Struja i dalje najjeftinija u regionu

Agencija za energetiku dala saglasnost na povećanje cene električne energije

Poslednja promena cenovnika bila je pre više od dve godine, tačnije 1. aprila 2011. godine. Stopa inflacije u Srbiji u međuvremenu dostigla je 14,1 odsto, te predloženi procenat povećanja cene električne energije neće biti dovoljan da pokrije rast inflacije

Agencija za energetiku Republike Srbije 16. jula je dala saglasnost na odluku o povećanju cena električne energije od 1. avgusta za sve kupce električne energije koje snabdeva Privredno društvo „EPS Snabdevanje“ (domaćinstva, mali kupci i kupci na srednjem naponu). Cene električne energije za domaćinstva u proseku će biti veća za 10,9 odsto.

CENA MANJA OD TRŽIŠNE Cena električne energije u Srbiji je već godinama najniža u regionu i Evropi, a poslednja promena cenovnika bila je pre više od dve godine, tačnije 1. aprila 2011. godine. Stopa inflacije u Srbiji u međuvremenu dostigla je 14,1 odsto, te predloženi procenat povećanja cene električne energije neće biti dovoljan da pokrije rast inflacije.
S obzirom na ekonomsko stanje u Srbiji, EPS je odlučio da predloži poskupljenje od samo 10,9 odsto i sa cenama daleko nižim od tržišnih nastavi da potpomaže ekonomsku stabilnost građana i države. Time što je predložena cena manja od tržišne cene, EPS se odrekao velikih novčanih sredstava, koja bi trebalo da uloži u modernizaciju, investicije u nove proizvodne kapacitete i ekološke programe, kao i u reorganizaciju poslovanja kompanije. Da je AERS-u podnet zahtev da aktuelnu tržišnu nabavnu cenu uračuna u svoju metodologiju određivanja cene električne energije, EPS-u bi bilo odobreno povećanje za oko 38 odsto za domaćinstva, ali je predloženo povećanje za samo 10,9 odsto za domaćinstva.

POČETAK RADA PD „EPS SNABDEVANJE“ Privredno društvo „EPS Snabdevanje“, koje posluje u okviru sistema „Elektroprivrede Srbije“ počelo je sa radom 1. jula, a formirano je u skladu sa odredbama Zakona o energetici, Ugovora o Energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope i Zaključkom Vlade Srbije o usvajanju Polaznih osnova za reogranizaciju EPS od 16. novembra prošle godine. Kupci, koje su do sada snabdevala privredna društva za distribuciju električne energije, nemaju razloga za zabrinutost, jer „EPS Snabdevanje“ preuzima sve obaveze ranijih snabdevača.
Prvi račun „EPS Snabdevanje“ izdaće u avgustu za julsku potrošnju koja će biti obračunata po trenutnoj (staroj ceni), jer povećanje cene električne energije važi od 1. avgusta. U EPS-u napominju da nema potrebe da kupci dolaze u distribucije kako bi potpisivali nove ugovore, jer će sve biti obavljeno po automatizmu.
I „EPS Snabdevanje“ i privredna društva za distribuciju električne energije posluju u okviru sistema „Elektroprivrede Srbije“, tako da kupci, kao i do sada, ostvaruju sva prava i ispunjavaju obaveze (obračun, potrošnja, plaćanje…) u okviru EPS grupe. Računi PD „EPS Snabdevanje“ i dalje će se plaćati na istim mestima kao i do sada, a sve eventualne reklamacije će se obavljati na šalterima distribucija. Kupci će blagovremenom uplatom i dalje imati pravo na popust od pet odsto na svaki mesečni račun.
S obzirom na to da „EPS Snabdevanje“ ima nove brojeve računa, kupci koji električnu energiju plaćaju putem trajnog naloga ili „e-bankinga“, račun PD „EPS Snabevanje“ neće moći da plate dosadašnjim nalogom, već bi trebalo da se obrate svojoj banci radi promene broja računa. Provizija za plaćanje računa za utrošenu električnu energiju i dalje se neće naplaćivati na šalterima elektrodistribucija, a tu uslugu „Pošta Srbije“ i banke naplaćivaće po svojim cenovnicima.

RB „Kolubara“

Ugalj sa kopa „Radljevo“ iduće godine

Prve tone uglja sa novog Površinskog kopa „Radljevo“, koji će biti otvoren u Kolubarskom rudarskom basenu, trebalo bi da budu proizvedene već u drugoj polovini naredne godine, rečeno je 8. jula na sastanku kojem su prisustvovali Milorad Grčić, direktor RB „Kolubara“, Dragoljub Laković, predsednik Skupštine RB „Kolubara“ i Darko Glišić, predsednik Opštine Ub.

„Otvaranje ‘Radljeva’ jedan je od najvažnijih državnih projekata, značajan ne samo za razvoj srpske elektroprivrede, već i čitavog regiona. Ako nastavimo da radimo dosadašnjom dinamikom, realno možemo da očekujemo da ćemo u drugoj polovini 2014. godine zvanično otpočeti proizvodnju na novom kopu. Nema sumnje da ćemo zajedničkim ulaganjem uspeti da ispoštujemo planiranu dinamiku aktivnosti, koja je više nego ambiciozna. Rudari znaju šta znači otvoriti kop – to je početak novog života u privrednom, elektroprivrednom i u socijalnom smislu“, rekao je Grčić.

Prema procenama, rezerve „Radljeva“ iznose oko 350 miliona tona lignita, koje će biti eksploatisane u tri faze. Dragoljub Laković objasnio je da bi u prvoj fazi, koja je u toku i za koju je obezbeđena sva neophodna oprema, novi kop trebalo da ostvaruje proizvodnju između tri i pet miliona tona uglja godišnje.

„Radljevo“ mora da bude savremeni kop, koji će biti ponos „Elektroprivrede Srbije“ i na realizaciji tog projekta angažovani su najveći stručnjaci u ovoj oblasti. Ovo je početak nove faze intenzivne izgradnje novih kapaciteta u RB „Kolubara“, izjavio je Laković.

Predsednik Opštine Ub Darko Glišić zahvalio se „Kolubari“ i EPS-u na naporima koje ulažu u realizaciji ovog kapitalnog posla i dodao da je zadatak nadležnih u opštini da budu maksimalno spremni za realizaciju projekta.

Proizvodnja uglja iznad plana
Na četiri površinska kopa Rudarskog basena „Kolubara“ za šest meseci iskopano je više od 14 miliona tona uglja, što je 4,2 odsto više od plana. U istom periodu otkopano je i odloženo 34,4 miliona kubika jalovine, čime je plan prebačen za oko četiri odsto.
Najveće količine lignita iskopane su na kopu „Tamnava-Zapadno polje“, gde je, sa proizvedenih 6,5 miliona tona lignita, plan prebačen za oko 17 odsto. Na istom kopu je, takođe, ostvarena i najveća proizvodnja otkrivke. Sa nešto više od 16 miliona metara kubnih jalovine ostvaren je prebačaj plana od 28,5 odsto.
U junu je u RB „Kolubara“ proizvedeno preko dva miliona tona uglja, čime je ostvaren prebačaj plana za nešto više od pet odsto. Prekoplanski proizvodni rezultati Kolubarskog ugljenog basena obezbeđuju stabilnost i bezbednost elektroenergetskog sistema Republike Srbije.