Knjige starostavne

Čemu nas uče mudrosti iz nepresušne srpske pametarnice koje nam u nasleđe ostaviše naši preci

Mart je mesec. Hteli mi ili ne, zločin koji je NATO čudovište učinilo ne sme se nikad zaboraviti. Zato pamtite, Srbi! Niste krivi! NATO je zločinac. Mi Srbi smo žrtve. Ko vam drugačije kaže – laže!

 

MUDROST NIJE NAODMET

U narodnoj tradiciji Srba, i u njihovoj pisanoj pametarnici sačuvane su mnoge priče koje nas upozoravaju na svet u kome živimo. Zapisane su odavno i time, Bogu hvala, sačuvane od zaborava. Pisane su u različitim formama, kao basne, bajalice, basme, narodne izreke, poslovice. U stihovima ili prozi. Često se pozivaju na Jevanđelje i na reči koje su u njemu zabeležene. Valjalo bi da s vremena na vreme zavirimo u knjige starostavne i vidimo šta u njima piše. Mudrost nikad nije naodmet niti može nekakvu štetu napraviti.

Odabrao sam za vas nekoliko primera iz te nepresušne srpske pametarnice koje nam u nasleđe ostaviše naši mudri preci.

Basne su kratke moralno poučne priče u kojima životinje imaju osobine ljudi. Uvek su popularne. Najpoznatiji autor basni je grčki filozof Ezop, a kod Srba Dositej Obradović. Iza svake basne ide i naravoučenije.

 

PAUN I ČAVKA

Sakupe se ptice da izaberu sebi poglavara. Paun se poče među njima širiti i pokazivati svoje lepo perje, govoreći: „Ja sam najlepši, mene izaberite za vašeg vođu!“ Sve ptice ćutaše, samo mu čavka reče: „Uzalud se tu širiš i pokazuješ svoje perje. Šta nam ono može pomoći kad budemo sa orlom vojevali? Najmudrijeg, najslobodnijeg i najjačeg za našeg vođu treba izabrati, a to je orao!“

Tako ptice i uradiše.

Naravoučenije: Nije važno kako neko izgleda i šta sam o sebi misli već kako je to u stvarnosti.

 

LAV I MEDVED

Lav i medved iznemogli od gladi dogovore se da zajedno krenu u lov. Na šumskom proplanku otkriše jelena i zajednički ga lako savladaše. Htedoše da ga podele, ali im se učini da će onaj drugi dobiti veći deo. Tu se počeše svađati i tući, dok oba ne izgubiše snagu i padoše pored jelena. Kad to vide, lisica priđe do jelena i odnese ga u svoj brlog.

Naravoučenije: Dok se dvoje svađaju, treći se koristi!

 

KONJ I KONJUŠAR

Konjušar svaki dan od konja uzimaše po deo zobi i prodavaše drugim ljudima, ali zato dva puta na dan konja timariše. Konju to dosadi pa mu reče: „Lopove, zalud ti mene toliko timariš kad mi moju običnu zob ne daješ!“

Naravoučenije: Čuvaj se onih koji ti lepe reči govore i tapšu po ramenu, a ono što ti pripada zakidaju!

Svaka sličnost sa penzionerima, MMF-om, i vladom Srbije je slučajna!

 

BAJALICE

Bajanje je po narodnom verovanju obavljanje određenih tajanstvenih radnji uz izgovaranje tajnih reči a radi otklanjanja raznih nevolja. Tajanstvene reči koje se izgovaraju zovu se basme. Basme su verbalne tvorevine i izgovaraju se na poseban način. Obično tiho, šaputanjem na uvo onom kome se baje, a poslednje reči se govore glasno i to kao pretnja onome što tišti bolesnika ili osobu kojoj se baje.

 

KAD SE IZGUBI NEKAKVA STVAR

Leptiriću, šareniću,

svuda leteo, svaki cvet

pohodio,

sve video, ništa zaboravio,

meni javio,

gde sam (pa se kaže ime izgubljene stvari, npr. ključ)

ostavio!

 

Virusi vladaju, ljudi na sve strane kašlju i kijaju, antibiotici ne pomažu, probajte da se kašlja oslobodite uz pomoć čaja od lukovine i ove basme.

Kašalj, čuješ,

Kaže jež, da putuješ.

Jež je meni dao lika,

Ne smeš biti kod bolesnika.

Na tebe su došli ježi,

Idi, kašalj, ma kud beži;

Il’ u goru, il’ u vodu,

Da te ježi ne izbodu.

Ukloni se ma kud tajom,

Ubošće te jež perajom.

 

Narodne poslovice u koje su pretočene misli iz Svetog jevanđelja.

Ako se dva od vas slože na zemlji u bilo kojoj stvari za koju se uzmole, daće im Otac moj koji je na nebesima (Jevanđelje po Mateju: 18,19).

Tumačenje: Kad se pojavi nekakav problem, onda se rešenje može postići samo dogovorom. Dogovor podrazumeva mudrost strana koje se dogovaraju, a kad se one dogovore, svi će taj dogovor poštovati.

Poslovica: Složna braća kuću grade

Jer nema ništa tajno što neće biti javno; niti bi što sakriveno, a da ne iziđe na videlo (Jevanđelje po Marku: 4,22).

Tumačenje: Kad želimo da uradimo nešto nečasno, obično pomislimo da se to nedelo neće nikad otkriti. Lažno uveravamo sebe rečju: Ma, niko to neće saznati! Znajte da to nije tačno. Uvek se sve sazna.

Poslovica: Obećala zemlja raju da se tajne sve saznaju.

 

Srpski heroji Radovan Karadžić, general Ratko Mladić čame u evrounijatskom zatvoru. Ko ih je tamo zatvorio – zna se. Kapetan Dragan je u zatvoru u Hrvatskoj. Kriv je što je Srbin.

Pomozimo našoj braći i sestrama koji žive na Kosovu i Metohiji. Njima je danas najteže.             

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *