje se i jača vojska a u isto vreme se sprovodi Briselski sporazum – predaja teritorije (Pandorina kutija da su se probudile-deluju i druge separatističke snage da cepaju Srbiju?

    PODSETNIK na dogadjaje 90-tih godina. Vojska Srbije kao da nije imala politički stav o rešavanju KiM? Slobodan Milošević je dobio vliku popularnost i vlast zbog KiM, ali je napravio nekoloko velikih grešaka: Nije se držao KiM; Nije napravio adekvatan plan za povratak proteranih Srba; Nije trebao da dejstvuje van granica Srbije za očuvanje federalne Jugoslavije: Prvo, većina Republika sa Albanskim separatistima se protivila hteli otcepljenje. Drugo, Srbi u Hrvatskoj su u velikoj meri bili ramnopravni sa Hrvatima, ne može da se poredi položaj Srba na KiM i u Hrvatskoj. U startu sam bio ubedjen da je to velika greška, ali džabe pisanja zbog cenzure. Milošević imao neadekvatno političko okruženje, Srbi sa KiM su po strani: Na PLENUMU CK SKJ O KIM 1987 god (Jugoslobenska Platforma o KiM da se zaustavi iseljavanje Srba i zaštita pravoslavnih svetinja), i prvi masovno dolasak kosovskih Srbe pred skupštinu, vodja Kosovskih Srba Miroslav Šolević je ispred MZ Kosovo Polje predao pismo Plenumu (ja sam dobio primerak) da se pročitaju zahtevi Srba po tačkama… sve regularno- da deluju državne strukture protiv separatističlih vodja i ideologa… ništa protiv lojalnih-poštenih alvanaca-šipara nije bilo. Sve propalo, nametnuto je centralističko političko upravljanje iz Beograda na neadekvatnim i naivnim političkim osnovama (Beograd ne živi na KiM).
    SLOBODAN MILOŠEVIĆ je imao najveće šanse u istoriji da zaustavi iseljavanje Srba sa KiM – da pojača i uveća demografski srpski nacionalni identitet na KiM, sačuva čvrst teriorijalni integritet Srbije, ali je sve prošlo u kontra smeru, jer Milošević nije živeo na KiM, Nije dovoljno slušao i razumeo kosmetske Srbe, zato nije imao jak motiv i viziju kako najbolje da reši, zaustavi separatizam na KiM?
    PLAN ZA REŠENJE ja sam tada imao, razobličavan uopšteno i sporedno, ne kompletno i direktno, smarao sam da to treba da bude tajna (da je bitno samo vojni vrh i političke strukture da imaju na uvid, da ne moraju da znaju separatisti). Rado bih to sada predstavio, nije tema Miloševićevo vreme,možda drugi put, da ne dužim i budem dosadan. Vreme je pokazalo da sam bio potpuno u pravu. Sada su na dnevni red drugi problemi i strateške greške koje se čine, počevši od Briselskog sporazuma, demografske politike (bela kuga kod Srba) itd. Da ne dužim, hvala na prostoru! …

    2
    2
  3. Velika mana članka je da potpuno zanemaruje vrlo nedemokratski i nezakonit način na koji se ovi pregovori sprovode. Niko ne zna o čemu se konkretno pregovara, koji je naš zvaničan stav – koji i ne postoji jer nikad nije bilo skupštinske debate o ovom pitanju (!?), i koji bi postavljao zakonske okvire u kojima bilo ko u ime države može da pregovara – šta traži druga strana, zašto se uopšte pregovara s kriminalcem, izvan UN itd. Ne samo način, nego i sami takvi pregovori su neprihvatljivi za istinski nezavisnu, demokratsku zemlju.

  4. Unutrašnji dijalog

    Vlada@, površno čitaš i pogrešno tumačiš. U prvom komentaru na početnom delu članka, citiram: “Ne vidim optimizam kada se istovremeno žuri sa finalizacijom Briselskog sporazuma kojim se teritorija KiM predaje-poklanja Albancima”. I u drugom komentaru na kraju: “Sada su na red drugi problmi i strateške političke greške koje se čine, počevši od Briselskog sporazuma…”? Možda ima još, neću da čitam jer tema nije Briselski sporazum kojim je Kosovo dobilo sve atribute albanske muslimanske države: zaokružen teritorijalni integritet kroz integrisane administrativne prelaze u carinsku granicu, predate sve srpske državne institucije: Sudstvo, tužilaštvo, policija, 2-3 hiljade bezbednosne civilne strukture, dat KS medjunarodni tel. broj, ZSO radi po zakonima i ustavu Kosova, nema zakonodavno-izvršna ovlašćenja, sa statusom istim za sve kosovske opštine (da ne obrazlažem 15 odredbe)?
    Imaš u tvom komentaru grešku kad kažeš, citiram: “Niko ne zna o čemu se konkretno pregovara, koji je naš (srpski) stav? Kako se ne zna – šta je Briselski sporazum (koji nije prošao skupštinsku proceduru da vidi narod)- predaja teritorije! Sporazum je prihvaćen (i u startu potpisan – a ne na kraju) od Srbije na osnovu tumačenja AV – da se prikrije perfidna predaja teritorije. ZATO JE POTREBNO – stopirati BS, a ne da se traži kompromis za ulazak KS u UN!? Poštujem tvoj komentar ali se ne slažem po suštinskim tačkama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *