Posmatrači OEBS-a – nemački obaveštajci

Ministarka odbrane vlade u Berlinu priznala da članovi misije OEBS-a koji su bili zatočeni u istočnoj Ukrajini nisu bili posmatrači OEBS-a „u užem smislu”

Pod pritiskom javnosti, nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen najavila je resornu istragu o razlozima i o detaljima učešća nemačkih vojnih obaveštajaca u misiji OEBS-a, u istočnoj Ukrajini, koju su uticajni odbornici Bundestaga – iz redova vladajućih stranaka i iz opozicije – mahom okvalifikovali kao špijunažu po nalogu NATO-a.

To je prvi rezultat široke javne rasprave u Nemačkoj koju je u nedelju podstakao Peter Gauvajler, vicešef Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke Demohrišćanske unije Angele Merkel.

Gauvajler, „treći čovek” u hijerarhiji vladajućeg demohrišćanskog bloka – posle kancelarke Angele Merkel i šefa CSU Horsta Zehofera – izašao je u javnost posle puštanja na slobodu sedam posmatrača OEBS-a koje su pobunjenici u Slavjansku držali kao taoce, među njima četiri visoko rangirana obaveštajna oficira Bundesvera (nemačke vojske). „Šta su NATO oficiri u civilu tražili u Ukrajini”, upitao je Gauvajler i postavio zahtev da odgovorni u vladi preuzmu odgovornost za učešće nemačkih vojnika u, kako je rekao, sumnjivoj misiji.

Od Gauvajlera su se, u međuvremenu, ogradili uticajni političari demohrišćana, uključujući tu i njegovog šefa stranke Zehofera. Ministarka Fon der Lajen, međutim, prinuđena je da menja svoj stav.

Za razliku od prve reakcije – Lajenova je u subotu lično dočekala povratnike na berlinskom aerodromu, a  potom ih je pohvalila, gostujući u informativnoj emisiji „Hojte” Druge nemačke televizije (ZDF) – ministarka je dan kasnije, u TV emisiji ZDF-a „Berlin direkt”, indirektno priznala da članovi misije nisu bili posmatrači OEBS-a „u užem smislu”. „Njihova misija nije bila u neposrednom skladu sa mandatom koji su predstavnici 21 članice Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju dodelili posmatračima u Ukrajini na sastanku u Beču, 21. marta ove godine”, rekla je Lajenova i dodala: „Ima više vrsta misija i više posmatračkih timova, sa specifičnim zadacima, o kojima ne mogu da govorim u javnosti… Nisu svi posmatrači direktno imenovani od OEBS-a, tako da su oblici njihove saradnje sa tom organizacijom manje ili više intenzivni… Sažeto pojašnjeno, oni su u širem smislu, ipak, posmatrači OEBS-a.“

Nemački mediji različito su komentarisali ovaj „zaokret” ministarke odbrane, zavisno od političke orijentacije. Svi su, ipak, istakli da Nemačkoj predstoji široka rasprava o špijunaži Zapada pod plaštom međunarodne organizacije. U tom kontekstu se postavljaju tri osnovna pitanja. Prvo, ko su četvorica nemačkih oficira iz misije OEBS-a koji su bili taoci u Slavjansku? Drugo, ko ih je imenovao i ko im je, uistinu, odredio zadatke? Treće, zašto su članovi misije na terenu prikrivali da su  vojni posmatrači (zatečeni su u civilnom odelu)?

Odgovor na prvo pitanje „Politika” je dobila od izvora u parlamentarnom odboru za nadzor rada obaveštajnih i vojnoobaveštajnih službi u Berlinu. Reč je o pripadnicima Centra za verifikaciju podataka o naoružanju (stranih sila) u Gelzenkirhenu. Ova sekcija je pod direktnom upravom kontraobaveštajne službe Bundesvera. Visoki čin komandanta nemačke četvorke koja je bila zatočena u Slavjansku, pukovnika Aksela Šnajdera, ukazuje na važnost zadatka. Viši čin od pukovnika u toj sekciji ima samo komandant – brigadni general Jirgen Bajer.

Odgovore na drugo i treće pitanje trebalo bi da da ministarka Ursula fon der Lajen – poslanicima Bundestaga, a po završetku najavljene, hitne istrage.

Ministarka je, uz najavu istrage, rekla da Nemačka ubuduće više neće slati vojne stručnjake u Ukrajinu, već samo civilne posmatrače, ako to OEBS zatraži. Ovaj  podatak, po mišljenju analitičara, svedoči da prethodno slanje kontraobaveštajnih stručnjaka u posmatračku misiju na istok Ukrajine nije bilo sasvim u skladu sa mandatom međunarodne organizacije.

Miloš Kazimirović
http://www.politika.rs/

Jedan komentar

  1. Nisu otkrili nista novo, zna se da su OEBS-ovci u Srbiji i na Kosovu postavljali markere za obtlezavanje ciljeva koje je NATO posle bombardovao. Samo me cudi da je Putin prihvatio njihove kvazi-posmatrace.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *