Izlog knjige

Milomir Đukanović
MANASTIR
„Laguna“, Beograd

Izuzetno i autentično književno delo u kojem se pisac neprekidno poigrava s pričom i njenom formom, meša književne žanrove, ukršta ironiju i grotesku, i žestoko kritikuje društvo.
Devedesetih godina prošlog veka Anastas Jovanović, ratni fotograf strane novinske agencije, istovremeno traga za zarobljenim bratom na hrvatskom ratištu i mladalačkom ljubavlju koju nije preboleo. Da bi dobio neophodne informacije, mora da pretraži Beograd uzduž i popreko, pa je prinuđen da se susreće s domaćim i stranim kriminalcima, agentima obaveštajnih službi, korumpiranim policajcima, pokvarenim političarima… Sve dok iznenada u jednoj novobeogradskoj kafani ne sazna za mračnu tajnu nastalu davno pri izgradnji Narodne skupštine. On ne sluti da će razotkrivanje te tajne rešiti sudbine svih junaka ovog romana.

E. T. Dicki
STVARNO I NESTVARNO
POSTAJE JEDNO TELO. 111 PESAMA
„Arete“, Beograd

Pesme su organizovane hronološki, ali i po najintimnijim temama, i prate život E. T. Dickog koji se izjednačava s lirskim subjektom zbirke u bolnom grču protiv života i smrti. Svojim bogatim jezikom, izmaštanim rečima i kovanicama, pesnik nas uvodi u svet ništavila i podsmeha ironijski preispitujući samoga sebe, ali i vrednosti koje je stvorio ili koje su mu nametnute. Život i smrt, pojmovi dovedeni do svojih krajnjih konsekvenci, dobijaju svoj puni oblik u naizgled narodnom jeziku kojim se pesnik vešto poigrava. U izuzetno pažljivom i razigranom prevodu Milice Markić, domaća publika ima priliku da se upozna s jednim od najvećih živih poljskih pesnika, s njegovim beskompromisnim stihovima i začudnim svetom koji nam je upravo zbog svoje neobičnosti i iskrenosti blizak.

Filip Rot
AMERIČKA PASTORALA
„Laguna“, Beograd

Svid Levov živi američki san. Vrhunski sportista u srednjoj školi odrasta u posleratnim godinama sve većeg prosperiteta, ubrzo se ženi bivšom mis Nju Džersija, nasleđuje očevu fabriku rukavica i seli se u veliku kuću na farmi u bogatom Old Rimroku. A onda, jednoga dana 1968, Svida napušta američka sreća. Njegova obožavana ćerka Meri se od ljupkog i promućurnog devojčurka pretvara u fanatičnu tinejdžerku, sposobnu za brutalan čin političkog terorizma. Porodica Levov će preko noći biti uvučena u politička previranja Amerike šezdesetih i Svidu preostaje samo da posmatra sistematsko urušavanje nekadašnje idile.
„Puno oštroumnih uvida, ironičnih obrta, humora i mudrosti o američkom idealizmu… Duboko promišljanje promena u američkoj psihi tokom druge polovine dvadesetog veka“, Fajnenšel tajms.
Filip Rot (1933, Njuark, Nju Džersi – 2018, Njujork) za svoju prvu knjigu Zbogom, Kolumbo dobio je Nacionalnu nagradu za književnost 1960, što ga je odmah, kao pisca izrazite duhovitosti, dubokog uvida i saosećanja čak i za najnedopadljivije književne junake, uzdiglo među korifeje „jevrejske američke proze“. Svetsku slavu doživeo je zahvaljujući romanu Portnojeva boljka (1969). Pulicerovu nagradu za književnost dobio je 1997. za Američku pastoralu, a Bukerova nagrada za životno delo dodeljena mu je 2011.

Olga Tukarčuk
BEGUNI
„Službeni glasnik“ i „Paideia“, Beograd

Roman Beguni predstavlja književnu monografiju pojave dinamičnosti, pokreta, putničkog nemira. Svet savremenih Beguna svet je permanentnih putnika koji imaju svoje proizvode, putničku kozmetiku, sopstveni jezik: prost, funkcionalizovani engleski, pa i svoju, putničku psihologiju. Isprekidan i ustreptali savremeni svet reanimirao je u čoveku atavistički, nomadski poriv koji se utažuje u putovanjima – kretanje, premeštanje, otkrivanje novih prostora omogućavaju svojevrsno zavirivanje pod postavu sveta, odškrinuti rub zastora nepoznatog i neizrecivog.
Olga Tokarčuk je dvostruka dobitnica nagrade „Nike“, najvećeg priznanje koje se dodeljuje poljskim piscima: 2008. za roman Beguni i 2015. za svoje monumentalno delo Knjige Jakovljeve. Vrhunac njene književne karijere predstavljaju Bukerova nagrada 2018. za roman Beguni, i Nobelova nagrada za 2018 (koja joj se uručuje naknadno 2019, iz razloga vanknjiževne prirode).

Osvald Zebris
U SENCI PETLOVOG BRDA
„Arete“, Beograd

Osvalds Zebris u romanu U senci Petlovog brda kroji dinamičan i uzbudljiv svet revolucionarne Carske Rusije. Godina je 1905. i junaci su smešteni u jedan od najbitnijih istorijskih trenutaka koji će odrediti, i koji određuje, njihove živote. Briljantnim predstavljanjem njihovih unutarnjih stanja, autor likove snažno motiviše pridodajući im novu, gotovo meditativnu dimenziju. Ovaj uzbudljiv roman povešće vas svojim visprenim jezikom i živopisnim sudbinama u presudan trenutak u istoriji u kome i najmanja greška može biti kobna!
Zebris pripoveda priču bitnog istorijskog trenutka za litvanski narod, momenat formiranja njihove suverene istorije, nikada ne zaboravljajući običnog čoveka. Ova veličanstvena knjiga pruža istorijski upliv u situaciju u Rigi, ali možda i bitnije ‒ u stanje svesti njenih naseljenika.
Osvald Zebris je litvanski pisac i novinar koji je već svojom prvom zbirkom pripovedaka osvojio Litvansku književnu nagradu za najbolju debitantsku knjigu 2010. godine. Za roman U senci Petlovog brda nagrađen je Evropskom nagradom za književnost i time postao jedan od najznačajnijih modernih litvanskih, ali i evropskih pripovedača.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *