SNS raskinula koaliciju sa DSS u Kosovskoj Mitrovici

KOSOVSKA MITROVICA – Srpska napredna stranka raskinula je danas koalicionu saradnju sa Demokratskom strankom Srbije u opštini Kosovska Mitrovica, a Krstimir Pantić podneo je ostavku na mesto predsednika te opštine.

Vlast u Kosovskoj Mitrovici činiće SNS sa URS-om, SPS-om, Građanskom inicijativom “Srbija, demokratija, pravda” – Oliver Ivanović i PUPS-om. Nova većina ima 17 odbornika, a u opoziciji ostaju odbornici DS sada zajedno sa DS S. Sednici Skupštine opštine prisustvovalo je 27, od 30 odbornika.

Sednicu skupštine obeležila je razmena optužbi između dojučerašnjih koalicionih partnera SNS i DSS, kao i rasprava o samom dnevnom redu koja je trajala sat vremena.

Nova većina u Skupštini opštine Kosovska Mitrovica razrešila je predsednika Skupštine opštine Aleksandra Babinceva (DSS) i na njegovo mesto izabrala Kseniju Božović (SDP). Sa mesta sekretara Skupštine razrešena je Ljiljana Ljumović (DSS), a na njeno mesto izabran Ivan Mačenovski (SPS).

Za njihovu smenu glasalo je 16 odbornika, dok ostali nisu glasali.

Krstimir Pantić podneo je danas ostavku na mesto predsednika opštine Kosovska Mitrovica zbog prethodnog imenovanja na mesto zamenika direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pantić je u izjavi novinarima podsetio da ga je Vlada Srbije 29. decembra prošle godine imenovala na mesto zamenika direktora vladine Kancelarije za KIM.
“Shodno odredbama Zakona za borbu protiv korupcije da javni funckioner ne može obavljati istovremeno dve javne funkcije, u skladu sa zakonom i vremenskim periodom koji je određen tim zakonom, odlučio sam da na današnjoj sednici Skupštine opštine podnesem ostavku na mesto predsednika opštine”, naveo je Pantić.

On je dodao da će novi predsednik opštine Kosovska Mitrovica i članovi opšnskog veća biti izabrani na narednoj sednici Supšine opštine koja će biti održana u najkraćem mogućem zakonskom roku , najkasnije za nedelju dana.

 

REAGOVANJA – SNS: Narušeni odnosi, DSS: Ne učestvujemo u izdaji

 

Srpska napredna stranka ukazala je danas da je do smene opštinske vlasti u Kosovskoj Mitrovici došlo zato što je DSS stranačke i lične interese stavljala iznad interesa građana, dok iz DSS-a odgovaraju da je razlog za raskidanje koalicije sa SNS-om u ovom gradu činjenica da ne žele da učestvuju u “izdaji grada”.

Dosadašnji predsednik opštine Kosovska Mitrovica i funkcioner SNS-a Krstimir Pantić rekao je da je do smene opštinske vlasti došlo zbog ozbiljnog narušavanja odnosa u vladajućoj koaliciji u gradu.
“Jedini razlog zbog čega je došlo do smene opštinske vlasti u Kosovskoj Mitrovici je taj što je DSS svoje stranačke i lične interese stavljala iznad interesa građana”, rekao je on.

Pantić je kao primer za to naveo da su članovi DSS ključ od stana koji je bio namenjen porodici Vučetić, čija su deca povređena u nedavnom bombaškom napadu u Kosovskoj Mitrovici, dodelili opštinskom portparolu Radmili Kostić, koja je član DSS i nije socijalno ugrožena.

Opštinski odbor SNS-a odmah se izjasnio protiv koalicione saradnje sa DSS-om ukoliko taj stan ne bude vraćen i predat na upotrebu porodici Vučetić, a u međuvremenu je podneta i krivična prijava protiv Kostićeve, rekao je Pantić.

Pantić je rekao da očekuje da će nadležni organi ovih dana izvršiti prinudno iseljenje i dodao da je to bio jedan od poslednjih događajaja koji su ga naveli na razmišljanje i odluku da SNS zameni koalicione partnere u Kosovskoj Mitrovici. On je podvukao da ne želi da građani Kosovske Mitrovice budu “taoci politike koju vodi DSS, ne samo poslednje dve godine, već čitavu deceniju u ovom gradu i na severu Kosova”.

Pantić je ukazao da su sada već bivše koalicione partnere više puta upozoravali da njihovo takvo ponašanje ne može biti tolerisano i da ne želi na takav način da bude predsednik opštine. Napominjujući da je DSS pozvan da radi u interesu građana ili da obe strane počnu da traže novog koalicionog partnera, Pantić je rekao da je SNS sa strankama sa kojima inače učestvuje u vlasti na republičokm nivou dogovorio novu skupštinsku većinu i da su razgovori bili javni.

“Postigli smo dogovor o raspodeli funkcija u opštini Kosovska Mitrovica, tako što će svaka stranka dobiti onoliko mesta koliko ima odbornika u lokalnoj skupštini”, objasnio je Pantić, dodajući da je sa njima potpisan koalicioni sporazum koji će garantovati da će ova vlast raditi isključivo u korist građana.

Ukoliko bilo koja od stranka vladajuće koalicije svoje lične interese stavi iznad interesa građana, lokalna vlast će biti raspuštena u roku od 60 dana, naglasio je Pantić.

S druge strane, funkcioner DSS-a i odbornik u lokalnoj skupštini Kosovske Mitrovice Marko Jakšić kaže da je razlog za raskidanje koalicije sa SNS-om u ovom gradu činjenica da DSS ne želi da učestvuje u “izdaji grada”.

DSS je principijelna nacionalna stranka, nismo hteli da tolerišemo izdaju koja se dešava u gradu, nismo želeli da učestvujemo u svemu tome i budemo dekor, kazao je Jakšić u izjavi Tanjugu.
“SNS je napravio koaliciju sa više manjih stranaka, sa druge strane mi smo časno, dostojanstveno i pošteno ostali pri stavu da ne želimo da učestvujemo u izdaji grada koji smo uporno branili poslednjih 13 godina”, rekao je Jakšić.

Predsednik Građanske inicijative “Srbija, demokratija pravda” Oliver Ivanović, čiji su odbornici danas postali deo vladajuće koalicije u opštini Kosovska Mitrovica, izjavio je nakon formiranja nove opštinske većine da novo rukovodstvo treba da se bavi lokalnim problemima.

Ivanović je kazao da je prosto napravljena nova većina i da ona ima pravo da postavlja svoje ljude i brine o gradu na način kako misli da je najbolje.
“To je legitimno i to je volja građana. U ovom slučaju, većina kao takva nije bila diskutabilna. Nadam se da će novo rukovodstvo voditi računa o onome što su stvarni problemi Kosovske Mitrovice, a ne da pričamo o visokoj politici jer to nije stvar lokalne samouprave”, rekao je Ivanović.

Lokalni problem su kanalizacija, vodovod, čistoća, struja, parking i to su stvari koje mi možemo i moramo rešavati, istakao je on.
“Mislim da ova nova koalicija na lokalnom nivou u Mitrovici, učeći na greškama prethodne, ima šanse da ne napravi greške kao prethodna i da pokuša nešto da popravi u gradu”, rekao je Ivanović, čija će Građanska inicijativa “Srbija, demokratija pravda” u novoj vladajućoj koaliciji u Kosovskoj Mitrovici učestvovati sa tri odbornika.

http://www.tanjug.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *