Izlog knjige

Peter Handke
VELIKI PAD
„Laguna“, Beograd

Junak je nezadovoljnik svetskim poretkom, permanentni buntovnik ogorčen urbanim svetom, i suprotstavlja se svemu što mu se ne čini prirodno i normalno, a povremeno poželi i da je ubica. U isto vreme on sve vreme razmišlja i o najplemenitijim stvarima – o veri, odgovornosti, ljubavi, prijateljstvu. Nakon duboke introspekcije i kritike, ostavlja čitaocu da odgonetne šta je Veliki pad.
„Veliki pad“ obuhvata jedan dan – od jutra do kasnih večernjih sati – u životu ostarelog glumca koji iz predgrađa metropole kreće u centar da mu predsednik države uruči prestižnu nagradu. Na tom putu sreće se sa beskućnicima i imigrantima, potom dolazi do napuštene pruge, gde ga policajci nakratko zaustavljaju zbog sumnje da je terorista. Ništa nije bolje ni kada kroči u samo srce grada u kojem su ljudi otuđeni i pod pogubnim uticajem savremene tehnologije.
Junakova šetnja je delom hodočašće delom krstaški pohod ispunjen dubokim promišljanjem o svetu u kojem živimo.

Majkl Bejdžent i Ričard Li
HRAM I LOŽA
„Vulkan izdavaštvo“, Beograd

Reč je o knjizi koja govori o istinskom poreklu slobodnog zidarstva, razvoju i uticaju koje je ono imalo na britansku i američku kulturu krajem XVIII veka, kada je dostiglo vrhunac. Knjiga se bavi i pitanjem zašto je slobodno zidarstvo, na koje se danas gleda podozrivo, bilo onoliko poštovano – a cene ga i danas, uprkos klevetama.
Autori razbijaju mit i vrše reevaluaciju evropske i američke istorije. Predstavljaju odlično istraživanje o događajima koji su doveli do čudnog i iznenadnog nestanka templara u XIV veku i njihovom ponovnom pojavljivanju na sudu ekskomuniciranog škotskog kralja Roberta Brusa. Ova knjiga se ne bavi ulogom i aktivnostima, stvarnim ili zamišljenim, slobodnog zidarstva u savremenom društvu, niti predstavlja pokušaj ispitivanja osnovanosti tvrdnji o zaveri ili korupciji. Govori o tome kako su vrednosti i tradicija templara nastavile da žive stvaranjem masonske lože. Ulazi se u trag pretečama slobodnog zidarstva, govori o njegovom razvoju i doprinosu formiranju Sjedinjenih Država kao oličenja idealne masonske republike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *