Ratko Paić: U Moskvi održana Parada pobede, a u Beogradu najavljena gej-parada

U vreme kada se u Moskvi na Crvenom trgu održava Parada pobede u kojoj sa ponosom defiluju hiljade vojnika u znak sećanja na veličanstvenu pobedu nad fašizmom, uvek se iznova spontano postavlja pitanje – da li će možda i u Beogradu biti organizovana makar slična vojna parada koja bi podsetila nove naraštaje da se zlo nacizma više nikada ne sme ponoviti?

Međutim, odgovor je već unapred jasan i on glasi da po običaju od toga nema ništa, a jedina parada koju će Beograd videti ovog meseca – biće gej parada.

Dakle, povodom Dana pobede nad fašizmom 9. Maja, u čak 16 gradova širom Rusije danas su organizovane svečane vojne parade sa učešćem ratnih veterana, oficira, vojnika i vojne tehnike, a tradicionalno takve manifestacije prati veliki broj zahvalnih građana, koji dobro razumeju značaj i pouke Drugog svetskog rata. Naravno, daleko najpompeznije se svake godine održava Parada pobede na Crvenom trgu u Moskvi, koja je i ove godine okupila više od 10.000 vojnih lica i nepreglednu kolonu vojne tehnike, što sve zajedno po pravilu izaziva opravdane uzdahe odobravanja i u Srbiji kod svih onih gledalaca televizijskog programa koji odgledaju makar mali insert iz tog spektakla.

A s obzirom da je i ovde dugi niz godina postojala tradicija održavanja vojnih parada u čast pobede nad tim zlom, i to pogotovo zato što je srpski narod u toj borbi podneo neverovatno velike žrtve, otuda bi bilo sasvim logično da se 9. Maj obeležava na vidljiv način, kao određeni vid prevencije da se neće dogoditi obnova strašne ideologije, iako se u današnjoj Evropi ponegde već mogu primetiti opominjući znakovi nesmetanog buđenja fašističkih tendencija.

Međutim, iako je očigledno da će i ovaj Dan pobede u Srbiji proteći sa vrlo skromnim, i u javnosti skoro neprimetnim manifestacijama posvećenim konačnom slamanju nacizma, a pogotovo bez svečane Parade pobede – ipak će u Beogradu ovog meseca po svemu sudeći biti održana jedna Parada, i to uz svesrdnu podršku medija, stranih diplomata i države, ali samo „Parada ponosa“ ili takozvana gej-parada.

Inače, tim povodom je na primer šef delegacije Evropske unije u Beogradu Majkl Devenport gotovo zapovednim tonom poručio Vladi Srbije i vlastima u glavnom gradu, da trebaju obezbediti održavanje gej-parade, jer bi po njegovim rečima održavanje takvog skupa predstavljalo „jasnu poruku svim ljudima koji žele da koriste jezik pretnje i nasilja da je takvo ponašanje neprihvatljivo“.

Iako bi se od zvaničnog predstavnika Evropske unije moglo očekivati da recimo po toj istoj analogiji podrži i održavanje vojne Parade u Beogradu u čast pobede nad fašizmom, što bi takođe predstavljalo poruku svim nasilnicima u Evropi da su njihove ideje nerihvatljive, kao na primer onim organizacijama u Ukrajini koje danas otvoreno ističu svoje neonacističke simbole, to se ipak nije dogodilo.

Prema tome, čini se da će i ovog maja u Beogradu biti održana samo gej-parada, koju će kao i prošlog puta obezbeđivati čak oko 6.000 srpskih policajaca, što u ukupnom zbiru znači polovinu od broja učesnika na Paradi pobede u Moskvi, a samim tim verovatno i slične troškove. A oni građani koji će hteti makar za trenutak da osete istinski ponos zbog pobede u Drugom svetskom ratu, izgleda da će morati i ove godine da potraže neki satelitski program na daljinskom upravljaču, da bi videli poneku scenu sa Crvenog trga.
http://serbian.ruvr.ru/2014_05_09/U-Moskvi-odrzhana-Parada-pobede-a-u-Beogradu-najavljena-gej-parada-1704/

2 komentara

  1. Slugama Evrope čini se,isti značaj,Parada Pobede i,Parada “Ponosa”.Zašto?Parada Pobede bi nas umnožila,a gej-Parada daje mogućnost našeg bržeg nestanka.Treba nas što više uniziti,sve vredno,što budi ponositost,snagu i jačinu nama je zabranjeno,osim,samoponiženja,omalovažavanja,posipanja pepelom,priznavanja krivice za prvi i drugi svetski rat.Gavrilo kriv za Prvi,i,ako nije,naši očevi za drugi,jer su ,smislili,krilaticu,”Bolje grob,nego rob”,jer,mi smo,večna Raja,spremna za klanje.Sto Srba,za jednog Arijevca,sami pristajemo da budemo niža rasa.Pitamo li se,koji je razlog?Pravoslavci,bogobojažljivi,izuzetno sposobni,urođeno-genetički skloni nauci,široko obrazovani,fizički lepi,nekad ponosni,vrcavog humora,danas,raspamećeni,podlegli nakaradnom zapadnom govoru,odričući se svog prelepog,bogatog jezika.Impresionirani nekulturom zapada,važno nam je pitanje,da li ćemo kao član EU moći peći rakiju,kao da nam to osigurava miran opstanak.Nismo čak ni miš,koji večno beži od mačke.Naša sudbina zavisi samo od nas,a mi,mudro ćutimo.S gej Paradom se manipuliše,a vi braćo Srbi plaćajte porez na tuđe ludosti,izopačenost,u službi imperijalnih ciljeva.Živeo Pečat,zahvaljujući njegovom postojanju,vidimo svoje ne doslednosti i mane,ipak,oči su nam i dalje zatvorene,svest-uspavana.Luna.

  2. sekulić vidosav

    Zapad na čelu sa amerikom je najveće zlo današnjeg i budućeg sveta.Proglasili su islam kao najveću opasnost ,a pre neki dan onaj trabant Karl bilt proglašava pravoslavlje kao najveću opasnost za zapad.Smrt fašizmu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *