Ratko Paić: Rusko-srpski vojni manevri dokazuju da „i u miru ima mesta za podvige (video)

Ruske vazdušno-desantne snage koje zajedno sa srpskim kolegama u pitomoj sremskoj ravnici izvode vojne manevre kakvi se na ovim prostorima mogu videti po prvi put, dokazale su da je potpuno bio u pravu Valentin Katajev, poznati ruski književnik iz carske Odese koji se još kao nesvršeni gimnazijalac 1915. godine dobrovoljno prijavio za učešće u ratu iz kog je izašao ovenčan sa Georgijevskim krstom za pokazanu hrabrost, jer je spoznao veliku životnu istinu koju je formulisao rečima – „i u vreme mira ima mesta za podvige“.

Dakle, radi se o tome da su jedinice 106. Gardijske vazdušno-desantne divizije iz grada Tule izvele čitav niz manjih podviga u okviru priprema za završnu vojnu vežbu „Srem 2014“ u blizini Rume, što inače predstavlja prvu zajedničku srpsko-rusku vežbu u istoriji, a verovatno najveći podvig je predstavljalo složeno izbacivanje oklopnih vozila iz transportnih aviona pomoću teretnih padobranskih sistema, koja su nakon spuštanja na mesto boja sa uslovnim protivnikom, odmah stupila u borbena dejstva i uništila terorističku bazu uz vatrenu podršku srpskih jedinica. A takođe je vrlo upečatljivo izgledalo i njihovo korišćenje malih četverotočkaša sa instaliranim naoružanjem, koji se popularno nazivaju „kvadovima“, a služe u izviđačke svrhe i svojom pojavom na sremskim livadama ostavljaju nadrealni utisak, s obzirom da zbog futurističkog izgleda više podsećaju na kolonu bajkera iz holivudskih filmova, nego na uobičajenu vojnu formaciju.

Osim toga, oko dve stotine ruskih desantnika već nekoliko dana i pomoću drugih najsavremenijih borbenih sredstava koja su dopremili specijalno za ovu priliku, uvežbavaju uništavanje nelegalnih oružanih formacija i oslobađanje talaca s bojevim gađanjem, a detalji u vezi predstojeće združene taktičke vežbe koja će biti održana u petak – još uvek se drže u tajnosti i nisu dostupni javnosti.

Međutim, ako taj element tajnosti koji se tiče završne vežbe čini normalni deo procedure za vojne strukture, onda svakako nije uobičajeno to što i većina medija u Srbiji, za razliku od ruskih televizijskih kanala, skoro uopšte ne primećuje navedene pripreme i ne izveštava o izuzetno upečatljivim manevrima koji izgledaju, kako bi rekao Valentin Katajev sa početka ove priče, kao pravi mali „podvizi u vreme mira“. Ali razloge za to bi po svemu sudeći trebalo potražiti u prećutnom solidarisanju sa zapadnim centrima moći koji zahtevaju čak i zatvaranje zajedničkog rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, koji nema vojni karakter ali po njihovom mišljenju poseduje potencijal za tako nešto, pa je onda utoliko verodostojnija pretpostavka da sa još izraženijim negodovanjem posmatraju i aktuelne uspešne vežbe elitnih ruskih vojnih jedinica na prostoru Srbije.

No, u svakom slučaju, već na prvi pogled je očigledan doprinos koji su ruski padobranci već u ovih prvih nekoliko dana dali podizanju borbene gotovosti putem zajedničkih vežbi sa srpskim specijalcima. A očito nije zanemarljiva ni moralna podrška u vreme kada je terorizam trajna opasnost.
http://serbian.ruvr.ru/2014_11_11/Rusko-srpski-vojni-manevri-dokazuju-da-i-u-miru-ima-mesta-za-podvige-3695/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *