OTVORENO PISMO SRBA SA SEVERA KIM TOMISLAVU NIKOLIĆU: TO NIJE PLATFORMA KOJU STE NAM PREDSTAVILI

Poštovani predsedniče,

Dana 25. 12. 2012. od strane odbornika skupština opština, koordinatora opština i predstavnika udruženja Srba sa Kosova i Metohije, na zajedničkoj sednici održanoj u Kosovskoj Mitrovici podržan je predlog teksta političke platforme o KiM koju ste vi predstavili i predali opštinskim predstavnicima Srba sa KiM. Posebno su podržani stavovi da se ne postižu dalji parcijani dogovori sa PIS (privremenim institucijama samouprave u Prištini) u okviru tzv. Tehničkog dijaloga i stav „da ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno“.

Takođe je zaključeno da svaka eventualna buduća promena predložene platforme treba biti usaglašena sa predstavnicima Srba sa KiM.

Na sastanku sa predstavnicima Srba sa KiM od 22. 12. 2012. obećali ste da će platforma o KiM biti usvojena od strane Narodne skupštine Republike Srbije i kao takva biti obavezujuća za sve državne organe kao i da će se posle toga doneti odgovarajući ustavni zakon.

Gospodine predsedniče,

Smatramo da je rezolucija o KiM, koja je 9. januara 2013. usvojena na sednici Vlade Republike Srbije na kojoj ste i Vi prisustvovali, u suprotnosti (u neskladu) sa tekstom platforme koju ste Vi prezentovali predstavnicima Srba, a naročito u onom delu zbog kojeg je vaša platforma podržana od strane Srba sa KiM.

Nastavak pregovora na tehničkom nivou i implementacija postignutih dogovora predstavlja direktno priznavanje nezavisnosti tzv. „republike Kosovo“. Takođe smatramo će nakon implementacije postignutih dogovora pregovaračka pozicija Vlade Republike Srbije biti ozbiljno dovedena u pitanje.

Srpski narod sa Kosova i Metohije ozbiljno je zabrinut za opstanak institucija Republike Srbije i lokalnih institucija, jer su one sve ovo vreme bile i ostale glavni garant ostanka i opstanka Srba na KiM. U praksi je potvrđeno da tamo gde nema institucija Srbije nema ni Srba. Najnoviji događaji u vezi sa hapšenjem i zlostavljanjem desetorice Srba iz Leposavića jasno i nedvosmisleno potvrđuju kako se institucije tzv. „republike Kosovo“ odnose prema Srbima i šta se može očekivati od tih institucija u budućnosti.

Gospodine predsedniče,

Smatramo da nije dovoljno da Republika Srbija samo ponavlja stav da neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, već je neophodno aktivnim merama svih organa države Republike Srbije zaustaviti i sprečiti širenje tzv. „republike Kosovo“ na teritoriju četiri opštine na severu KiM.

S poštovanjem,

Zvečan, 10. januara 2013.

Predsednik Skupštine opštine Kosovska Mitrovica (za Krstimira Pantića, koji je na putu u Briselu, potpisao je neko drugi; prim. prir.)

Predsednik Skupštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Babincev

Predsednik Skupštine opštine Zvečan Dragiša Milović

Predsednik Skupštine Zvečana Momčilo Gvozdić

Predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Stevo Božović

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić

Predsednik Skupštine opštine Leposavić Slavko Stevanović

Predsednik Opštine Leposavić Dragiša Vasić

Izvor: http://www.standard.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *