Ofanziva Kijeva u Slavjansku

Ukrajinske snage pokrenule veliku akciju u cilju ponovnog zauzimanja Slavjanska. Očevici kažu da se u gradu jutros čuju pucnjava i eksplozije. Srušena četiri ukrajinska vojna helikoptera, jedan pilot mrtav, ne zna se sudbina ostalih.

Četvrti ukrajinski helikopter oboren nad Slavjanskom, kaže ministar policije Arsen Avakov, prenosi RT.

Od jutros se borbe vode na obodima Slavjanska, oko kontrolnih punktova, kažu proruski aktivisti, a prenosi Bi-Bi-Si.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov rekao je da su do sada srušena četiri ukrajinska vojna helikoptera. Jedan pilot je mrtav, jedan zarobljen, a nema podataka o ostalim članovima posade, javlja Raša tudej.

Neimenovani savetnik Avakova rekao je da ne želi da komentariše navode o akciji u Slavjansku. Kako kaže, dok se ne završi, niko neće govoriti o tome. Avakov je, međutim, poručio građanima Slavjanska da ne napuštaju domove.

Proruski aktivisti širom istoka Ukrajine danima drže pod kontrolom brojne policijske stanice i zgrade lokalnih uprava.

Zbog sve gore situacije u tom delu zemlje, vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Oleksandar Turčinov ponovo je dekretom uveo vojnu obavezu, ukinutu krajem prošle godine na osnovu zakona koji je predložio tadašnji predsednik Viktor Janukovič.

U međuvremenu, zamenik generalnog sekretara NATO Aleksander Veršbau rekao je da severno-atlantski savez više ne može da gleda na Rusiju kao na partnera, već pre kao protivnika – javili su ruski mediji, pozivajući se naAsošiejted pres.

Veršbau, nekadašnji ambasador Sjedinjenih Država u Rusiji, izjavio je da je uloga Moskve u krizi u Ukrajini naterala NATO da preispita svoj odnos prema Rusiji i da bi Alijansa mogla da mobiliše dodatne trupe ako se situacija još pogorša.

Jedan komentar

  1. Ofanziva počela a Rusija ćuti da nedobijemo novi Bljesak i Oluju a u Ukrajini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *