Reagovanja: Osude provokacije Edija Rame

Srpski zvaničnici i politički analitičari osudili su provokaciju albanskog premijera Edija Rame koji je obraćajući se medijima nakon razgovora sa premijerom Aleksandrom Vučićem pozvao Srbiju da prizna Kosovo.

Ministar rada Aleksanadar Vulin izjavio je tokom danasnje posete Preševu da se Srbija pokazala kao dobar domaćin ali da premijer Albanije Edi Rama grubo prekršio diplomatski protokol.

„Država Srbija ne priznaje Kosovo, za nas ne postoji država koja se tako zove. Za nas je to teritorija pod upravom UN u skladu sa rezolucijom 1244. Dobar gost to mora da razume. Mi znamo kakvo je mišljenje albanske države, mi znamo kakvo je mišljenje gospodina Rame ali u Beogradu kada ste naš gost ne bi trebalo da se zloupotrebljava naše gostoprimstvo na taj način”, rekao je Vulin.

Zamislite kada bi se Srbija tako ponašala kada je nekom gost i kada bi se naš premijer tako ponašao, zamislite da odemo u Tursku i da govorimo o Kipru – ne bi bilo u redu, dodao je Vulin.

On ponovio da se svi organi države Srbije trude da poseta prođe što bolje kako bi se pokazalo da odnosi na Balkanu mogu da budu mnogo bolji i da izađemo u susret svim željama gosta.

ĐURIĆ: DRSKA PROVOKACIJA I ZLOUPOTREBA GOSTOPRIMSTVA

Edi Rama je drskom provokacijom danas u Beogradu zloupotrebio srpsko gostoprimstvo s ciljem da ponizi Srbiju, ali u tome nije uspeo, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Premijer Vučić je “jasno i odlučno” poništio grube uvrede koje su došle od predsednika albanske vlade na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija, rekao je Đurić u izjavi za Tanjug.

On je istakao da je ovo, nažalost, propuštena prilika da se odnosi Srbije i Albanije unaprede.

“Na izvestan način ovo pokazuje da postoje političke strukture koje nisu u Beogradu, ili negde drugde koje pokazuju da nisu ništa naučile iz situacije sa dronom”, rekao je Đurić i dodao da takvo “ponižavanje domaćina neće nahraniti građane Albanije, a da sasvim sigurno neće popraviti ni ekonomske prilike u toj zemlji”.

Đurić kaže da je Ramin poziv da Srbija prizna nezavisnost Kosova van svake sumnje bila namenjena albanskoj javnosti, ali da je istovremeno imala za cilj da isprovocira i eventualno stvori nevolje.

Srbija, dodao je, na takvu vrstu provokacija neće nasesti, kao što nije nasela ni na provokaciju na utakmici Srbija – Albanija, jer Srbija želi saradnju, mir i stabilnost u regionu.

Srbija, precizirao je, nastavlja putem saradnje i stabilnosti, bez obzira na provokacije.

“Uvek ćemo se pokazati kao dobri domaćini, pa tako i prema onima koji svojim ponašanjem ne uzvraćaju na to gostoljublje koje je tradicionalno i koje ni ovog puta nije izostalo”, rekao je.

Đurić je dodao da je bio prisutan da plenarnoj sednici delegacija Srbije i Albanije i da nijednom rečju nije pomenuto Kosovo.

“Nijednom jedinom rečju, predsednik albanske vlade nije pominjao Kosovo, niti je to nagovestio predsedniku naše vlade u tet-a-tet razgovoru”, rekao je Đurić i dodao da je Vučić zapravo postavio i jednostavno pitanje na koje albanski premijer nije imao odgovor, a to je: “Kakve veze ima pitanje Kosova i Metohije sa unapređenjem odnosa Srbije i Albanije”.

“Vučić je poslao jasnu poruku da niko ne može da ugrožava teritorijalni integritet Srbije, ni bilo ko od Albanaca sa Kosova i Metohije, ni bilo ko mnogo šire od toga”, naglasio je direktor vladine Kancelarije za KiM.

Poseta Rame nije jedina, ni najznačajnija ovih dana, kaže Đurić istakavši da da je u Beogradu bio francuski premijer Manuel Vals, da će uskoro u Srbiju doći i zamenik nemačke kancelarke i da će se u srpskoj prestonici u decembru održati samit predsednika vlada jugoistočne Evrope, uz učešće Kine.

POPOV: RAMA ZLOUPOTREBIO POSETU

Albanski premijer je posetu osetu Beogradu zloupotrebio zarad lične promocije i u unutarpolitičke svrhe, ocenio je danas direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

Popov je, povodom provokacija albanskog na zajedničkoj konferencijni za novinare sa Vučićem, rekao da je to bio pokušaj Rame da sebe predstavi kao “čoveka koji ima petlju”.

“Na ovaj način Rama je pokušao da ojača svoju poziciju u Albaniji kao čovek koji ma petlju da kaže neke stvari, ali i da se pokaže kao pokrovitelj svih Albanaca u regionu, istakao je Popov u izjavi Tanjugu.

Nije pristojno, kazao je Popov, da gost domaćinu drži pridike i da mu govori šta bi trebalo da uradi.

“Mislim da je Rama moglao da kaže šta je hteo daleko dimplomatskije, tako što bi izjavio da će Albanija dati doprinos da se unapredi dijalog Beograda i Prištine. To bi bila opravdana mera stvari”, kaže Popov.

Ovaj susret dvojice premijera, koji je u medijima nazivan kao prilika za novi početak, prema njegovim rečima, više neće moći da nosi taj epitet jer ovaj “incident” nije dobar znak tog dobrog početka.

“Za sada imamo atmosferu koja nije obećavajuća za normalizaciju odnosa. Sve zavisi i šta će se dalje odvijati tokom Ramine posete Preševu, ali i od toga kada će i da li će doci do Vučicćeve posete Tirani”, istakao je ovaj sagovornik.

SIMIĆ: RAMA NIJE ODOLEO NACIONALISTIČKIM IZAZOVIMA

Susret premijera Srbije i Albanije je propuštena prilika za poboljšanje odnosa dveju zemalja, jer albanski premijer očito nije sposoban da odoli nacionalističkim izazovima, izjavio je danas poltiički analitičar Predrag Simić.

Simić je Ramin poziv Srbiji da prizna nezavisnost Kosova ocenio diplomatskim incidentom, istakavši da je ponašanje albanskog premijera na zajedničkoj konferenciji za novinare prevazilšlo i očekivanja najvećih skeptika.

Bilo je, kaže, za očekivati da će albanski premijer, nakon incidenta sa dronom na utakmici Srbija-Albanija, pokušati da smiri situaciju i pokaže svoje državničko umeće.

“Posle ovoga, čini mi se da on ne deluje kao neko ko je sposoban da odoli tim nacionalističkim izazovima. S druge strane ne vidim na koji način bi se odnosi između Srba i Albanaca, koji su i pre ove posete bili na niskom nivou, gotovo na nuli, mogu oporaviti”, naveo je Simić u izjavi za Tanjug.

“Smatram da je ovo bila prilika za jednu političku poruku da su Albanci na Balkanu u ovom trenutku sigurni, samouvereni, da Edi Rama dobija obeležja proalbanskog lidera, i Beograd je iz tog ugla bio idealno mesto za to”, rekao je Simić.

Simić očekuje da će se ovaj incidnet albanskog premijera na Zapadu tumačiti upravo onako kako je to Rama hteo.

“Možda će biti određenog većeg opreza, ail ne treba očekivati da će Zapad uopšte i reagovati na ove izjave albanskog premijera u Beogradu”, zaključio je Simić.

fAJON POZDRAVILA RAMINU POSETU

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja fajon pozdravila je danas posetu albanskog premijera Edija Rame Beogradu kao značajan korak za budućnost regiona.

“Istorijska poseta premijera Rame predstavlja hrabar korak za budućnost celog regiona”, poručila je na srpskom jeziku slovenačcka poslanica putem svog tviter naloga.

Rama je prvi albanski premijer koji je posetio Beograd nakon 68 godina.

LAZIĆ: POSETU TREBALO DODATNO ODLOŽITI

Član foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić ocenio je da bi današnji spor između premijera Srbije i Albanije na konferenciji za novinare mogao imati posledice na unutrašnjem, bilateralnom i na međunarodnom planu, te da sada treba uložiti napore da se situacija smiri.

Poziv Edija Rame Beogradu da prizna Kosovo, što je Aleksandar Vučić nazvao provokacijom, “neprijatan je događaj kakav se dešava veoma retko u susretima na tako visokom nivou, što samo po sebi ima negativan značaj”, rekao je Lazić Tanjugu.

Lazić smatra da je, imajući u vidu nedavni incident s dronom na utakmici Srbija-Albanija u Beogradu, trebalo još više odložiti posetu albanskog premijera kako bi se dvema stranama dalo dovoljno vremena da se dogovore “jer se osećala napetost kojoj malo treba da izazove politički ili diplomatski eksces”.

“Ako ne možemo da unapredimo odnose, ne smemo dozvoliti ni da se vraćaju unazad”, rekao je Lazić i dodao da se postavlja i pitanje da li su Beograd i Tirana dobre volje dogovorili posetu ili je obe strane “neko pritiskao i naterao na to”.

Lazić je ocenio i da, u ovako napregnutoj situaciji, Ramina poseta Preševu ni u kom slučaju ne bi mogla da doprinese smirivanju niti bi dala neki rezultat.

“Negativne posledice, kratkoročne ili dugoročne, još se ne znaju”, rekao je Lazić, višegodišnji ambasador Srbije. “Treba imati u vidu da ovo nije samo bilateralno pitanje, već da zadire i u domen regionalne bezbednosti i saradnje, za koju su zainteresovani najmoćniji činioci u svetu danas.”

On je primetio da bi posledice mogle da se osete i na unutrašnjem planu, i sa stanovišta reagovanja međunarodne zajednice, posebno u vreme kada Srbija treba da 1. januara preuzme predsedavanje OEBS-u.

“Sada treba ozbiljno nastojati da se stvari smire jer mi od ovog nemamo nikakve koristi”, ocenio je Lazić.

On je napomenuo da treba izbegavati da se međunarodne posete na ovako visokom nivou koriste za unutrašnju upotrebu.

“I kod nas i u svetu ima nekih mišljenja da je Vučićevo reagovanje bilo za unutrašnju upotrebu pre svega, što nije najbolji i najpogodniji način da se koriste ove posete”, rekao je Lazić.

Dugogodišnji diplomata objasnio je da, kada dve zemlje koje imaju otvorenih pitanja pripremaju ovako delikatne posete, obe strane uvek čine sve kako bi se izbegli bilo kakvi incidenti.

Prema njegovim rečima, bez obzira na najave da Kosovo neće biti među zvaničnim temama, jasno je da je to otvoreno pitanje između Srbije i Albanije.

“Mi smo znali da je Albanija priznala Kosovo, to nije bilo ništa novo za nas”, primetio je Lazić i ocenio da je trebalo da se to pitanje zajednički rešava kako ne bi dobilo ovakve razmere.

On je naveo da su dve strane mogle da se dogovore da zajedno poruče: “Što se Kosova tiče, poznato je da su naši stavovi suprotni, ali nastojaćemo da i o toj temi razgovaramo i usaglasimo se koliko je to moguće u funkciji naših odnosa i saradnje”.

STANKOVIĆ: NETAKTIČAN POTEZ RAME

Provokacija albanskog premijera Edija Rame, koji je nakon razgovora sa premijerom Aleksandrom Vučićem pozvao Srbiju da prizna nezaviso Kosovo, je netaktičan potez koji remeti mogućnost uspostavljanja iole pristojne saradnje između Srbije i Albanije, izjavio je politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

“Mislim da se radi o potezu koji značajno izlazi iz uobičajene diplomatske prakse, posebno onda kada se poseta, kao što je poseta Edija Rame, događa u situaciji koja je nabijena tenzijom zbog incidenta na fudbalskoj utakmici Srbije i Albanije”, rekao je Stanković u izjavi za Tanjug.

Prema njegovim rečima, radi se o jednom netaktičnom potezu koji još više produbljuje jaz između Srbije i Albanije u političkom smislu, podiže ionako vruću temperaturu u javnom mnjenju u obe zemlje i smanjuje manevarski prostor za uspostavljanje koliko toliko pristojnih bilateralnih odnosa.

“Teško da neko ko u ovakvim okolnostima dolazi u Beograd, kao što je to bio slučaj danas sa albanskim premijerom, ukoliko ima dobre namere, može da na taj način postupi”, naveo je Stanković.

Ramin rečnik, objašnjava on, podsećao je na rečnik “agresivnog lobiste u prilog nezavisnosti Kosova” i ni na koji način nije odavao ton i pristup “kakav treba da ima jedan političar evropskog i demokratskog usmerenja koji bi insistirao na tačkama koje mogu da spajaju, a nikako potencirao ono što izaziva neku vrstu gneva kod svog domaćina”.

“Mislim da, generalno gledano, albanska strana nedovoljno ceni dobru volju iskazanu sa srpske strane, kako u pogledu posete Edija Rame, tako i u širem kontekstu spremnosti Beograda da aktivno učestvuje u sprovođenju Briselskog sporazuma, koji treba da dovede do sređivanja prilika na Kosovu”, kaže Stanković.

“Čini mi se da je ovo jedan nepotreban potez i potez koji remeti mogućnost da se uspostavi koliko toliko pristojna saradnja između Srbije i Albanije”, zaključio je on.

Albanski premijer Edi Rama prekršio je danas protokol posete Beogradu pominjući Kosovo i zloupotrebio poverenje domaćina srpskog premijera Aleksandra Vučića koji je uzvratio da nikome neće dozvoliti da ponižava Srbiju.
Pantić:Izjava Rame znak de ne odustaju od “velike Albanije”

PANTIĆ: NE ODUSTAJE SE OD PROJEKTA VELIKE ALBANIJE

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Krstimir Pantić izjavio je danas da je provokacija albanskog premijera Edija Rame pokazala da je takozvana velika Albanija projekat od kojeg Albanci ne odustaju.

Pantić je ocenio da je provokacija Rame pokazatelj da zvanicna Albanija i kosovski Albanci nisu prestali i da nemaju nameru da prestanu sa provokacijama kada je u pitanju teritorijalna celovitost i nedeljivost Republike Srbije i da je ideja o takozvanoj velikoj Albaniji projekat od koga se ne odustaje.

“Predsednik Vlade Rerublike Srbije Aleksandar Vucic je još jednom pokazao visok stepen tolerancije, državnicku mudrost i odlucnost države Srbije da brani svoj teritorijalni integritet kao što poštuje i brani i integritet svih država clanica UN,”- kazao je Pantić.

On je u saopštenju dostavljenom Tanjug naveo da Srbija deli evropske vrednosti, želi da bude ravnopravan clan Evropske unije ali ocekuje da se i prema Srbiji odnose sa poštovanjem.

“Da u medunarodnim odnosima važe jednaki standardi i da se dosledno poštuje povelja UN. Ocekivao bih da danas da ambasadori u Beogradu osude nediplomatsko ponašanje gospodina Rame”, naveo je Pantić.

ĐUKANOVIĆ:IZOSTANAK DIPLOMATSKOG BONTONA EDIJA RAME

Potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović ocenio je da je današnji nastup Edija Rame na konferenciji za novinare bio neodgovoran i da predstavlja izraz izostanka diplomatskog bontona.

“Ovo što se danas desilo na konferenciji za medije nije ništa neočekivano imajući u vidu stavove zvanične Albanije oko Kosova, ali je neodgovorno u smislu izostanka diplomatskog bontona koji mora da postoji. Ukoliko je bilo ranije dogovoreno da se tema Kosova ne pominje, bilo bi dobro da do toga nije došlo”, rekao je Đukanović Tanjugu.

On je naveo da se uprkos prividno jasnoj evropskoj intenciji zvanične Albanije i njenog premijera Rame, čini da Albanija živi u prošlosti i da kasni deceniju ili dve, jer postavljanjem ovakvih pitanja urušava dobrosusedske odnose.

Rama je danas na konferenciji za novinare pozvao Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, što je, kako je rekao, važno za sigurnost ne samo regiona već i cele Evrope te može da utiče na brojne strateške probleme Srba i Albanaca.

3 komentara

  1. Pitanje za gornje eksperte i analiticare:
    Koja to Njegova ekselencija( i nas prijatelj) kliknu na Ramino PLAY dugme
    usred Palate Srbije i zasto bas danas?

  2. Rama je jednim metkom ulovio dva zeca.
    Stavio je Srbiji do znanja da ga ona uopste ne interesuje, a da sve ovo radi radi svojih,velikoalbanskih razloga.I drigo,saopstio je u Beogradu ono sto su mu mentori sa zapada nalozili,naravno zbog daljeg lomljenja Srbije.
    Mozemo mi sada koliko hocemo da pravimo analize,to nam nista nece pomoci.
    Trebalo je razmisljati pre nego smo prihvatili da dodje u Srbiju.
    A ne slusati Brisel (Berlin) i Vasington.

  3. Dobro vece! Primite moj veliki pozdrav svih vi citaoci novine Pecat, novinu koju postujem i obozavam bez obzira na neke neslaganja i sitnih razdora. Razumevsi i to: da mi Albanci i vi Srbi, ipak moramo postati uzajamni prijatelji i komsije ovog podneblja. Gospdin Rama, pa i gospodin Vucic, kao dva premijera: imaju veliku obavezu da stvore dobru klimu radi prevazilazenja neki istorijskih problema i tegobe, koji na kraju krajeva sam po sebi vreme ce ih amortizirati. Mi smo generacije koje moramo misliti na buducnost i za Ballkana bez granice. jasno je,Mi dugujemo nastavku dijalogu kao sveti proces. Dijalozi uvek na slican nacin pocinju!!!
    S’postovanjem,
    Vas veliki prijatelj- Drini

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *