Ксенија Мељникова: Украјински Мађари траже формирање аутономије у Закарпатској области

Украјински Мађари залажу се за формирање националне аутономије у Закарпатској области. Такође моле актуелне кијевске власти да врате могућност мађарским посланицима да заступају интересе националних мањина у Врховној Ради. 

Без обзира на то што је у Украјини забрањено имати двојно држављанство, званична Будимпешта дели становницима Закарпатја пасоше. О потпуној подршци сународника и њихових интереса изјавио је јуче и министар иностраних послова Мађарске Јанош Мартоњи.

У Закарпатју Мађари и Русини се залажу за формирање националне аутономије. Уморивши се од дејстава актуелних украјинских власти, они су решили да се максимално од исте те власти дистанцирају. Законодавна овлашћења ће имати локални парламент – мађарско-русински Национални сабор. Већ је рођен и радни назив будуће аутономије – Закарпатска регионална конфедерација мађарског и русинског народа. Ако се Мађари у Украјини сматрају мањином, Русини у тој земљи то право немају, каже експерт Кијевског центра за политичка истраживања и конфликтологију Денис Кирјухин.

Већ више година постоје проблеми са Русинима. То је једина национална мањина у Украјини којој је Кијев одувек одбијао признање. Односи између Русина и Украјинаца били су компликовани и остали су такви до данас.

Присталице мађарско-русинске аутономије изјављују да све мађарско, исто као и русинско, треба да буде одвојено од украјинског. При томе Мађари се још залажу са формирање „мађарског“ округа на изборима за Врховну Раду. Рећ је о могућности да се за украјински парламент кандидује кандидат мађарског порекла из тог региона.

Будимпешта такође подржава жељу својих сународника. Како је изјавио јуче амбасадор Мађарске у Украјини Михаил Бајер, „украјински Мађари би желели да формирају аутономију и сами да управљају својим пословима у Украјини“. Бајер није одрицао да Мађарска активно дели пасоше становницима Закарпатја, затварајући очи пред тим да је у Украјини забрањено имати двојно држављанство.

На тај начин ситуација измиче контроли Кијева. Украјински националисти, сазнавши за то, одржали су протестне филипике. Од тренутка проглашења независности Украјине, Кијев није смислио ништа друго осим да „гради украјинску политичку нацију“ без уважавања етничког мозаика народа који живе у земљи. Заједно са украјинским држављанством свима је придружена званична националност – Украјинци. У суштини овај пројекат је доводио до полаког уништавања етничке разноврсности Украјине. Не чуди што су се становници Закарпатја осетили оштећеним, сматра украјински политиколог Ростислава Ишченко.

Актуалне украјинске валсти покушавају да изграде моноетничку, у суштини нациостичку државу. Свака национална мањина се разматра као претња тој моноетничности. Они покушавају да спроведу насилну украјинизацију свих националних мањина. То не може да се одвија мирним путем.

Како „наранџасте“, тако и актуелне кијевске власти при најмањој могућности критиковале су пакт Молотов-Рибентроп, заборавшивши да је захваљујући њему Кијев добио Галицију, Западну Волињ, Буковину и Закарпатје. Сада је то довело до тога да је Будимпешта спремна да ревидира границе.
http://serbian.ruvr.ru/2014_04_23/Ukrajinski-Madari-trazhe-formiranje-autonomije-u-Zakarpatskoj-oblasti-5699/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *