Referendum u Donjecku uprkos apelu Putina

NATO jača svoje prisustvo na istoku Evrope, dok Putin tvrdi da je povukao vojsku sa granice sa Ukrajinom. Donjeck neće odložiti referendum o nezavisnosti regiona, uprkos apelu ruskog predsednika.

Savet samoproglašene “Donjecka Narodne Republike” doneo je odluku da ne odloži referendum o nezavisnosti regiona, uprkos apelu Vladimira Putina, javlja Interfaks.

“Referendum će biti 11. maja”, rekao je jedan od članova Miroslav Rudenko.

Vladimir Putin je juče posle sastanka sa predsedavajućim OEBS-a Didijeom Burkhalterom pozvao proruske aktiviste da odlože referendum na područjima gde su preuzeli kontrolu nad lokalnim upravama.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer pozdravio je “konstruktivan ton” ruskog predsednika Vladimira Putina o Ukrajini. “Situacija je kritična, ali ima šansi da se izbegnu nove eskalacije nasilja diplomatskim sredstvima”, poručio je Štajnmajer.

Vršilac dužnosti ukrajinskog premijera Arsenij Jacenjuk nazvao je poziv ruskog predsednika “glupošću o kojoj nema svrhe ni pričati”, objavila je ukrajinska agencija Interfaks.

Ukrajinska vojna operacija protiv proruskih pobunjenika biće nastavljena bez obzira na to što je Vladimir Putin pozvao pobunjenike da odlože referendum, izjavio je danas sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrij Parubij.

“Protivteroristička operacija će biti nastavljena bez obzira na bilo koju odluku bilo koje subverzivne ili terorističke grupe u regionu Donjecka”, na istoku Ukrajine rekao je Parubij, prenosi Raša tudej.

Vlada u Kijevu i pristalice federalizacije na istoku Ukrajine izrazili su, u međuvremenu, spremnost na pregovore o rešenju krize u toj zemlji, ali uz postavljanje uslova i izražavanje sumnji u iskrenost druge strane.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen poručio je Rusiji da svojom agresijom na Ukrajinu podriva mir i bezbednost u Evropi, te da će se NATO prilagoditi toj novoj realnosti.

“Saveznički avioni iz raznih zemalja jačaju bezbednost saveznika od Baltika do Crnog mora. Nastavićemo da je jačamo, preko manevara, preko odbrambenih planova i preko daljeg razmeštanja trupa NATO-a”, rekao je Rasmusen.

Generalni sekretar NATO-a juče je reagovao na izjavu Vladimira Putina da se ruska vojska povukla sa granica sa Ukrajinom, rekavši da ne vidi znake povlačenja.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova predložilo je, zatim, “da se slepi upoznaju sa izjavom predsednika od 7. maja”.

Jedan komentar

  1. Braćo Rusi mi Srbi REPUBLIKE SRPSKE slušali smo političare iz Beograda nismo se ujedinili sa braćom iz REPUBLIKE SRPSKE mismo proterani iz svojih kuća a braća u SRPSKOJ imaju sada svoju državu a mise poticamo na svih pet kontinenata

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *