Izbori na Kosovu: Kosovska Mitrovica jača od Brisela

Na Kosovu su održani lokalni izbori. Beograd će ipak ima uticaj na neke teritorije južnije od Ibra: podržana od strane vlasti Srbije, “Građanska inicijativa Srpska” pobedila je u 6 opština sa većinom srpskog stanovništva i pokazala najbolje od svih srpskih stranaka rezultate još u 14 municipaliteta.

Ali sever Kosova, čak i bez obzira na nedavno otpuštanje rukovodilaca opština, koji politički ne odgovaraju Beogradu, ostao je dosledan u svojoj neželji da živi u Republic of Kosovo, te je izbore bojkotovao. Videći slabi procenat dolaska birača na izbore, svesno da rizikuje, da će izgubiti obraz, srpsko rukovodstvo počelo je da apeluje ka rukama. Recimo, premijer Dačić je podsetio da «Sudbina Srba na Kosovu mora da bude u njihovim rukama, a ne u rukama Hašima Tačija», zaboravivši, doduše, da je sudbinu Srba on odredio rukovanjem s «premijerom» Kosova pre 6 meseci, kada je potpisao briselski sporazum.

Izbori na severu su održani u napetoj atmosferi i praćeni su zatvaranjem pre roka nekih birališta i evakuacijom pripadnika OEBS, koji su pomagali Prištini u organizaciji glasanja. Kada je u Kosovskoj Mitrovici došlo do incidenta sa napadom na birališta, prvi zamenik premijera Aleksandar Vučić je zatražio od međunarodne zajednice pravo za srpsku policiju da se umeša i zavede red. To je retki slučaj u istoriji, kada političar moli visoku dozvolu da bi tukao svoje, slučaj tim pre jedinstven, što, kako podseća srpski publicista Dragana Trifković, kada je na Kosovu 2004. godine došlo do antisrpskih pogroma, sličnih zahteva ili molbi Beograda nije bilo.

Inače, sama od sebe epizoda sa zločincima, koji su upali u školu, polomili kutije za izborne listiće i stakla, nije nimalo jednostavna. Osim “bombastičnih” naslova u medijima, drugih dokaza da odgovornost za to snose srpski ekstremisti, vlasti nisu pružile. Sa svoje strane, Milan Jezdić, glavni urednik informativnog portala sa severa Kosova «Srbi na okup», podseća da o eventualnim provokacijama u Kosovskoj Mitrovici bilo je poznato još ujutro.

Naši mediji su odmah optužili, da tako kažem, desničarske organizacije da su oni izazvale incident. Zbog čega bi ga mi izazvali, kad je bojkot izbora skroz uspeo, kad je nama odgovoralo da bude minimalna izlaznost, nama ne odgovara da se izbori ponove da mi ponovo moramo da ljude upozoravamo da ovi izbori nisu srpski… Tako da sve upućuje na to da ovo su dobro isplanirani incidenti i sigurno da su njih izveli neki ljudi sa strane. Još jedna stvar je veoma bitna, a to je da je jedan od tih učesnika incidenata, koji je bio pod fantomkom, uhapšen od strane KPS i posle dest minuta je pušten. Ne zna se njegov identitet, iako je bio uhapšen, legitimisan i on je bio krunski svedok. I kako naši izvori kažu to je bio pripadnik srpske žandarmerije u civilu…

Beogradski politikolog Dejan Vuk Stanković poziva da se ne dolazi do užurbanih zaključaka o organizatorima pogroma sve do kraja istrage. Međutim, ističe analitičar, već danas je apsolutno jasno da takav rezultat glasanja na severu ugrožava realizaciju plana predsednika Srbije Tomislava Nikolića o stvaranju na Kosovu Zajednice srpskih opština, koja mora posle izbora 3. novembra (opet, u ustavno-pravnom sistemu nezavisnog Kosova) ujediniti i pružiti neke poluge samoupravljanja municipalitetima, u kojima Srbi sačinjavaju većinu. Pobeda u severnom delu Kosovske Mitrovice u toj situaciji ima ključni značaj. Nemoguće je završiti proces stvaranja institucionalizacije Zajednice srpskih opština bez pobede Srba na svim teritorijama, gde oni sačinjavaju većinu, – smatra Dejan Vuk Stanković. Međutim, situacija je takva da položaj gradonačelnika Kosovske Mitrovice, kao i većinu ključnih položaja, mogu da dobiju Albanci.

Sadašnje stanje je takvo da je u Kosovskoj Mitrovici izašlo manje od 10% od ukupnog biračkog tela, a unutar tog biračkog tela otprilike 65% su Albanci. Masovni izostanak Srba sa birališta govori da je srpska zajednica nepoverljiva prema Briselskom sporazumu sa jedne strane, a sa druge strane i da uticajna politička elita sa severa Kosova nema dobru koordinaciju sa zvaničnim Beogradom. Ako se tome doda neposredno iskazan neprijateljski stav albanske etničke zajednice, onda zaista jeste otvoreno pitanje kako će i da li će Srbi opstati na prostoru severa, jer bez političke i finansijske podrške Beograda i još činjenice da su tamo Srbi podeljeni, mislim da će zaista njihov život u neposrednoj budućnosti biti u vrtlogu neizvesnosti.

Dušan T. Bataković, diplomata i istoričar-ekspert za Kosovo, sa svoje strane ne vidi principijelnu razliku u tome, ko će pobediti na severu pokrajine.

Ovo su samo faze u potpunom utapanju severa u kosovsku strukturu. Zajednica srpskih opština ima smisla samo južno od Ibra, dok bi sever morao da ima neki potpuno drugi status, uz podrazumevajuću vezu sa Srbijom. U tom smislu ne postoji dilema “izbori ili ne”. Izbori imaju smisla južnije od Ibra, i tamo nije bilo otpora jer oni su milom ili silom uterani u novu strukturu, a sever koji je junački odolevao 14 godina sada se pritiskom iz Beograda i prisilnim merama prepušta Albancima, i tako se učvršćuje albanska država na Kosovu da bi sada ona do kraja zaokružila svoju teritoriju i da bi kao takva mogla da krene ubrzano u evropske integracije. Ono što je najbitnije je da je gradonačelnik u Kosovskoj Mitrovici odgovoran vlastima u Prištini, a ne u Beogradu, i nikakva propagandna kampanija iz Beograda to ne može da sakrije.

U momentu završetka rada na ovom materijalu CIK “nezavisnog” Kosova nije odgovorio na pitanje, hoće li na severu Kosova biti održani ponovni izbori. Pratimo razvoj događaja.

Glas Rusije

Jedan komentar

  1. RUSKA DIPLOMATIJA POCINJE USILJENO DA SE VRACA NA BALKAN POSLE SIRIJE…SEVER JE SRBIJA,TAMO NEMA IZDAJNIKA I JANJICARA…POSLUSNICI SATANISTICKI SIKTER IZ SRBIJE DOK JE VREME…RUSI DOLAZEEEEEEEEEEEE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *