Izrael sa SAD testirao balističke rakete u Mediteranu

JERUSALIM – Izrael je preuzeo odgovornost za lansiranje raketa u Sredozemnom moru koje je jutros registrovao ruski radarski sistem za upozorenje na raketni napad, pošto su izraelske vojne vlasti saopštile da su izvele zajedničku raketnu probu sa SAD.

Istovremeno, neimenovani portparol američke mornarice rekao je da pomorske snage SAD nisu ispalile nijednu raketu sa brodova u Sredozemnom moru, preneo je Rojters.

Izraelsko ministarstvo odbrane je saopštilo da je danas na Sredozemnom moru testiralo raketu koja se koristi kao meta u protivrakentom sistemu koji finansiraju SAD, kako prenosi Rojters.

Ministarstvo je preciziralo da je proba izvedena u 09:15 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 08:15 sati po srednjeevropskom vremenu, otprilike u isto vreme kada je ruska novinska agencija RIA Novosti izvestila da je ruski radar registrovao lansiranje dva balistička “objekta” u Mediteranu.

Time je Izrael demantovao izjavu koju je ranije danas dao neimenovani portparol izraelske vojske u Jerusalimu, koji je rekao da izraelske vlasti “u ovom momentu nemaju informaciju da se tako nešto dogodilo”, kako je prenela britanska agencija.

Ruski radarski sistem za upozorenje na raketni napad u Armaviru na jugu Rusije je jutros registrovao lansiranje dve balističke rakete u Sredozemnom moru, iz centralnog dela prema istočnoj obali tog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je o ovom incidentu već informisao predsednika Rusije Vladimira Putina, prenela je agencija AfP.

Lansiranje se dogodilo u 10:16 časova po moskovskom vremenu (8:16 po srednjeevropskom vremenu), navelo je Ministarstvo.

U prvim reagovanjima na informaciju o lansiranju raketa, francusko ministarstvo odbrane je saopštilo da nema podataka o tome, a ministarstvo odbrane Velike Britanije je navelo da znaju za lansiranje dve balisticke rakte, ali da o tome nemaju nikakav stav, rečeno je agenciji Itar-tas s.

Ruska ambasada u Siriji saopštila je da u Damasku nema znakova da je izveden raketni napad ili neka eksplozija, javila je ruska agencija, koja je prenela i da NATO proverava informacije o lansiranju balističkih raketa u regionu Sredozemnog mora, kako je saopšteno iz sedišta alijanse.

Istovremeno, američki kanal CBS putem “Tvitera” naveo je reči neimenovanog američkog zvaničnika da nijedan američki brod niti avion nije lansirao rakete u Sredozemno more nakon što su Rusi izvestili o “balističkim objektima”.

Sirijski radarski sistem za rano upozoravanje nije registrovao pad nijedne rakete na teritoriji Sirije, kako je libanskoj televiziji Al Manar danas izjavio neimenovani sirijski bezbednosni izvor, a prenosi Rojters.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *