BELE NOĆI RUSKOG DAVOSA

U intergalaktičkom svetu Putinove digitalne Rusije

Nenad Popović i Emanuel Makron

Ministar Nenad Popović, kao predstavnik Vlade Srbije, prisustvovao je Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Ovaj događaj jasno je pokazao nove planetarne geopolitičke i ekonomske odnose, kao što je i potvrdio da svet Rusiju vidi kao važnu silu za očuvanje globalne finansijske i monetarne stabilnosti

Bilo je gotovo nemoguće rezervisati hotel u Sankt Peterburgu ili avio-letove tokom trajanja Međunarodnog ekonomskog foruma, a kako se vreme održavanja takozvanog „Ruskog Davosa“ poklopilo sa početkom „belih noći“ u Peterburgu i sunce je zalazilo tek nešto pre 22 sata, kao da je ta prirodna pojava potpuno osvetlila nove geopolitičke i ekonomske odnose. Verovatno da je i američki ambasador u Moskvi Džon Hanstman uočio ovaj ne samo meteorološki već i globalni fenomen, pa je odbio da učestvuje u panel-diskusiji o rusko-američkim odnosima, strahujući od prekomerne pažnje medija.

Nenad Popović i Dmitrij Patrusev, ministar poljoprivrede RF, Sankt Peterburg

Ako se Hantsman prepao od previše svetla koje obasjava novu realnost, američki biznismeni nisu previše marili za takvu vrstu opreza i osvetljenja, pa je njihova delegacija, uz poslovne ljude iz Japana i Francuske, bila najbrojnija.
Mnogi stranci i predstavnici država i privreda iz cele Evrope, Japana i SAD, mnogobrojni razgovori na engleskom, francuskom, italijanskom, nemačkom jeziku, pokazali su apsurdnost sankcija koje je Zapad uveo Rusiji. Bele noći Peterburga razotkrile su da sankcije odražavaju samo stav dela briselske i američke administracije, a nikako stav velikog biznisa ili građana zapadnih zemalja prema Rusiji.

Intervju za TV Rusija, Sankt Peterburg

To je dokazalo i prisustvo moćne šefice MMF-a Kristin Lagard, koja je svojim učešćem na Forumu pokazala da svet vidi Rusiju kao važnu silu za očuvanje globalne finansijske i monetarne stabilnosti. Takva istina istaknuta je na centralnom događaju Foruma, plenarnom zasedanju na kojem je Lagardova zauzela mesto pored predsednika Rusije Vladimira Putina, predsednika Francuske Emanuela Makrona i premijera Japana Šinzo Abea.
Dolazak oko 40 rukovodilaca najvećih svetskih investicionih fondova iz 20 zemalja sveta, sa ukupnom aktivom od preko 13,5 biliona dolara na Forum potvrdilo je da je geslo „Stvaranje ekonomije poverenja“ pogodilo pravo u centar. Ako su geopolitičke igre opterećene stereotipima, krupni kapital nije, pa je i francuska delegacija, predvođena potencijalnim novim šefom EU Emanuelom Makronom, bila među brojnijim.
Zvanični Beograd, naravno, odavno ne podleže crno-belom pogledu na svet, što je potvrdilo prisustvo ministra za tehnološki razvoj i inovacije Nenada Popovića, kao predstavnika Vlade Srbije. Govoreći na Forumu, istakao je da Srbija ima velike mogućnosti za izvoz IT usluga, kao i da odlične političke odnose Srbije i Rusije treba iskoristiti za dodatni razvoj ekonomskih.

Nenad Popović i Andrej Vorobjov, gubernator Moskovske oblasti, Sankt Peterburg

Na panelu „Novi mehanizmi investicione politike: Lokomotiva rasta“, koji je organizovala ruska vladajuća partija Jedinstvena Rusija, Popović je ministrima u novoj ruskoj vladi govorio o razvoju ekonomije budućnosti, sa posebnim osvrtom na mala i srednja preduzeća koja se bave IT biznisom, programiranjem i inovacijama. „Lokomotiva rasta je digitalna ekonomija“, objasnio je Popović.
Takođe, istakao je da je njegova vizija – od kada je preuzeo resor u Vladi Srbije – da se najveći rast u budućnosti ostvari upravo u IT industriji, te je podsetio da je Srbija prošle godine izvezla više IT usluga nego voća i povrća!
„Siguran sam da će u sledećih pet do sedam godina najveći izvoz Srbije u Rusiju biti izvoz naših IT usluga“, izjavio je Popović, ukazavši da u periodu sankcija Rusiji Srbija postaje most između RF i Evrope, te da zbog te činjenice, i izvanrednog srpskog inženjerskog kadra, postoji potencijal da ona apsorbuje snagu ruske industrije, kako bi savremene digitalizovane proizvode plasirala u Evropu.
Ruski ministri saglasili su se s tom ocenom, znajući da je stav predsednika Aleksandra Vučića i Nenada Popovića bio takav i kada su sve evropske zemlje, osim Srbije, podlegle pritiscima dela vašingtonskih i briselskih birokrata da se Rusiji uvedu sankcije. Vlasti u Srbiji ne samo da su odolele takvim uslovljavanjima već su Vučić i Putin učvrstili lične odnose, trasirajuću put ubrzavanju naše političke, ali i ekonomske saradnje. Otuda ne čudi da se na marginama skupa Popović susreo i sa Emanuelom Makronom i nizom uticajnih političkih lidera i šefova multinacionalnih korporacija koji osluškuju ove promene. Taj eho glasi: Rusija je postala neizbežan faktor održavanja i rasta globalne ekonomije. Srpski ministar se na Forumu sastao sa ministrom privrede i trgovine u novoj vladi RF Denisom Manturovim, ministrom finansija vlade Rusije Antonom Siluanovim, ministrom ekonomskog razvoja Rusije Maksimom Oreškinom, zamenikom predsednika Saveta Federacije i sekretarom generalnog saveta Jedinstvene Rusije Andrejem Turčakom, Čžuom Licunom, predsednikom Kineske asocijacije privrednika, predsednikom Upravnog odbora „Bombardier Transportation“ Majklom Forerom, članom višeg saveta jedinstvene Rusije Aleksandarom Šohino, i gubernatorom moskovske oblasti Andrejem Vorobjevim.

Nenad Popović i Sergej Briljov, panel Novi mehanizmi investicione politike – lokomitiva rasta, Sankt Peterburg

U razgovoru sa novim ministrom poljoprivrede Rusije Dmitrijem Patruševim, Popović je naveo da su potencijali za saradnju u oblasti poljoprivrede ogromni, naročito sa srpske strane koja može bez carina da izvozi u Rusiju „praktično sve što proizvede“.
Nenad Popović je ukazao ruskom kolegi na primenu IT tehnologija u poljoprivredi u Srbiji, kao i na primenu inovacija u ovoj oblasti i istakao da je Srbija u tom pogledu na visokom nivou zahvaljujući naučnim centrima i inženjerima. Ovom prilikom Patrušev je prihvatio Popovićev poziv da na jesen poseti Srbiju.
Bilo je korisno boraviti u Peterburgu, jer iz carstva predrasuda koje plasiraju mejnstrim zapadni mediji opterećeni rusofobijom, vi ulazite u stvarni, intergalaktički svet Putinove Rusije, koja umesto politike izolacionizma, privlači doskora skeptične svetske lidere i poslovne ljude u svoju modernu i digitalizovanu orbitu.
Forum, koncipiran kao sajam sa štandovima najvećih ruskih i svetskih kompanija, izgleda kao najmoderniji sajmovi u svetskim megalopolisima, sa inovativnim načinima prezentacije biznisa. Od robota, do virtualne realnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *