UČK u Hagu

Razložne su sumnje da će se OVK zločinci i ovog puta izvući ispod mača pravde, baš kao u Haškom tribunalu koji je imao dovoljno vremena i dokaza da ih osudi pa to ipak nije učinio

Iako se dugo očekivala, vest da su prvi pripadnici ozloglašene Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) posebnim avionom otputovali u Hag skoro da je mnoge zatekla. Jer prošle su gotovo dve decenije od završetka sukoba i tri godine od formiranja Specijalnog suda za zločine ove terorističke organizacije koju je Zapad pretvorio u oslobodioce. Čak su se i dva tužioca promenila pre početka prave aktivnosti ovog suda.

KOSOVSKI DŽORDŽ VAŠINGTON Saznanje da će sud kopati po ratnim i posleratnim pitanjima „Kosova“ izazvalo je paniku među komandantima OVK, pre svih kod predsednika Hašima Tačija, premijera Ramuša Haradinaja i predsednika Skupštine Kadrija Veseljija, zbog čega su pre godinu dana pokušali da zakonom onemoguće rad Specijalnog suda. Nisu uspeli upravo zbog protivljenja svojih zapadnih mentora.
A mediji su ukazali na svu ambivalentnost koja se stvarala oko OVK komandanata. Tako je bivši američki potpredsednik Džozef Bajden Tačija opisao kao „kosovskog Džordža Vašingtona“, dok je, nasuprot tome, u izveštaju Dika Martija upućenom Savetu Evrope on označen kao „najopasniji šef kriminala među komandantima OVK“.
Teroriste koji se nalaze na spisku putnika za saslušanja u Specijalnom sudu za zločine tzv. Oslobodilačke vojske Kosova sumnjiče za ubistva, kidnapovanja, podmetanja bombi, trgovinu narkoticima, ratne zločine, nečovečno postupanje prema civilima…

250 EVRA KAZNE Pred haške tužioce 14. i 15. januara prvi su stali bivši komandanti OVK Rustem Mustafa Rama i Sami Ljuštaku, a pozive je dobilo još deset Albanaca. Predsednik Udruženja veterana tzv. OVK Hiseni Gucati izjavio je da će haško Specijalno tužilaštvo na saslušanje pozvati najmanje 100 bivših pripadnika takozvane OVK.
Iako su se svi oni pripremili i dogovorili da se pojeve pred tužiocima u Hagu, neki su to ipak na kraju odbili. Portparol tužilaštva Kristofer Benet izjavio je za „Novosti“ da član 42 Zakona o specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu predviđa kaznu od 250 evra za svako neodazivanje sudu.
Takođe, predviđeno je da svedok može biti primoran da se pojavi na sudu, kao i da, ukoliko odbije da svedoči, može biti lišen slobode u trajanju od ne duže od mesec dana. Specijalizovani sud može da traži i pomoć drugih država ukoliko pozvani žive u njima.
Odmah je uočeno da ove mizerne kazne za ljude koji se traže zbog monstruoznih krivičnih dela nisu skoro nikakva prepreka za sve koji žele da pobegnu od pravde. To dokazuje i ponašanje terorista koji su dobili pozive. Remzi Šalja, nekadašnji pripadnik OVK kojem se već sudi za otmicu i ubistvo Hadžija Petrešija kod Suve Reke, nestao je ubrzo pošto je primio poziv. Policija iz Prizrena je raspisala poternicu, ali se spekuliše da je on zbrisao sa teritorije Kosova i Metohije. Komandant OVK Sulejman Seljimi naprasno se razboleo i smešten je u bolnicu, a njegov advokat traži da razgovor s njim bude obavljen na KiM kada se oporavi.

HAŠKA PRAVDA Ostali su se snašli na drugačiji način. Za Tačija se tvrdi da je već angažovao tim branilaca, a Samija Ljuštakua će braniti bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs (bio tužilac Slobodanu Miloševiću), što samo potvrđuje da je Haški tribunal za bivšu Jugoslaviju, u stvari, bio sud samo za Srbe. Ne treba zaboraviti ni da je Ramuša Haradinaja pred njim branila za ogromne pare, i odbranila, advokatska kancelarija Čeri Bler, supruge Tonija Blera.
Otuda i sumnje da će se oni i ovog puta izvući ispod mača pravde, baš kao u Haškom tribunalu koji je imao dovoljno vremena i dokaza da ih osudi pa to ipak nije učinio. U suprotnom, poteglo bi se pitanje povezanosti OVK sa SAD i EU tokom bombardovanja Srbije, zatim njihov neuspeh u razoružavanju OVK po završetku rata, kao i njihova nesposobnost da zaštite ne samo srpsko stanovništvo koje je ostalo na Kosovu nego i albanske političke protivnike OVK.
Ovaj sud će zapravo biti u funkciji dijaloga između Beograda i Prištine i njegova aktivnost i konsekvence pratiće nivo aktivnosti i uspeha tog dijaloga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *