Kruna znanja

Naši mladi matematičari sa olimpijade u Rumuniji doneli zlato, srebro i bronzu

Piše ZORAN CVETANOVIĆ

Da su mladi matematičari iz Rumunije, gde je od 3. do 14. jula održana Međunarodna matematička olimpijada, došli u Srbiju sa dve zlatne, dve srebrne i dve bronzane medalje vest je iznad svake druge koja je protekle sedmice protrčala kroz domaći javni prostor. Reč je o mladim ljudima koji su prenebregli sve nametnute vrednosne percepcije i pokazali da je obrt moguć – moguće je kandidovati znanje kao vrednost i moguće je biti najbolji čak i kad konkurencija podrazumeva 596 takmičara iz 107 zemalja, koje, neke od njih, svoje učesnike za ovakva i slična takmičenja spremaju mesecima, nekad i godinama. Igor Medvedev, učenik Matematičke gimnazije koji je osvojio srebrnu  medalju, objašnjava da su učesnici iz Srbije imali 10 dana pripremnog kampa, dok su, recimo, pripreme američkog tima trajale tri meseca.

„Konkurencija je, kao i svake godine, jaka. Mi kao mala država sa skromnim sredstvima ne možemo lako da se borimo sa zemljama koje svoje učenike spremaju mesecima, pa i godinama. Ne kažem da je kod nas loše, jer se u poslednjih nekoliko godina ljudi sve više i više trude da poboljšaju kvalitet takmičenja u Srbiji. Tako su pre dve godine uvedena dva dodatna dana takmičenja pre izbora ekipe, a ove godine su pripreme bile duže nego prošle. Tako smo ostvarili i sjajan rezultat, 13. ekipno mesto, što je jedno od najboljih u istoriji.“

REZULTAT – JEDAN OD NAJBOLJIH Ovogodišnji rezultat je jedan od najboljih u istoriji učešća Društva matematičara Srbije na međunarodnim matematičkim olimpijadama, jer su poslednji put dve zlatne medalje osvojene 1974. godine.

Doći do olimpijade i pokazati nivo znanja na ovom prestižnom takmičenju nije ni lak ni jednostavan put. Dobitnik zlatne medalje Pavle Martinović iz Matematičke gimnazije u Beogradu objašnjava da se selekcija ekipe vršila u pet koraka.

„Prva tri koraka su bila opštinsko, okružno i državno takmičenje, po standardnom principu ’nekoliko najboljih ide dalje’. Sledi Srpska matematička olimpijada, takmičenje olimpijskog formata, odakle je najboljih 12 pozvano na Izborno takmičenje. Sabiranjem poena sa Izbornog takmičenja i sa SMO, dobija se ukupni broj poena. Na to se dodaje još 3 ili 7 poena u zavisnosti od osvojene medalje na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi, na kojoj je učestvovalo svih 12 učesnika sa Izbornog. Potom se bira šest učenika sa najvećim brojem poena, i oni čine olimpijsku ekipu. Imao sam 29/42 na SMO, 22/42 na Izbornom takmičenju i još 7 zbog zlatne medalje na Balkanijadi. Zbirno sam imao 58 i završio sam kao treći po ukupnom broju poena.“

Da kada postoje uslovi, naši mladi talenti pokazuju vrhunske rezultate uveren je direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović. Kao dokaz ovoj tvrdnji navodi primer Teodora fon Burga, koji je nakon četvrte zlatne medalje na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi izbio na prvo mesto liste najuspešnijih mladih matematičara sveta svih vremena. Izuzetan je uspeh, smatra, postignut i na olimpijadi u Klužu, u Rumuniji, gde su Aleksa Milojević i Pavle Martinović osvojili zlatne medalje: „Nema sumnje da su naši srednjoškolci među najtalentovanijim i najvrednijim na svetu, a sada zahvaljujući podršci NIS-a uspevaju i da to dokažu i postignu vrhunske rezultate.“

MEDALJA KAO NEOBORIV DOKAZ Saradnja NIS-a sa Društvom matematičara i Društvom fizičara Srbije kroz projekat „Energija znanja“ traje duži niz godina. Osim različitih aktivnosti, kao organizovanje letnjih škola, srpskih matematičkih i fizičkih olimpijada, nagrađivanja najuspešnijih mladih matematičara i fizičara, najznačajnija podrška mladim talentima je pomoć za učešća na matematičkim i fizičkim svetskim olimpijadama.

Aleksa Milojević, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, ne krije zadovoljstvo. Za njega, zlatna medalja koju je doneo u Beograd potvrda je dosadašnjeg rada i napretka. „S druge strane, ona na jedinstven način predstavlja ne samo matematički napredak kroz koji sam prošao već jedan period života u kom sam težio tom uspehu“, ističe on.

Samu organizaciju olimpijade, koja za njega ima poseban značaj zbog osvojene bronzane medalje, Jovan Toromanović iz Matematičke gimnazije ocenjuje kao izvrsnu – od toga da je otvaranju prisustvovao rumunski predsednik do rada u najvećoj sali u Rumuniji i  neočekivanog pratećeg programa dodele medalja.

Nesumnjivo da su se naši učesnici vratili, kako kaže Igor Medvedev, puni utisaka i s osećanjem da su njihov dugogodišnji rad i ljubav prema matematici dobili povratnu poruku – da je vredelo i da su bili na pravom putu. Neki od njih će ostati. Neki ne. Igor će školovanje nastaviti na Univerzitetu Prinston u SAD. Prvi će biti tu da čuvaju vatru znanja, drugi će kroz znanje predstaviti jednu malu zemlju u kojoj je toliko toga velikog. I pred prvima i pred drugima nije mali zadatak.           

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *