Modernizacija blokova za novi vek TENT-a

Obeleženo 49 godina rada TENT-a

U Termoelektrani „Nikola Tesla A“ obeleženo je 49 godina od početka rada njenog prvog proizvodnog bloka i tim povodom Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“, rekao je da je taj dan označio početak velike energetske ere u državi.
„Nakon gotovo pola veka TENT ne samo da je sačuvan,već će dva najstarija bloka, A1 i A2, uskoro biti modernizovana. Tokom marta biće objavljen tender za rekonstrukciju blokova A1 i A2, čime će EPS praktično dobiti dva nova bloka sa većim kapacitetima za proizvodnju električne energije. Želimo da sačuvamo ono što je neko pre nas izgradio, ali imamo obavezu i da modernizujemo i prilagodimo današnjem vremenu“, izjavio je Grčić na obeležavanju godišnjice prve obrenovačke termoelektrane.
Modernizacija EPS-ovih termoblokova podrazumeva podizanje proizvodnih kapaciteta i prilagođavanje ekološkim i evropskim standardima.
„U skladu s tim, nedavno je postavljen kamen temeljac za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A. Gradnja novog efikasnog bloka u Kostolcu sada napreduje odličnim tempom i vrlo brzo imaćemo novi blok od 350 MW u TE ’Kostolac B’. Zahvaljujući razumevanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića dobili smo zeleno svetlo i najkasnije sledeće godine krenuće radovi na nastavku realizacija projekta TE ’Kolubara B’ u Kaleniću“, zaključio je Grčić.
Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS-a, istakao je da su TENT i RB „Kolubara“ neodvojivi delovi u okviru EPS-a i zahvalio svim zaposlenima koji ulažu veliki napor da oni opstanu.
„EPS je preduzeće, a posebno ova dva ogranka TENT i ’Kolubara’, a koje drži BDP u ovoj zemlji i održava svaku vlast. Ovo je najzelenija grana na kojoj počiva Srbija“, rekao je Đorđević i dodao da EPS u budžet Srbije daje više od 56 procenata, a pri tome nijedan dinar ne povlači iz budžeta.
Kao jedan od problema za EPS, Đorđević je naveo Zakon o zabrani zapošljavanja, jer su za održavanje tako velike kompanije potrebni ljudi.
„EPS je često na meti Fiskalnog saveta, valjda im je krivo što EPS uspeva da održi proizvodnju“, istakao je Đorđević i naglasio da se Sindikat protivi privatizaciji EPS-a, ali i bilo kakvoj podeli akcija jer bi to bio prvi korak ka privatizaciji.
Prof. dr Aleksandar Gajić, član Nadzornog odbora JP EPS, rekao je da je EPS u 2018. godini dao devet odsto prihoda budžeta Republike Srbije i da kao takav predstavlja najznačajniju kompaniju bez koje bi razvoj bilo koje zemlje bio nemoguć.
Proslavi Dana TENT-a prisustvovali su veterani TENT-a, graditelji elektrane, predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, predstavnici SPC, sindikata, zaposleni i poslovni partneri.

Saradnja JP EPS i MUP Srbije

Uspešno protiv zloupotreba blokova za novi vek TENT-a

U saradnji sa organizacionim celinama JP EPS, policijski službenici PU Niš podneli su krivičnu prijavu protiv osobe koja se lažno predstavljala kao radnik JP EPS. Ta osoba je uzimala novac od građana na području Niša, kako bi im navodno omogućila priključenje na distributivnu mrežu ili izmirenje duga za utrošenu električnu energiju.
JP EPS zahvaljuje PU Niš i Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu na efikasnoj akciji i dobroj saradnji, kao i Odeljenju za borbu protiv korupcije MUP Republike Srbije i Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu. Policijski službenici ovog odeljenja uhapsili su jednog zaposlenog JP EPS iz Jagodine koji je od jednog građanina zahtevao novac kako ne bi prijavio nepravilnosti na mernom uređaju za merenje potrošnje električne energije.

Uhapšen zaposleni EPS Distribucije zbog zloupotreba

U saradnji sa Sektorom za unutrašnju kontrolu JP EPS, policija i nadležno tužilaštvo uhapsili su B. G., zaposlenog u EPS Distribuciji u Ogranku Prijepolje.
Uhapšeni B. G. krajem prošle godine smenjen je s pozicije direktora Ogranka Prijepolje zbog zloupotreba i nakon toga je radio kao stručni saradnik za podršku tržištu i smanjenje gubitaka u pogonu Priboj, odnosno na najnižoj poziciji.
Dok je bio direktor Ogranka, B. G. je suprotno zakonu i unutrašnjim aktima, bez naknade predavao veće količine vrednih sekundarnih sirovina privatnoj firmi. Takođe je omogućavao prenos mernih mesta s jednog potrošača na drugog, bez prethodne odjave i bez naknade. Visina štete koja je tom prilikom naneta EPS Distribuciji biće utvrđena kroz dalji postupak nadležnih državnih organa.
JP EPS zahvaljuje na saradnji Odeljenju za borbu protiv korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

 

Sektor za odnose s javnošću JP EPS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *