Kosovo brane svi sem Srbije

Golgotu srpskog Kosova u poslednje vreme svetu bolje dočaravaju stranci, nego što to rade zvaničnici Beograda. Svoj doprinos tom trendu dao je i poznati američki glumac Tom Henks, uporedivši patnju kosovskih Srba sa stradanjem Jevreja! Bez straha da će zbog ovakvog poređenja biti ismejan ili prokazan kao čovek koji se stavlja na stranu onih koje je zapadna propaganda proglasila “lošim momcima”, Henks je poručio da je Kosovo oduvek bilo i da će ponovo jednog dana biti srpsko! Rečenicu koje pojedini srpski zvaničnici, za razliku od predizborne kampanje kada su pričali neku sasvim drugu priču, sada ne bi ni u ludilu izgovorili.

– Uprkos pogromu holokausta tokom Drugog svetskog rata i svemu što im se dešavalo stotinama godina ranije, Jevreji nikada nisu izgubili veru da će se vratiti u svoju zemlju. Sličan slučaj imamo i danas kad je reč o Kosmetu. Tamo su nekada živeli Srbi, podizali manastire i imali svoje kraljeve, a onda su došli Albanci i proterali Srbe. Krajem 20. veka na Srbe su padale NATO bombe, ali oni i dalje ne žele da priznaju da je Kosovo samostalna država i govore “Kosovo je Srbija”, poput Jevreja koji su se na kraju ipak vratili u svoju zemlju. Možda to bude slučaj i sa Srbima – izjavio je dvostruki oskarevac gostujući u emisiji kablovske stanice E, gde je najavljivao početak snimanja filma o istoriji izraelske države, a u produkciji čuvenog Stivena Spilberga.

Mafijaško-teroristička tvorevina

Samozvana repubila Kosovo nastala je kao rezultat agresije SAD i NATO na suverenu državu Srbiju i ta mafijaško-teroristička tvorevina služi interesima svetske vrhuške, izjavila je Jelena Ponomarjova sa Moskovskog instituta za međunarodne odnose.
– Konkretno, reč je o nekoliko desetina kraljevsko-aristokratskih i bankarskih porodica koje kontrolišu glavne globalne finansijske tokove i delatnost multinacionalnih kompanija – rekla je Ponomarjova, povodom pet godina od samoproglašenja Kosova kao nezavisne države, ističući da je Kosovo leglo međunarodnog kriminala, ilegalnog biznisa i latentnog terorizma.

Henks je samo jedno, doduše planetarno poznato ime, koje se u poslednje vreme pridružilo verbalnoj odbrani Kosova i Metohije kao srpske zemlje koju Albanci otimaju uz podršku zapadnih centara moći. Na godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti, 17. februara, u poljskoj i češkoj prestonici organizovane su demonstrancije podrške srpskom Kosmetu i za razliku od Beograda, gde je na sretenjskom protestu Nikad granice bilo prisutno tek nekoliko stotina građana, centrom Varšave je u organizaciji Udruženja Poljaci za srpsko Kosovo prodefilovalo više do 1.000 Poljaka.

Kao i ranijih godina pred i na godišnjicu otcepljenja Kosova i Metohije aktivisti češkog udruženja Prijatelji Srba na Kosovu okupili su se na Vaclavskom trgu u Pragu. U masi su se vijorile srpske zastave, a ispred spomenika je dominirao transparent Kosovo je Srbija. Iako su praški protest protiv kršenja međunarodnog prava i “otimanja Kosova Srbiji” organizovali uglavnom aktivisti iz češke opozicione levice, među demonstratntima su se mogli videti i političari iz male stranke oko novog predsednika Češke Miloša Zemana.

On, kao i njegov prethodnik Vaclav Klaus, oštro su kritikovali odluku češke vlade da prizna Kosovo. Nažalost, nerealno je očekivati da će Češka i pored ličnog protivljenja svog predsednika ući u postupak poništavanja odluke o priznavanju samoproglašene države Kosovo, ali to im se ne može zameriti, pogotovu imajući u vidu poslednje ustupke srpskih zvaničnika u pregovorima sa Prištinom.

Fudbalski navijači prednjače

S obzirom na brojnost fudbalskih navijača, možda najveći odjek kod običnog sveta imaju transparenti koje su u znak podrške Srbima na Kosmetu upriličili najvijači nekih od najvećih evropskih klubova. Poslednji su to učinili navijači čuvenog Pari Sen Žermena kada su pre nedelju dana u Ligi Šampiona, gostujući u Valensiji, na svom delu tribina raširili veliki transparent “Kosovo je Srbija”. Ranije su to radili i navijači Spartaka, CSKA, Zenita, Steaue, Dinama iz Bukurešta, a nisu izostali ni Ukrajinci (Dinamo Kijev), Bugari (CSKA Sofija), Belorusi (Minsk), Česi (Sparta Prag, Banjik Ostrava, Brno), Slovaci (Košice, Slovan Bratislava, Tatran Prešov)…
Olbrajtova u pravom svetlu

I dok je u Srbiji zavladala opšta malodušnost, a skupovi podrške Kosmetu su sve ređi i sve malobrojniji, članove Udruženja Prijatelji Srba s Kosova, predvođeni rediteljom Vaclavom Dvoržakom, nije mrzelo da satima čekaju svoju zemljakinju, bivšu američku državnu sekretarku Madlen Olbrajt ne bi li joj na promociji knjige u rodnom Pragu podsetili na njenu zloglasnu ulogu u bombardovanju Srbije i otimanja Kosova. Kad su joj umesto primerka knjige na potpis ponudili plakat “Oteto Kosovo”, Olbrajtova je toliko bila iznervirana da je počela da viče: “Odvratni Srbi, napolje!”, a snimak sa incidentom zaživeo je na Jutjubu.

 

J. Arsenović

http://www.vesti-online.com

4 komentara

  1. Srbija treba samo da konstatuje ,da je Kosovo “privremeno nedostupna teritorija,organima vlasti Srbije”.Treba da trazi zastitu ne samo imovinu SPC,i srpskog naroda,vec i zastitu drzavne imovine Srbije.Siptarima treba potvrditi privatno vlasnistvo,(mada je i ono steceno cesto pritiskom i nasilnim raseljavanjem Srba ),i imovinu koju su oni finansirali.
    Ne treba im nista dozvoliti,nikakakav medjunarodni subjektivitet.
    PRIVATNA I DRZAVNA IMOVINA SE NE MOZE ZAUZETI I OTETI!
    Ako se sve svede na “zajednicu opstina srpske manjine na Kosovu”,sto je uobicajena norma u evropskoj Uniji,ZA SUVERENE ZEMLJE,Srbija je PREDALA KOSOVO,na neodgovaran i nedopustiv nacin.

    • Ovo se ne odnosi na SEVER KOSMETA…sto se Srbije tice.
      Pristina isto treba da konstatuje zvanicno i pismeno da je “sever Kosova za njihove organe, nedostupna teritorija…”
      I neka postoji “ravnoteza straha”…jer ne moze “strah”biti samo za Srbe i Srbiju.
      Dakle,Pristina ne bi kontrolisala ni severnu granicu Kosova,gde su sada kontejneri,I GLUPOSTI NA TEMU INTEGRISANI PRELAZI…na srpsko-srpskoj teritoriji,niti carinu…isto kao sto Srbija ne kontrolise Djeravicu i Junik,na jugu,gde je sa obe strane granice vecinsko albansko stanovnistvo.

      Isto,treba pomoci Gorancima u Dragasu i okolo,da se izjasne,jer ima skola gde oni I SADA,dobrovoljno uce po programima Republike Srbije.

  2. Kosovo i Metohija nije samo teritorija. Kosovo i Metohija je pitanje nacionalnog identiteta, nacionalne kulture, istorijske vertikale srpskog naroda, pitanje nastanka srpske države i srpske crkve. Dalje, Kosovo i Metohija je i ekonomsko pitanje, jer se rudna bogatstva u pokrajini procenjuju na tolike iznose, da je reč o bogatstvu koje može ozbiljno da obezbedi budući razvoj i napredak Srbije.Pitanje je samo dana kada će se postaviti novi zahtevi za otimanjem drugih delova teritorije.

  3. Kako je oteto tako se jedino može i vratiti.Ali u srbiji nepostoji neko ni nalik na Tačija i Hardinaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *