Kud se đede car Nemanje blago

Ako je, a kažu da jeste, došlo vreme da platimo račune iz prošlosti, pitam se dokle sežu ti naši gresi – do Vinčanske kulture ili ćemo račune polagati samo za vreme posle Hristovog Vaznesenja?

NATO je zločinac. Vreme prolazi, rane ne zaceljuju. Srbi masovno umiru od raka. Ko drugačije kaže – laže!

Davno je Milica Jakovljević (Mir Jam) napisala roman Greh njene majke. Roman o nesrećnoj devojci Nedi koju prati majčin „greh“ čitale su naše majke i babe, a mlađi su sa pažnjom pratili seriju RTS-a koju je režirao Zdravko Šotra. Greh u romanu i seriji ima srećan kraj. Tako je u romanima i televizijskim serijama. U stvarnom životu današnja vlast ispašta zbog grehova napravljenih u prošlosti. Kakav će rasplet biti u stvarnosti – videćemo.

RAČUNI IZ PROŠLOSTI Zašto današnja vlast u Srbiji misli da je ona obavezna da plati navodne račune iz prošlosti, koji se Srbima danas ispostavljaju? Vlast se užurbala da račune što pre izmiri. Ne znam čemu žurba kad sama vlast priznaje da to nisu njeni dugovi, već dugovi iz prošlosti. Vlast tvrdi, a njoj valja verovati, jer vlast uvek istinu govori, da su baš ovih dana stigli računi. Nema odlaganja, nema na rate, nema grejs perioda. Nema nikakvih beneficija već se sve mora odjednom platiti. Očito neko jači od naše vlasti traži da se isplate dugovi koje su načinili prethodnici iz prošlosti. Šta da se radi. Sila Boga ne moli.

Mene zanima kad su u prošlosti gresi napravljeni. Koliko je daleka prošlost, odnosno za koje vreme unazad se dugovi moraju platiti. Da li je u pitanju poslednjih dvadeset pet godina? Ili možda sedamdeset. Ili stotinu godina unazad? Možda računi dosežu do kulture Lepenskog vira, Vinčanske kulture? Ili ćemo račune polagati samo za vreme posle Hristovog Vaznesenja? Da isplatimo račune koje su pravili kneževi Mutimir i Strojimir? Račune Nemanjića, Stefana, Simeona i Svetoga Save moraćemo da isplatimo, jer se zna da su oni neumereno trošili, o čemu svedoči i narodna pesma Kud se đede car-Nemanje blago. Rasipali su narodno blago i kraljevi i carevi: Milutin, Dušan, Lazar. Šta su sve oni potrošili na građevinske radove u zemlji i inostranstvu teško je danas izračunati. Sigurno je samo da su u pitanju ogromni izdaci, a uzgred mnoge građevine su danas u ruševnom stanju, tako da se ne mogu koristiti. Neko je davno primio mito.

Da li se račun za plaćanje dugova iz prošlosti može umanjiti za građevine, odnosno zadužbine koje su naši slavni preci podizali na primer u Svetoj zemlji, na Sionu, ili u današnjem gradu Jerusalimu?

 

ZADUŽBINE ZA NAPLATU Sveti Sava je dao da se podigne manastir Svetog Georgija kao prihvatilište za srpske hadžije koji će tu odsedati prilikom obilaska hrišćanskih svetinja. Sava je podigao i manastir Svetog Jovana Bogoslova na Sionu. Kralj Milutin za četiri decenije vladavine podigao je više od četrdeset crkava i manastira u Srbiji, na Svetoj Gori, u Solunu, Carigradu, Sofiji, Jerusalimu i na Sinaju. Sa izuzetkom Jerusalima i Sinaja, svi drugi graditeljski zahvati su izvršeni u današnjim evrounijatskim državama, te shodno njihovim pozitivnim propisima i nezavisnom pravosuđu Milutinove građevine bi mogle ući u stečajnu masu i time umanjiti dugove koje današnja vlast mora da plati. Važno je znati da postoje pisani, pravno valjani dokumenti u vidu povelja. Tako da nema sumnje ko je gradio po navedenim oblastima.

Pravo privatnog vlasništva kod evrounijata je neprikosnoveno. Mislim da pravno nema nikakvih problema da se pomenuta imovina proglasi vlasništvom Srbije. Kad je Srbija uvela Zakon o restituciji i vraća imovinu svima koji je zatraže, ne vidim nikakvog razloga da se i Srbiji ne vrati njena imovina. Ima mnoštvo knjiga u kojima su objavljene povelje o isplati i gradnji. Navodim samo dve novije knjige jer nemam više prostora. Prva je Povelje kneza Lazara Aleksandra Mladenovića („Čigoja štampa“, 2003), a druga je Srbi i Jerusalim Dinka Davidova („Politika a. d.“, 2007).

Vrlo važno je pitanje s kim o gresima iz prošlosti pregovaramo. Kome se računi moraju platiti? Da li poveriocima, MMF-u, Svetskoj banci, NATO-u, SAD? Ako je reč o njima, pitam se s kojim pravom traže naplatu kad nisu ni postojali u vreme kad smo navodne dugove ili grehe činili. Nisam pravnik, ali mislim da se ni kod jednog suda ne mogu pravno legitimisati. Zato predlažem da se današnja vlast ne zaleće sa plaćanjem. Polako sa plaćanje, reče Šojić. Neka se poverioci pismeno obrate, a mi imamo vrsne pravnike i Ministarstvo pravosuđa. Nek stručni odluče.

Srpski heroji Radovan Karadžić i general Ratko Mladić čame u evrounijatskom zatvoru. Molimo se za njih. Pomozimo našoj braći i sestrama koji žive na Kosovu i Metohiji. Svima čestitam Sretenje, praznik države Srbije.               

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *