Veliki školski čas u Šumaricama

KRAGUJEVAC – Scenskim prikazom poeme “Neka čovečanstvo pogleda na sat”, pesnika Slobodana Pavićevića danas je u spomen parku “Šumarice” održana tradicionalna antiratna manifestacija “Veliki školski čas”, u prisustvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Manifestacijom “Veliki školski čas” kraj spomenika streljanim đacima i profesorima gimnazije, kojoj su prisustvovali i predstavnici vlade, ličnosti javnog života, diplomatski kor i građani, Kragujevac i Srbija svake godine u svet šalju poruku da se nikada ne ponovi zločin iz Drugog svetskog rata kada su nemačke fašističke snage u znak odmazde u tom gradu streljale više hiljada nedužnih civila.

“Veliki školski čas” počeo je intoniranjem himne “Bože pravde”, a potom su vence kraj humki streljanih položili predsednik Nikolić, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, delegacija prve kragujevačke gimnazije, predstavnici vladi, predstavnici Vojske Srbije, ambasadori Nemačke Hajnc Vilhelm, Izreala Josef Levi, Bosne i Hercegovine Ranko Škrbić i Belorusije Vladimir Čušev, kao i predstavnici ambasada Palestine, Rusije i Slovačke, SUBNOR-a i drugih organizacija, delegacija gradova pobratima…

Scenski prikaz poeme, koju je režirao Milić Jovanović, izvelo je oko 450 mladih glumaca iz pet pozorišnih organziacija Šumadije.

Ove godine prvi put u Šumaricama tokom izvođenja poeme čuli su se nemački, engleski, francuski i španski jezik, jer je ideja reditelja da stranim delegacijama približi stradanje Kragujevčana 1941. godine.

Na stradanje kragujavačkih đaka i profesora glumci su podsetili i stihovima “Krvave bajke” pesnikinje Desanke Maksimović:
“Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, umrla je mucenickom smrcu ceta đaka u jednom danu.

Pre “Velikog školskog časa” vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom služio je moleban kragujevačkim velikomučenicima.

Takođe, uoči Velikog školskog časa, tradicionalno, u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji koja ove godine obeležava 180. godišnjicu postojanja, održana je komemorativna akademija, a u Spomen-muzeju “21.oktobar” multimedijalno kulturno-umetnička manifestacija “Bdenje”.

Nemačke okupacione snage su 20. i 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu streljale više hiljada civila u znak odmazde i taj događaj se smatra jednim od najtragičnijih koji se dogodio na tlu republike Srbije u Drugom svetskom ratu.

Na suđenju u Nirnbergu prihvaćeno je da je u Kragujevcu streljano oko 7.000 civila, dok savremena istraživanja govore da je streljano 2.792 građana, jer za toliko osoba raspolažu podacima – ko su, gde su i kada rođeni, i čime su se bavili. Među streljanima je bilo 270 dece, od kojih je najmlađi imao 11 godina.

Današnji datum se u Srbiji od pre dve godine obeležava kao Dan sećanja na sve srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

2 komentara

  1. To nije GENOCID Nemačke KOJA PRIČA O GENOCIDU U sREBRENICI.koja je perjanica u stvaranju nezavisnog terorističkog Kosova.Uslov Nemačke dabi Srbija ušla u tu EU je priznavanje Kosova.Jeb….. EU.Kosovo je SRPSKO i biće i neće njim vladati teroristi koje je Nemačka napravila.

  2. Jadan smo mi i nestrecan narod. Vecita bol i tuga. Zasto nemacki jezik, zar nije dovoljno to sto spomenik neodoljivo podseca na oznaku koju je vermaht nosio u ratu a ciji su predstavnici i izvrsili streljanje neduznog naroda i dece. Pa zar su ocekivali da u nas dom udju sa oruzjem i da se ne branimo? A gde su stratista iz prvoga i predhodnih ratova i opet svabe i sada svabe? Koliko energije i bezobrazluka da nas sadasnja politika ubedi u prijateljstvo bas tih koji su nas tukli kad god su mogli a sada bi da isprave istoriju. Prvi pucanj na kosovu na nas opet svaba i zamisliti ista oznaka na bornim kolima kao i spomenik. Cak se i ime tog svabova zna. Molio bih Pecat da o tome pise i objavi fotose ako vec postoji snimak. Mozda je i on sklonjen kao i mnogo do sada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *