DNR: Oboreni ukrajinski helikopter i avion

 Jedan helikopter i jedan avion ukrajinske vojske oboreni su iznad istočne oblasti Donjecka, izjavio je danas komandant ministarstva odbrane samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR).

“Gubici ukrajinske vojske tokom protekla 24 sata uključuju jedan avion i jedan helikopter”, rekao je neimenovani komandant za Donjecku novinsku agenciju.

Nije precizirano koji tip letelica je oboren, preneo je Međunarodni servis vesti Sputnjik.

Komandant je dodao da je ukrajinska vojska, takođe, izgubila sedam tenkova i 163 pripadnika u protekla 24 sata, a da je ukupno 1.659 poginulo u proteklih 17 dana.
“Gubici među civilima se procenjuju na osam poginulih i 22 povređenih. DNR ima sedam poginulih, 20 povređenih”, kazao je komandant.

Ovu informaciju nisu potvrdile vlasti u Kijevu.

Sukobi na istoku Ukrajine rasplamsali su se od januara, a borbe u oblasti Donjecka su intenzivirane.
U granatiranju u proteklih nekoliko sedmica u toj oblasti poginulo je na desetine civila.

Najnovija runda mirovnih pregovora Trilateralne kontakt grupe održana je 31. januara u Minsku, ali nije donela nikakve rezultate.

Nakon neuspeha razgovora, vlasti u Kijevu i proruske snage ponovo su okrivili jedni druge za eskalaciju krize.

NAJMANJE 16 CIVILA POGINULO U NOVIM SUKOBIMA

Najmanje 16 civila poginulo je u žestokim sukobima u istočnoj Ukrajini u proteklih 24 sata, saopštili su predstavnici vlade i proruskih snaga.

Petoro civila poginulo je u okolini grada Debaljcevo, šestoro u okolini Donjecka i petoro u regionu Luganska, prenosi agencija AfP.

Najoštrije borbe se prethodnih dana odvijaju u okolini Debaljceva, gde proruske snage nastoje da opkole ukrajinske snage.

Broj poginulih povećava se sa eskalacijom sukoba na istoku Ukrajini. Vođe proruskih snaga su juče objavile da planiraju “opštu mobilizaciju”, kako bi povećali broj svojih vojnika na 100.000.

U međuvremenu, američki mediji su preneli kako zvaničnici SAD ozbiljno razmatraju mogućnost naoružavanja Kijeva kako bi naveli Rusiju da zaustavi navodno pružanje vojne podrške proruskim snagama.

Armije Donjecke i Luganske Republike se spojile kod Debaljceva   

Počinje neizvesnost za kijevske snage u „debaljcevskom kotlu“ sa krajnjim ishodom koji za Kijev i kijevske snage može imati mnogo nepvoljnije i dalekosežnije posledice nego poznati „ilovajski kotao“.

Armije Donjecke i Luganske Republike konačno su se srele kod Debaljceva. Moglo bi se reći, kijevskim snagama iza leđa. Odredi dve armije su došli sa strane Kalinovke (LNR) i Novogrigorjevke (DNR).

Ovo znači da je opkoljavanje kijevskog garnizona u Debaljcevu završeno.

Put Debaljcevo-Artjomovsk konačno je praktično zatvoren. Snage dve armije su oko njega već postavile svoje utvrđene tačke.

Kijevske snage su, inače, u Donbasu za poslednja 24 sata izgubili jedan avion, pet tenkova i 11 minobacača.

U Donbasu je objavljeno i da su imali i 130 ubijenih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *