Digitalna era u visokom obrazovanju

Budući da nove generacije stasavaju u digitalnoj eri, kada su informacije na svakom mestu dostupne, imperativ modernog obrazovanja je da i programski i tehnološki ide u korak sa konstantnim komunikološkim promenama današnjice

Aktuelna, u tehnološkom smislu moderna verzija visokog obrazovanja je studiranje onlajn. Koncept studiranja na daljinu počeo je da se razvija već šezdesetih godina u Americi prošlog veka, iz potrebe da se premoste fizičke distance. Nastao je iz univerzalnih potreba da se studira jeftinije – ukidanjem troškova prevoza, pa zatim i iz potrebe da se štedi vreme i, naravno, dobije mogućnost da se bira vreme u toku dana za učenje. Koncept online obrazovanja počeo je da se razvija već šezdesetih godina u Americi, a prva srednja škola tog tipa osnovana je 1994. godine.
Danas širom sveta postoje čitavi univerziteti koji studiranje organizuju isključivo putem interneta. Univerziteti ovog tipa na koje se Megatrend univerzitet ugleda su Devraj (DeVry University) i Finiks (University of Pxoenix). To su renomirani američki univerziteti, koji danas studente obrazuju isključivo onlajn. Univerzitet Devraj je otvoren 1931. godine, u Ilinoisu. Star je 82 godine i trenutno ima više od 90 hiljada studenata. Univerzitet u Finiksu se nalazi u Arizoni. Otvoren je 1976. godine i poseduje 120 kampusa i obrazovnih centara, a broji 250.000 studenata i 50.000 postdiplomaca. Finiks je, zapravo, prvi univerzitet u Americi koji je zvanično započeo koncept onlajn studiranja 1980. godine.
U našoj zemlji, u uvođenju novina iz akademskog sveta prednjače privatni univerziteti, a nažalost u Srbiji i dalje vlada uverenje da znanje i diploma stečeni onlajn studiranjem manje vrede.
Kada je reč o privatnim univerzitetima, pionir u ovoj inicijativi bio je Megatrend, koji je još 2001. godine pokrenuo Virtuelni univerzitet (VUM) nakon što je njihov softver dobio međunarodno priznanje na konferenciji u San Francisku. „Kod nas je na Virtuelnom univerzitetu do sada diplomiralo više od 800 studenata. Neki od njih su VUM upisali redovno, posle srednje škole, ali ima i starijih generacija. Imamo studente iz celog sveta, to su uglavnom Srbi iz Kanade, Australije… Za sada su studije na srpskom jeziku, a planiramo da pokrenemo i program na engleskom jeziku. Studije su jeftinije nego redovne“, kaže prof. dr Mića Jovanović, rektor Megatrend univerziteta. Profesor Jovanović kaže i da Megatrend u saradnji sa grupom eminentnih stručnjaka koji razvijaju „open source“ rešenja kao što je MOODLE i druga autorska softverska rešenja za studiranje, trenutno stvara jedan novi sistem, koji je skup poznatih i proverenih tehnologija, koje omogućavaju da nove generacije studenata komuniciraju na jeziku i uređajima koji su im bliski i tako se obrazuju.
Uvođenjem mogućnosti studija na daljinu u praksi je došlo do ukidanja monopolskog „vlasništva“ pojedinačnog profesora nad predmetom. Profesor je, uslovno rečeno, bio u poziciji nekog ko bira šta je važno i u kojoj meri, te nekog ko iz te pozicije uglavnom nije bio prinuđen da prati inovacije. Ta situacija se iz korena promenila u poslednjih deset godina, tehnološkim razvojem svih tržišta uključujući i naše. Informacije iz svih oblasti postale su dostupne svima u svakom trenutku na nekom od kanala komunikacije na kojima stasavaju nove generacije – telefonu, tabletu, laptopu. Samim tim je i tehnološki i sadržajno moderno obrazovanje postalo apsolutni imperativ.
Megatrend univerzitet je, rukovođen ovim činjenicama, strateški aktivno i dugoročno u stalnom procesu promena. Konstantno stremi „apdejtovanju“ programskih sadržaja svih svojih institucija u skladu sa promenama na svetskom tržištu. Pored toga, ključni cilj Univerziteta je umrežavanje i ponuda svih vrsta kanala i oblika interakcije sa pojedinačnim studentom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *