SDP:Bez optužbi svedoka, ali nedovoljno za ukidanje pritvora

Građanska inicijativa SDP konstatovala je danas da, iako nijedan od 47 svedoka tužilaštva do sada nije potkrepio navode optužnice, kao i da su skoro svi govorili u prilog odbrani lidera te stranke Olivera Ivanovića, to nije bilo dovoljno da tužilac odustane od optužnice, niti da mu ukine pritvor.

Komentarišući odgovore šefa misije Euleksa na Kosovu Gabrijela Meučija na zahtev SDP da se Ivanoviću omogući odbrana sa slobode, u kojima se navodi da odluke donose nezavisne sudije, ta stranka pita da li su sudije nezavisne i od političkog uticaja unutar samog Euleksa, “jer kako drugo objasniti činjenicu da ste vi još pre nekoliko meseci vizionarski predvideli trajanje pritvora Ivanoviću”.

Kako objasniti činjenicu “da srpski narod na Kosovu i Metohiji više od decenije čeka da na optuženičkoj klupi vidi ubice dece iz Goraždevca, one koji su ubili žeteoce u Starom Gracku ili organizovali pogrom 17. marta 2004. godine i mnogih drugih zločina, upitala je SDP u saopštenju.

Napominjujući da nikada nisu vršili politički uticaj na pravosudne funkcije, u SDP kažu da se ne može “očekivati da će ćutati na ugrožavanje ljudskih prava Ivanovića, ali i bilo koga drugog”.

Oni su demanovali navode šefa Euleksa na Kosovu da se u toj misiji trude da nema kašnjenja u sudskom procesu, navodeći da će Euleksovo veće od 1. juna do 10. septembra imati pauzu 65 dana.

“Kažete da se vodite načelom da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. Vođeni dosadašnjim iskustvom, da niko od svedoka optužbe, nije optužio gospodina Ivanovića, kako ćete Oliverovom trogodišnjem sinu Bogdanu objasniti da ste ga odvojili od oca 19 meseci bez razloga”, navodi se u saopštenju GI SDP.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović smešten je u mitrovičkoj bolnici od subote. Nakon 11 dana štrajka glađu zbog zahteva da se brani sa slobode, Ivanović je sinoć počeo postepeno da uzima tečnu hranu.

U bolnici ga obezbeđuju osim zatvorskih čuvara i pripadnici Kosovske policije. Pritvor mu ističe 26. avgusta, nakon što je Apelacioni sud ukinuo rešenje Osnovnog suda kojim mu je pritvor bio produžen do 6. oktobra.

Kako se očekuje o eventualnom produženju pritvora Ivanoviću međunarodno sudsko veće Euleksa iz Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici moraće do 26. avgusta još jednom da se izjašnjava.

Ivanović je optužen da je 14. aprila 1999. godine i 3. februara 2000. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i podsticao na teško ubistvo više Albanaca u Kosovskoj Mitrovici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *