SRBIN U TEHNOLOŠKOM SKOKU ČUVAŠIJE

IVREDNI I NAUČNI USPON RUSKIH REGIONA

Na izuzetno uspešnoj promociji ekonomskih potencijala Republike Čuvašije u Moskvi prisutnima su se obratili Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, predsednik Republike Čuvašije Mihail Ignjatjev i Nenad Popović, predsednik kompanije ABS Elektro, najveće i najuspešnije kompanije u oblasti inovacija u ovoj Republici koja je konstitutivni deo Ruske Federacije

Piše Nataša Francisti

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović učestvovao je prošle nedelje u Moskvi na promociji ekonomskih potencijala Republike Čuvašije koju su za predstavnike diplomatskog kora u Rusiji organizovali ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov i predsednik Čuvašije Mihail Ignjatjev.
[restrict]

Ova prezentacija održana je u svečanom Domu za prijem Ministarstva spoljnih  poslova Rusije u prisustvu više od 80 ambasadora i predstavnika diplomatskog kora.

Prisutnima su se obratili Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, predsednik Republike Čuvašije Mihail Ignjatjev i Nenad Popović, predsednik kompanije ABS Elektro, najveće i najuspešnije kompanije u oblasti inovacija u Republici Čuvašiji. U sastavu Popovićeve kompanije u Čeboksariju, glavnom gradu Čuvašije, posluje sedam fabrika i jedan naučni institut sa više od dve i po hiljade zaposlenih, pretežno inženjera. Popović je tokom svog obraćanja istakao da ima veoma pozitivna iskustva o ulaganju u ovaj region, koji je jedan od vodećih centara za obrazovanje mladih inženjera tehničkih nauka u Rusiji. Ukazao je i da je Čuvašija decenijama unazad, na nivou cele Rusije, ali i u međunarodnim okvirima, priznata kao rasadnik najboljih inženjera i istraživača u oblasti elektrotehnike. „Posebno sam zadovoljan što u kompaniji ABS Elektro rade mnogobrojni mladi inženjeri –  oni se već na fakultetu, kroz različite programe radnog angažovanja koje se odvija uporedo sa studijama, opredeljuju za budući rad kod nas“, rekao je Popović. Takođe, ocenio je da je institut VNIIR, koji je nalazi u sastavu kompanije ABS Elektro, „izvanredno važna obrazovno-naučna kadrovska baza ne samo za Republiku Čuvašiju već i za celu Rusiju“. Popović je dodao da Čuvašija, pored ubrzanog napretka u oblasti inovacija i tehnologija, ostvaruje i značajan napredak u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, turizma i infrastrukture. „To su potencijali koji privlače sve više investitora u ovaj region, zbog čega se on ubrzano ekonomski razvija, doprinoseći jačanju unutrašnjih potencijala i domaće proizvodnje čitave Rusije“, rekao je Popović. Zatim je zahvalio ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu na, kako je to nazvao, „sjajnoj inicijativi da se predstavnicima diplomatskog kora prezentuju privredni i investicioni potencijali ruskih regiona“. Popović je izlaganje završio ocenom da je Rusija danas najveće i najbogatije tržište na svetu i pozvao prisutne ambasadore da podstiču kompanije u svojim zemljama da u što većem broju ulažu u Čuvašiju.            

ZAJEDNIČKA KOMPANIJA
ABS Elektro već 23 godine u Rusiji ima zajedničku kompaniju sa švedsko-švajcarskim gigantom u proizvodnji elektroopreme ABB-om. Švedski partneri su ovu kompaniju ocenili kao jednu od najuspešnijih ABB-ovih zajedničkih kompanija na svetu.

HVALA ZA KOSOVO, KRIM JE RUSIJA
Popović je u prijateljskom razgovoru sa ključnim ljudima ruske spoljne politike, ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim i šefom odbora za spoljne poslove gornjeg doma ruske Dume Konstantinom Kosačovim zahvalio Rusiji na podršci Srbiji u očuvanju Kosova i Metohije i Republike Srpske. Komentarišući svoju nedavnu posetu Krimu, predsednik Srpske narodne partije istakao je da je za većinu građana u Srbiji Krim Rusija, isto kao što je Kosovo Srbija.

VODEĆI U PROIZVODNJI NAPREDNE TEHNOLOŠKE OPREME
Popovićev ABS Elektro jedna je od vodećih kompanija u Rusiji u oblasti proizvodnje napredne tehnološke opreme i softvera za sektor satelitskih komunikacija, energetike, brodogradnje, gasne i naftne industrije, kao i industrije odbrane. U njenom sastavu posluje deset kompanija, koje se nalaze u Republici Čuvašiji, Sankt Peterburgu i Moskvi, a zapošljavaju više od tri hiljade ljudi.
[/restrict]

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *