Kosačov: Brisel se zaigrao braneći „sveto pravo Kosova“

Građani Katalonije su na izborima zadali udarac Evropskoj uniji, izjavio je šef Odbora Saveta Federacije Rusije za međunarodna pitanja Konstantin Kosačov.

Kako je rekao, taj udarac može da se poredi sa ’bregzitom’, kao i sa situacijom u Poljskoj. 

„Brisel se očigledno zaigrao braneći ’sveto pravo naroda Kosova’ na samoopredeljenje i nedopuštanjem istog prava građanima Krima. Koliko je samo reči izrečeno po pitanju neke tamo Belgije i Ukrajine, a ignorisane su situacije u Letoniji i Estoniji. Brisel se pogubio u standardima i vrednostima“, rekao je Kosačov.

Ruski senator je ocenio i da su rezultati izbori u Kataloniji očekivani kada je reč o pažnji svetske javnosti, a dokaz za to je izuzetno velika izlaznost građana, iako su sami rezultati izbora bili krajnje nepredvidivi.

„Nije bilo nerešenog rezultata, kao što se očekivalo. Ta mala pobeda dovoljno je jaka da se javno postavi pitanje: ’Šta dalje?‘. Ustav Španije ne dopušta separatizam, tako da Vladi Katalonije predstoji da napravi težak izbor između demokratije, odnosno ispunjavanja volje građana, i poštovanja zakona koji čuva teritorijalnu celovitost zemlje“, istakao je Kosačov.

Prema njegovom mišljenju, osnova konflikta između Madrida i Barselone leži u ekonomskim, socijalnim i humanitarnim pravima Katalonaca, o kojima su katalonske vlasti govorile već dugo vremena, a na šta su se španske vlasti oglušivale.

Podsetimo, katalonske secesionističke partije osvojile su tesnu većinu u regionalnom Parlamentu, na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, nakon vanrednih regionalnih izbora održanih u četvrtak.

Izvor: https://rs.sputniknews.com

Jedan komentar

  1. Kosačov: Brisel-EU se zaigrao braneči “sveto pravo Kosova”.

    Tačno, ali je to jedan od dva politička cilja Brisela. Drugi cilj je ispunjavanje “strateških ciljeva Amerike i Nato-a”. Amerika “proizvodi” i “koristi” krizna žarišta u svetu za svoje strateške vojne i ekonomske ciljeve u svetu (prirodni resursi, vojne baze i širenje Nato-a na Ruske granice za potencijalnu vojnu agresiju u budućnosti.
    NA KOSOVU – Amerika-Nato nije proizvela nego “iskoristila” krizno žarište: Prvo je Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK) tretirala kao terorističku (suštinski je separatističko-fašistička da otme teritojiju od Srbije), a kada je procenila šanse za strateške ciljeve – prihvatila OVK i lrenula da ruši teritorijalni integritet Srbije preko EU (kao izvršnog organa) i Briselskog sporazuma (Medjunarodnog i medjudržavnog akta-dokumenta). Naravno, uz svestranu pomoć unutrašnjih srpskih političkih faktora, predhodnih i sadašnjih – Vučića i Dačića. Zahvaljujuči podršci Amerike-Nato-EU Vučić pet godina na vlasti ne dozvoljava debatu-raspravu o Briselskom spoorazumu u Narodnoj skupštini Srbije, niti dozvoljava izjašnjavanje preko referenduma – na brojne zahteve opozicije i patriotskog bloka na sednicama skupštine(!)? Jel to nije politička diktatura i cenzura o nejvećep političkom problemu Srbije – Kosovo (imajući u obzir da se po modelu Kosova širi separatistička refleksija-ekspanzija i van granica Kosova na štetu Srbije i pravoslavaca u okruženju). …

    4
    3

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *