Izlog knjige

Robert K. Mesi
KATARINA VELIKA – PORTRET JEDNE ŽENE
„Laguna“, Beograd

Otpočinjući ovu izuzetnu biografiju prikazom istorijskih i političkih okolnosti koje su uzrokovale dolazak Sofije od Anhalt-Cerbsta u Rusiju i udaju za ruskog prestolonaslednika Petra, Mesi nas, preko veličanstvenih slika vladavine carice Jelisavete, vodi do priče o Katarininom detinjstvu, ključne za rasvetljavanje nekih njenih kasnijih postupka, odluka i stavova, pooštravajući time kontrast između mlade i idealistične i one starije, surovo realistične Katarine.
Katarina – carica, veličanstvena vladarska ličnost koja je nastavila tamo gde je gotovo četrdeset godina pre nje stao Petar Veliki: Rusiji je dodala velike teritorije, dala joj izlaz na Crno more i zasnovala njenu drugu flotu, mudro vodila ratove, gušila bune, a pre svega evropeizovala zemlju. Za njene vladavine biće sprovedeno nezapamćeno malo smrtnih kazni, osnivaće se bolnice i sirotišta, narod će početi da se vakciniše protiv velikih boginja, a u Petrograd i Moskvu slivaće se umetnička dela, pa i sami umetnici i intelektualci iz čitave Evrope.

Aleksandar M. Milošević
SRPSKA PRIČA – SEĆANJA IZ RATA I REVOLUCIJE 1941–1945
„Službeni glasnik“, Beograd, 2018

Tipičan izdanak slobodarske šumadijske loze – sasušene i gotovo zaboravljene nakon 1918, oficir vojske Kraljevine Jugoslavije do groba veran datoj zakletvi i predačkim zavetima – koji ne priznaje kapitulaciju 1941. godine. Ustanički vođa u Šumadiji i svedok prvog čina na pozornici građanskog rata; komandant korpusa i grupe korpusa JVuO, poverljivi saradnik Draže Mihailovića i poslednji svedok sloma njegove vojske na Zelengori 1945. godine. Nevoljni izgnanik iz otadžbine i kanadski emigrant, fizički radnik i jedno od prvih pera srpske emigracije. Beskompromisni ravnogorski ideolog i pesnička duša – večito ranjena zbog sudbinskog udesa njegovog naroda i zemlje od kojih je bio večito razdvojen suprotno svojim htenjima. Čovek koji je, kao i njegov ratni komandant „mnogo hteo i mnogo započeo“, ali je vihor svetski odneo njega i njegov rad… Poživeo je gotovo stotinu godina i kroz njegovu se sudbinu oslikala istorija srpskog XX veka.

Horhe Luis Borhes
KNJIGA OD PESKA
„Laguna“, Beograd

Poslednja Borhesova zbirka sadrži trinaest nezaboravnih kratkih priča. To su fantastične pripovesti, snoviđenja, čak susreti sa sablasnim prikazama: sa svojim dvojnikom; sa Ulrikom, vitkom i svetlom, dalekim odjekom nordijske sage; sa starcem, bledim i ozbiljnim, koji dolazi iz budućnosti gde se uči umeće zaboravljanja. To su i susreti s predmetima iz košmara, kao što je dijabolična knjiga od peska, koja nema ni početka ni kraja, ni središta ni reda, te svojom beskonačnošću remeti poredak stvarnosti.
„Tako bismo i mi sad mogli reći: svaka dobra knjiga je beskonačna dok je čitamo, jer neprestano odlažemo njen kraj. Takva je i Borhesova Knjiga od peska, s pričama koje spadaju u vrhunac njegovog pripovedanja. Kad utonemo u nju, hteli bismo da je od živog peska“, piše Jovica Aćin u pogovoru.

Salman Ruždi
KUĆA GOLDENOVIH
„Vulkan izdavaštvo“, Beograd, 2019

„Teško mogu da zadržim onu veru u dobro, kojoj sam posvetio svoj život, a da ne osetim vrelinu očaja. Čini mi se da plamen proždire čitav svet koji sam poznavao, da sve za šta sam u životu mario i za šta sam se borio, sve što sam bio odgajen da branim i volim, nestaje u narandžastom ognju. Plameni jezici palacaju oko rubova priče koja se bliži kraju, a plamen je vreo i neumoljiv i dočekaće svoj dan“, reči su glavnog junaka najnovije Ruždijeve knjige.
U novom svetskom poretku alternativne istine, Neron Golden je veličanstveno poseban čovek u svakom pogledu. Doselio se u Ameriku pod tajanstvenim okolnostima, preuzeo novi identitet i vrlo brzo pronašao svoje mesto u samom vrhu lestvice visokog društva Njujorka. On je bogat, moćan, otac trojice sinova zvučnih imena: Dionisa, Apuleja i Petronija. Ali odakle potiče to njegovo bogatstvo? Ko se zapravo krije iza grandiozne fasade njegove vile? I kakve to utvare proganjaju njegovu porodicu, poput nekog drevnog indijskog prokletstva?
Dok pripoveda o usponu i padu Goldenovih, Ruždi nas upoznaje sa svojim magičnim likovima i njihovim ukletim sudbinama, na originalan i neponovljiv način razotkrivajući naše najdublje strahove i krhke snove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *