Пребивалиште важно политичко питање у БиХ

Председник Савеза независних социjалдемократа (СНСД) Mилорад Додик рекао jе да jе питање пребивалишта политичко питање од велике важности у Босни и Херцеговини.

Oдлука Владе РС о провери тачности података приликом приjаве пребивалишта у пракси примењиваће се док се не донесе Закон на нивоу БиХ, рекао jе он, подсетивши да jе 2002. године, на инсистирање Mеђународне заjеднице та надлежност пренесена на ниво БиХ, а да jе до тада примjењиван закон РС коjи jе важио у том ентитету, пренела jе РTРС.

Истовремено, специjални представник EУ у БиХ Петер Соренсен казао jе да jе “жалосна чињеница да jош на нивоу БиХ нема никаквог решења за доношење закона о пребивалишту и боравишту грађана”.

Oн сматра да та одлука Владе РС представља “унилатералну активност коjа сигурно неће, сама по себи, допринети никаквом решењу” и додаjе да се не сме дозволити да такве ствари утичу на остварење права на повратак и права на слободу кретања.

Соренсен, као и министар за избегла и расељена лица БиХ Дамир Љубић, истичу да одлука о провери тачности и истинитости података приликом приjаве пребивалишта на териториjи РС ни на коjи начин не би требало да угрози процес повратка у БиХ.

Љубић jе рекао новинарима да се “не може дозволити са било коjе стране да неко поквари позитиван амбиjент на плану повратка у БиХ”, оценивши да jе то питање испливало на површину због предизборних активности и кампање.

Влада РС донела jе 17. априла Oдлуку о провери тачности и истинитости података приликом приjаве пребивалишта на териториjи РС.Иста оваква одлука, из 2010. године, измењена у току прошле године, примењуjе се у Брчко Дистрикту.

Oве законске измене о пребивалишту доживљене су, међутим, код припадника бошњачке и хрватске националности као мера дискриминациjе.

Tако jе коалициjа невладиних удружења “1. март” чак позвала све грађане несрпске националности да одбиjу било какве додатне провере приjаве места пребивалишта на основу одлуке владе Републике Српске.

Бошњацима и Хрватима коjи имаjу намеру да приjаве пребивалиште у РС препоручуjу да “у случаjу проблема с полициjом” контактираjу коалициjу у Сребреници како би биле “предузете правне мере у сврху заштите од правног насиља коjе се спроводи у РС”.

Влада РС прошле недеље донела jе одлуку коjом jе ентитетскоj полициjи наложила предузимање додатних провера при приjави места пребивалишта, поjашњаваjући да jе реч о привременоj мери коjа ће важити док се на државном нивоу не измени постоjећи закон коjи регулише то питање.

Измене тог закона усвоjио jе Представнички дом парламента БиХ али су већ месецима заустављене у Дому народа jер се њиховом усваjању
противе заступници из бошњачке Странке демократске акциjе (СДA).

У тоj странци тврде да тиме подржаваjу захтеве повратника несрпске националности у РС коjи сматраjу да ће им новим законом бити онемогућено приjављивање на териториjи тог ентитета jер многи међу њима нису успели да обнове куће и станове и у њима не могу траjно да бораве.

Председаваjући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић оценио
jе недавно да jе уредба владе РС противуставна и позвао Kанцелариjу високог представника за БиХ (OХР) да реагуjе и поништи jе, коjи jош то ниjе учинио.

Додик jе казао да легално изабрани представници Српске никада неће прихватити било какву одлуку Kанцелариjе високог представника коjа прекраjа или суспендуjе легално донесене одлуке органа РС, поручио jе он Изетбеговићу.

И председница Владе РС Жељка Цвиjановић изjавила jе да високи представник у БиХ не може да поништи одлуку Владе Српске о пребивалишту, ма колико то призивале странке из федерциjе БиХ.

Oна jе навела да “ко зна из ког разлога људи уместо праве, приjављуjу лажну адресу, и то на различитим непостоjећим обjектима или на обjектима институциjа, верских заjедница, фабрика, школа…”

“Проблем jе што странке из фБиХ ово посматраjу искључиво у контексту долазећих избора, али се Влада Српске приоритетно руководила безбедносним аспектима”, навела jе премиjерка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *