Da li je od Trampa gora samo Hilari Klinton?

Dijego FuzaroZa „Pečat“ iz Milana Dijego Fuzaro 

Dovoljno je setiti se, usput, da su glavni finansijeri kampanje Hilari Klinton „Goldman Saks“, „JP Morgan“ i Džordž Soroš, taj „velikodušni“ i filantropski finansijer „obojenih revolucija“ koje su destabilizovale vlade koje se nisu svrstale uz unipolarni novi poredak sa zvezdicama i prugama

U američkoj predizbornoj kampanji najviše iznenađuje što je jasno da Hilari Klinton i oni koji nju podržavaju nemaju suštinsku argumentaciju osim one zasnovane na stavu da Tramp ne sme da pobedi. Jer jedino što sadrži program Klintonove jeste zastrašivanje javnosti da bi nastala propast ako pobedi njen rival.

[restrict]

U međuvremenu smo već videli pravu propast koju je izazvala Hilari, a ne Tramp, jer on još nikada nije bio na vlasti. Potpisnik ovih redova uopšte nije pristalica Trampa. I kako bi se moglo, s druge strane, biti pristalica takve ličnosti sa svim njenim ograničenjima i protivrečnostima koje mediji nisu propustili da naglase?

Ipak, pisac ovih redova je takođe spreman da se upusti u tvrdnju da od Trampa može biti gora samo Klintonova. A ona je – kao što znamo – otvoreni pristalica ultraliberalizma koji nameću ugovori o „slobodnoj trgovini“, očigledno štetni za Evropu, a posebno za Italiju i njenu mrežu mikropreduzeća kojima je primenom tih ugovora suđeno da ih bukvalno razbiju multinacionalne kompanije.

Pored toga, Klintonova je – to svi znaju – predstavnik velike moći, neooligarhijskih elita i finansijske aristokratije, odnosno globalne klase koja negde od 1989. godine vlada planetom, bez prave opozicije.

Dovoljno je setiti se, usput, da su glavni finansijeri kampanje Hilari Klinton „Goldman Saks“, „JP Morgan“ i Džordž Soroš, taj „velikodušni“ i filantropski finansijer „obojenih revolucija“ koje su destabilizovale vlade koje se nisu svrstale uz unipolarni novi poredak sa zvezdicama i prugama.

Ne bi trebalo nikako zanemariti da Klintonova, prema njenim eksplicitnim izjavama, želi da poveća američki „intervencionizam“ (čitaj „imperijalizam“) u drugim državama: Hilari je u 2011. navela Obamu da se uključi u kriminalno bombardovanje Gadafijeve Libije. Posebno je Klintonova sramno slavila vest o smrti Gadafija. Ona i njene pristalice su vršile pritisak i da se vojno interveniše u Siriji zbog posedovanja čuvenog hemijskog oružja koje uopšte nije postojalo (u to vreme, na sreću, Obama je pobedio na izborima i nije bilo intervencije).

Ukratko, ponavljam: samo je Klintonova gora od Trampa. I ne treba da nas zavara medijski cirkus koji predstavlja Klintonovu kao jedinu mogućnost da se izbegne Tramp. Jer možda je istina, bar u ovom slučaju, baš suprotno od toga.

Prevod s italijanskog Dragan Mraović

[/restrict]

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *