TRGOVCI BEZ GRANICA

Piše Mara Knežević Kern

Da li prihvatanje TAFTA sporazuma podrazumeva  odricanje od suvereniteta države u korist megakorporacija?

Osvajanje evropskog prostora za slobodnu trgovinu i protok kapitala ulazi u završnu fazu − ukoliko do kraja 2014. EU potpiše Sporazum o transatlantskom trgovinskom savezu – TAFTA, evropski kontinent će se naći u kandžama megakorporacija, ovlašćenih da preuzmu sve državne prerogative.

 

LEKCIJA ZA NEPOSLUŠNOST Najposlušniji među evropskim državnicima, Fransoa Oland, započeo je „blickrig“ kampanju posetom Vašingtonu, izjavivši pred „američkim prijateljima“: „Uspećemo samo ako požurimo. U suprotnom, suočićemo se sa akumuliranim strahom, pretnjama i tenzijama.“ A tenzije će nastati kad žitelji EU shvate šta će se dogoditi sa poljoprivrednim sektorom nakon ukidanja carinskih barijera i kakve posledice po zdravlje i životno okruženje ima nekontrolisan uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda. Zbog nižih socijalnih, sanitarnih i ekoloških standarda ova hrana će biti jeftinija od domaće, što će dovesti do maksimalne industrijalizacije poljoprivrede, uz povećanu upotrebu veštačkog đubriva i pesticida. Drugi tip mera je ukidanje necarinskih barijera, što vodi eliminisanju svih postojećih standarda vezanih za proizvodnju zdrave hrane, visinu zarada, očuvanje prirodnog okruženja.

Francuska je 2007. dobila prvu lekciju za neposlušnost u vidu pretnje američkog ambasadora da će „u slučaju odbijanja uvoza Monsantovog GM kukuruza biti suočena sa pravim trgovinskim ratom“. Srbiji je iz iste kuhinje poručeno da „neće dobiti podršku SAD za priključenje EU, ukoliko ne promeni zakon o zabrani GMO“. Poplave su primorale vladu na kooperativnost, što nagoveštavaju susreti sa čelnicima STO, spremnim da nas prihvate u GM zagrljaj.

Majski izbori su praćeni brojnim peticijama zabrinutih Evropljana, među kojima je zahtev francuskih intelektualaca da se spreči potpisivanje sporazuma o ukidanju državnog suvereniteta zarad suvereniteta multinacionalnih kompanija, prezentovanog javnosti pod opskurnim akronimima: TAFTA − Transatlantic Free Trade Area ; GMT − Grand Marché Transatlantique; TTIP − Transatlantic Trade and Investment Partnership; PTCI − Partenariat Transatlantique de Commerce et d’Investissement; APT − Accord de Partenariat Transatlantique…

 

PRIVATNA ARBITRAŽA Nakon neuspeha pregovora u Dohi, SAD su odlučile da umesto frontalnog napada uspostave regionalne sporazume, ne rizikujući suočavanje sa otporom država u razvoju. U fazi pregovora su dva ugovora kojima se definiše saradnja SAD sa Japanom, Južnom Korejom, Australijom, Novim Zelandom, Filipinima i Tajlandom, kao i sa državama članicama EU, a u perspektivi su i pregovori SAD i STO sa članicama BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika).

Države uhvaćene u paukovu mrežu „trgovaca bez granica“ biće − u slučaju ogrešenja o stroga pravila igre – predate Nezavisnom međunarodnom sudu. Ukoliko kompanija proceni da država krši sporazum donošenjem suviše zaštitničkog zakona u vezi sa ugrožavanjem životne sredine on joj omogućava da reši spor uključivanjem privatne arbitraže. U praksi se već sprovode sankcije protiv Urugvaja i Australije, optuženih od kompanije Filip Moris zbog zakona donesenih na štetu duvanske industrije. Jedna američka kompanija je tužila Kanadu zbog odbijanja ekstrakcije gasa iz škriljaca, a nekoliko zemalja je tužilo Egipat zbog podizanja minimalne cene rada.

[restrictedarea]

Prihvatanje sporazuma znači puštanje Trojanskog konja u kuću, uz uvođenje GMO, netestiranih medikamenata, hlorisane otrovne piletine, neograničene eksploatacije gasa iz škriljaca… A zauzvrat Evropljani dobijaju obećanja od  Giljerma de la オンライン カジノ Dehese, savetnika Goldman Saksa, o neverovatnom „ekonomskom bumu“. Okružen  savetnicima iz farmaceutskih kompanija i bivšim rukovodiocem iz Koka-Kole, Dehesa je napravio računicu po kojoj će „doći do povećanja godišnjeg prihoda po domaćinstvu za neverovatnih 500 evra godišnje, počev od 2029. godine“. Među moćnicima koji guraju ovaj sporazum nalaze se i kompanije Volt Dizni, Mišelin, Nestle, Majkrosoft… Tu je i nezaobilazni Majkl Tejlor, bivši predsednik Monsanta, trenutno angažovan na sprovođenju politike FDA.

I Evropska  komisija predviđa „ekonomski bum“ za potpisnike sporazuma, najavljujući porast BDP za 0,5 odsto do 2027. uz otvaranje 400.000 novih radnih mesta (Evropa danas ima 26 miliona nezaposlenih)!

Belgijski stručnjak za međunarodnu politiku, doktor političkih nauka i aktivista, Raul Mark Ženar, objavio je knjigu „Veliko transatlantsko tržište: pretnja narodima Evrope“, iznoseći  detalje još uvek tajnog ugovora (sadržaj dostupan samo na engleskom). Na konferenciji u organizaciji Pokreta 07 stop TAFTA, Ženar je govorio o korenima ideje ovog sporazuma, upozoravajući na opasnosti od prenošenja kontrole izbora na privatni sektor, ili – kako to stidljivo definišu novinari „Monda“ –  „redefinisanja obima države“. Ključ za razumevanje pozadine ovog ugovora nalazi se u rečima Dejvida Rokfelera: „Nešto bi moralo da zameni vlade, a čini mi se da bi privatna moć mogla biti odgovarajući entitet da se to učini.“ („Njuzvik“ 1. februar 1999.)

Ženar je upoznao javnost sa sadržajem zahteva vlade EU, upućenog 14. juna 2013. Evropskoj komisiji, kojim se traži urgentno pristupanje pregovorima sa SAD o uspostavljanju velikog transatlantskog tržišta, s krajnjim ciljem da se privatnim firmama poveri odlučivanje o socijalnom i zdravstvenom standardu, hrani, životnoj sredini, kulturi, tehnici…

Pobunjeni Francuzi u Platformi protiv transatlantskog sporazuma iznose sledeće argumente:

„TAFTA sporazum vodi uspostavljanju svetske vlade na temeljima trgovačkih normi, dajući  neograničena ovlašćenja multinacionalnim kompanijama da odlučuju o vitalnim potrebama stanovništva. Do 2005. godine pola svetske ekonomije je kontrolisalo 500 najvećih kompanija, a neke od njih su već moćnije od SAD. Tojota je finansijski jača od Izraela, Vol-Mart moćniji od Grčke a Ekson od Austrije… Na udaru su osnovne javne usluge: obrazovanje, socijalno osiguranje, zdravstvena zaštita, pravo na pristojne penzije, naknada za nezaposlene, kultura… Sve za šta su se generacije borile biće uništeno, uz osiromašenje najvećeg dela populacije. U slučaju pobune obespravljene većine, predviđen je niz zakona za legalizaciju terora. Ova strategija se oslanja na modifikovanje termina ¸terorizam‘, definišući ga kao ¸nameru da se destabilizuje država ili utiče na njene odluke‘. TAFTA sporazum uvodi međunarodne standarde za primenu sile prema građanima teroristima, sindikatima, NVO i socijalnim pokretima. Ovakav pristup globalnoj politici neminovno će dovesti do uništavanja ekosistema, biodiverziteta i poremećaja klime, umnožavanja klimatskih izbeglica i porasta cena hrane.“

Ženar apeluje na Evopljane da reaguju bez odlaganja: „Pogledajte u to lice ¸zapadne demokratije‘ na zastrašujućem putu u propast civilizacije i podignite glas. Još uvek ima vremena da se spreči ovaj zločin. Delujmo sada, 2015. će biti kasno!“

Evropska komisija je u junu 2013. dobila mandate od članica EU za pregovore sa Amerikancima, a vodi  ih samostalno u tesnoj saradnji sa predstavnicima poslodavaca i finansijera (93 odsto dosadašnjih sastanaka obavljeno je uz prisustvo multinacionalnih kompanija). Rukopis autora ovog globalistanskog sporazuma može se prepoznati i u nizu  „harmonizujućih“ zakonskih akata donesenih u Srbiji, među kojima je i klauzula o obavezi privatne kompanije da uradi elaborat o zaštiti prirode, kao i uvođenju ozloglašene  „fraking“ tehnologije. Kanada je već platila zamašne sume zbog „ometanja“ naftaša u razvijanju ovog ekocidnog biznisa. Ukoliko nastavimo „priključivanje“ Uniji, poklekloj pred transatlantskom giljotinom, ni moratorijum protiv izgradnje nuklearki neće biti „legalan“ – TEPKO bi mogao da nas tuži za ometanje slobodnog preduzetništva.

Ugledni američki analitičar, finansijski ekspert francuskog porekla, Džerard Selente, pridružio se Ženarovim kritikama, dokazujući na slučaju zabrane uvoza otrovne američke piletine u Francusku (iako ga je Evropska komisija odobrila) da nacionalna vlada još uvek nije nemoćna. On tvrdi da su ovi pregovori direktno usmereni protiv interesa Rusije, koju „ni Napoleon ni Hitler nisu uspeli da pobede, pa sigurno neće Kameron, Oland i Obama.“ Pred izbore za Evropski parlament uputio je apel Francuzima da „glasanje za kandidate od kojih se očekuje podrška TAFTA sporazumu znači glasati za kolonizaciju zemlje i uništenje svih malih proizvođača hrane“.

 

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *