Predsednik Aleksandar Vučić: Političko rešenje za Kosovo naš nacionalni prioritet

Političko rešenje kosovskog pitanja je naš nacionalni prioritet, rekao je danas za govornicom Generalne skupštine UN predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Znate da ne priznajemo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova”, podsetio je Vučić i pozvao članice UN da se ne dozvoli prijem Kosova u Unesko

Dijalog da vodi u budućnost,ne u sukobe

Predsednik Vučić očekuje otvoren, realan, racionalan i pametan pristup u unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji,koji nas vodi u budućnost, a ne u sukobe.

Predsednik Srbije je, u izjavi novinarima u sedištu UN, gde je danas govorio na sednici Generalne skupštine, istakao da ne smemo da živimo isključivo u mitskoj prošlosti, kao što ne smemo da se odreknemo onoga što i dalje imamo u svojim rukama.

Vučić pozvao članice UNESKO da ne podrže prijem Kosova

Predsednik Srbije pozvao je danas u Njujorku zemlje članice UNESKO da ne podrže prijem Kosova u tu Agenciju UN.

Vučić je rekao da Srbija ima jaku argumentaciju za to što se protivi tom prijemu u UNESKO.

Neće to za njih biti laka borba

Predsednik Vučić rekao je da su i predstavnici Kosova imali susrete na margini zasedanja Generalne skupštine UN, ali da nije siguran da će time postići ono što su naumili, pa ni prijem Kosova u Unesko.

“Lobirali su, videli smo ih na više mesta, na jednom od sastanaka bio je i Pacoli, a ne samo Tači. Oni rade svoje, ali ljudi u Srbiji treba da znaju da bez obzira na sav taj njihov novac snaga im nije takva kako prikazuju. Oni raspolažu tuđim mišićima, velike sile su uostalom podržale njihovu nezavisnost i sad bi da taj proces završe”, primetio je Vučić.

Na Pacolijevom mestu ne bih žurio da se hvalim

Ne bih se sa takvom lakoćom kladio na tih 15 do 20 zemalja kako to danas čini Bedžet Pacoli, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku povodom izjave potpredsednika kosovske vlade da Priština ima dovoljno glasova za ulazak u UNESKO.

Vučić je kazao da su srpske vlasti već analizirale sve susrete Pacolija, a na nekoliko smo bili i mi prisutni.

Snaga srpske politike u Njujorku

Predsednik Vučić izjavio je danas da će posle sastanka u Njujorku u Srbiju doći, redom, predsednici Turske Redžep Tajip Erdogan, francuske Makron i SAD Donald Tramp, i da je i to dokaz snage srpske politike.

Mir i stabilnost ključni, Srbija za jačanje uloge UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas Generalnoj skupštini UN i poručio da je mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu uslov za razvoj tog regiona, da je Srbija posvećena tom cilju i da će podržati jačanje uloge UN.

Vučić je obraćanje počeo osvrtom na ono što se čulo prethodnih dana sa govornice Generalne skupstine i naveo da su svi govorili o potrebi reforme UN, o miru i stabilnosti, ali i vrlo često često optužujući i napadajujući neke druge…

Jača uloga UN znači i manje bahatosti i arogancije

Predsednik Srbije rekao je danas da Srbija podržava reformu UN i da će pružiti pomoć koliko može da svetska organizacija ima još veću ulogu, jer bi tako, ocenio je, u svetu bilo manje bahatosti i arogancije.

Vučić je, u izjavi novinarima, rekao da je razgovarao sa predsedavajućim 72.Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom, koji odlično razume sve probleme i smatra da se Srbija ponaša odgovorno i ozbiljno.

Vrata nade su mi se šire otvorila

Predsednik Srbije istakao je danas u Njujorku, nakon susreta sa premijerom Belgije Šarlom Mišelom, da su mu se “vrata nade” šire otvorila pošto zvanični Brisel želi da podrži snažnije brži put naše zemlje u EU.

Dogovoreno je i da premijer Belgije uskoro poseti Srbiju, rekao je Vučić, izrazivški očekivanje da će i premijer Luksemburga doći u našu zemlju, čime bi srbija zadobila veliku i široku podršku zapadnog dela Evrope, uz stalnu podršku zemalja poput Portgala i Španije.

Vučić:Svi u regionu moramo hrabrije da istupamo

Predsednik Vučić izjavio je da su u njegovom obraćanju Generalnoj skupštini UN u fokusu bili Srbija i region, jer svi iz regiona moramo hrabrije da istupamo i borimo se za sebe, i dodao da će ono o čemu se danas govorilo dobrim delom oblikovati budućnost Zapadnog Balkana.

Vučić je rekao da svi iz regiona moramo hrabrije da istupamo, tražimo, borimo se za sebe i ne stidimo se porekla niti teritorije koju zauzimamo, već da na tom mestu pronalazimo šanse za budućnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *