Episkop ohridski Jovan Vraniškovski na uslovnoj slobodi

Poglavar Pravoslavne ohridske arhiepiskopije Jovan Vraniškovski danas je pušten na uslovnu slobodu, pošto je Apelacioni sud u Skoplju odbacio kao neosnovanu žalbu Osnovnog javnog tužilaštva da u zatvoru nastavi služenje kazne.

Kako je prenela makedonska agencija MIA, sudsko rešenje o puštanju na uslovnu slobodu Vraniškovskom važi do 23. marta 2017. godine.

Sud u Makedoniji je 20. januara doneo odluku da iz zatvora uslovno bude pušten Vraniškovski, koji je optužen za proneveru 250.000 evra, ali do toga nije došlo jer je u poslednje trenutku Osnovno javno tužilaštvo za organizovani kriminal u Skoplju podnelo žalbu na odluku suda.

Tužilaštvo je tada saopštilo da smatra da je potrebno preispitati odluku za puštanje na uslovnu slobodu.

Osnovni sud u Skoplju je ranije doneo rešenje kojim je odobren predlog direktora zatvora “Idrizovo” da se episkopu dozvoli puštanje na privremenu slobodu.

Oslobađanje Vraniškovskog tražila je Makedonska pravoslavna crkva-Ohridske arhiepiskopije, čiji Sinod je zatražio od “svih relevantne vlasti u Republici Makedoniji da pokažu milosrđe prema zatvorenom bivšem arhibiskupu Jovanu”.

Nekadašnji vladika kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve (MPC) i sadašnji arhiepiskop Ohridski i mitropolit Skopske pravoslavne crkve (SPC) Jovan Vraniškovski, uhapšen je 12. decembra 2011. godine na grčko-makedonskom graničnom prelazu Medžitlija-Niki, kod Bitolja, pod optužbom da je proneverio 250.000 evra kojima je kupovao zemljište u Ohridu dok je bio vladika MPC.

Vraniškovski je nakon hapšenja odveden u zatvor Idrizovo kod Skoplja.

Osuđen je na tri godine zatvora, na šta je u novembru prošle godine uložio žalbu koja je odbijena.
SPC i MPC se decenijama spore oko statusa pravoslavne crkve u Makedoniji. MPC je 1950-ih godina od SPC, u čijem je sastavu bila, dobila autonomiju, a 1967. je proglasila autokefalnost.

MPC ne priznaje nijedna pomesna pravoslavna crkva, a SPC je smatra raskolničkom, dok u isto vreme sveštenici SPC nemaju dozvolu da rade u Makedoniji.

MPC je pre dve godine dopunila naziv i sada se naziva Makedonska pravoslavna crkva – Ohridska arhiepiskopija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *