Za sada dve srpske liste, rok ističe u ponoć

PRIŠTINA – U kosovskoj Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) danas, poslednjeg dana prijavljivanja za lokalne izbore koji će biti održani 3. novembra na KiM, potvrđene su dve liste.

Reč je o građanskoj inicijativi “Savez kosovskih Srba” koju predvodi i čiji je kandidata za gradonačelnika Gračanice Bojan Stojanović, koji je i aktuleni predsednik te opštine, izabran 2009. godine po kosovskim zakonima.

Potvrđena je i lista građanske inicijative “Jedinstvena srpska lista – Vidovdan” čiji je nosilac Vidak Ristvović, a koja će, prema njegovim rečima podržati Bojana Stojanovića na izborima za gradonačelnika.

Predaju izborne liste za opštinske izbore u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću za danas je najavio lider građanske inicijative “Srbija demokratija pravda” Oliver Ivanović, rečeno je Tanjugu u sedištu Inicijative.

U međuvremenu počela je kampanja protiv izlaska na birališta, pa su tako na nekoliko lokacija u Kosovskoj Mitrovici postavljeni bilbordi kojima Skupština Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, koja je formirana uprkos protivljenju zvaničnog Beograda, poziva građane da ne učestvuju na predstojećim lokalnim izborima.

Na bilbordima se nalazi poruka: “Izlazak na separatističke izbore je rušenje ustavnog poretka Srbije, zato NE separatističkim izborima”.

Centralna izborna komisija pre dva dana odlučila je o promeni izgleda glasačkih listića, na kojima neće biti oznaka države Kosovo, što je bio osnovni zahtev Beograda kako bi Srbe pozvao da izađu na izbore 3. novembra.

CIK je takođe produžio rok za dostavljanje izbornog materijala građanima koji imaju boravište izvan Kosova i to za 14 dana. Prethodni rok istekao je 2. septembra.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da će srpski predstavnici danas podneti jedinstvenu srpsku listu ukoliko se uvere da je stigao nov i statusno neutralni izborni materijal za novembarske lokalne izbore.

Takođe, utvrđena je lista kandidata za šest gradonačelnika u opštinama južno od Ibra, a čiji izbor podržava Beograd.

Rok za predaju izbornih lista ističe danas u ponoć.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *