Slikama kroz Arktik – Između očaravajućeg i nestvarnog

Izvanredna izložba fotografija „Otkrijmo Arktik“ ruskog fotografa Sergeja Anisimova otvorena 6. oktobra uz podršku kompanije Gazprom njeft na Savskom šetalištu beogradske tvrđave Kalemegdan, sudeći po reakcijama prvih posetilaca, mogla je da ponese i naziv: Razodenimo tajnu.
Kako je na otvaranju izložbe rekao Evgenij Kudinov, zamenik generalnog direktora NIS-a, ovo su fotografije netaknute prirode Arktika, ali i fotografije savremenih dostignuća.
„Za nas je ovo veliki događaj budući da se trudimo da doprinosimo društvenoj odgovornosti, kao i, svom snagom, dobrim odnosima naših bratskih naroda Rusije i Srbije. Izložba Arktik jedan je u nizu projekata iz oblasti kulture, sporta, nauke i obrazovanja koji podržavamo jer smo orijentisani kao društveno odgovorna kompanija. Društvena odgovornost je naše strateško opredeljenje.“
Spektakularne fotografije pobednika i laureata međunarodnih takmičenja iz te oblasti, tvorca nagrade Global Arctic Awards i autora šest monografija o Severu, odškrinule su vrata nepoznatog sveta u kome se očaravajuće prepliće sa nestvarnim, i u kome irvasi i ljudi živi u saglasju sa divljom prirodom. Na fotografijama je prikazano kako nepristupačan Severni pol ljudskom domišljatošću postaje mesto, poligon savremenih dostignuća.
Tako slike irvasa i ledenih bregova promiču uporedo sa prizorima koji ilustruju osvajanje morskog dna u arktičkom priobalju. Imamo priliku i da vidimo jedinstvenu ledootpornu platformu „Prirazlomna“, projektovanu i izgrađenu u Rusiji za rad u ekstremnim arktičkim uslovima, koja zadovoljava međunarodne ekološke i industrijske bezbednosne standarde.
Katarina Stenjakinja, direktorka eksternih komunikacija Gazprom njefta, istakla je da je pravo zadovoljstvo što je ova izložba Arktika započela svoj život upravo u bratskoj Srbiji.
„Gazprom njeft je pre dve godine počeo razradu nalazišta u priobalju Arktika, a u toku prošle godine je eksploatisano milion tona nafte. Svesni smo da je proizvodnja nafte u arktičkom priobalju budućnost svetske proizvodnje ugljovodonika, jer je oko 20 odsto rezervi upravo na toj lokaciji. Takođe, kompanija Gazprom njeft istovremeno veliku pažnju posvećuje ekološkoj bezbednosti“, navela je Stenjakinja.
Izložbu će Beograđani i posetioci glavnog grada moći da obiđu do 6. novembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *