I bebe će „papiti“ prskanu šargarepu

U susret pripremi Balkanskog GM tornada: Odbor za zaštitu životne sredine Narodne skupštine republike Srbije održao je Prvo javno slušanje na temu: „Uticaj genetički modifikovanih organizama na životnu sredinu“. Ovaj skup je organizovan izuzetno profesionalno, a većina učesnika je snažno podržala stav da GMO nema šta da traži u Srbiji

Velika višemesečna akcija kalifornijskih aktivista za uvođenje člana zakona 37, o obaveznom označavanju genetski modifikovanih proizvoda, propala je zbog sabotaže megakorporacija i moćnih donatora, uplašenih od narastajućeg otpora javnosti prema bioinženjeringu.
Ovom prilikom je na videlo izašla mreža učesnika sa isprepletanim interesima, vezanim za GMO industriju, a ogroman novac koji su uložili u medijsko obmanjivanje javnosti povodom stvarne prirode GM organizama doneo im je trenutno olakšanje. Bilo je to i prećutno priznanje da sa GM hranom nešto nije u redu. Novinar A. Gućardi objavio je spisak najmoćnijih sponzora medijske kampanje „ne 37“, među kojima su i naši budući partneri s dubokim korenima u agrobiznisu:

MONSANTO COMPANY $8.112,069;
E.I. DUPONT DE NEMOURS & CO. $5.400,000
PEPSICO, INC. $2.145,400
BASF PLANT SCIENCE $2.000,000
BAYER CROPSCIENCE $2.000,000
DOW AGROSCIENCES LLC $2.000,000
SYNGENTA CORPORATION $2.000,000
KRAFT FOODS GLOBAL, INC. $1.950,500
NESTLE USA, INC. $1.461,600
COCA-COLA NORTH AMERICA $1.455,500
GENERAL MILLS, INC. $1.230,300

Sem argumenata „Obeležavanje će vas koštati“ i javnog istupanja selebriti klana sa izjavama „ja sam protiv obeležavanja“, nisu izneti nikakvi naučni argumenati kojima bi se dokazala bezopasnost konzumiranja GMO hrane na duži rok.

[restrictedarea]

BITKA IZGUBLJENA, NE I RAT Bilo je doduše pokušaja lažiranja rezultata, ali je skandal u vezi s naručenom Stenford studijom, proizvedenom na Univerzitetu „Stenford“ (tesno povezanom sa pro GMO kompanijom „Kargil“) pokazao dimenzije ove zavere. Stenford studija je rađena pod patronatom Ingrama Olkina, autora slične studije naručene od „Big tobako kompanije“, kojom se „dokazivala“ bezbednost udisanja duvanskog dima. Stenford studija je rađena na bazi ispitivanja delovanja GMO hrane u periodu od dva dana do dve godine, ne bi li se dokazalo da je „genetski modifikovana hrana ista kao i prirodna“. Iako je dokazano da se kancer javlja tek posle višegodišnjeg konzumiranja, „London telegraf“ je objavio izjavu pro-GMO lobiste Hati Volopa, da će „u skoroj budućnosti bebe dobijati svoju porciju pesticidom prskane šargarepe“.
„Njujork tajms“ je imao dovoljno hrabrosti i poštenja da objavi naučnu studiju rađenu na Univerzitetu „Kolumbija“, „Berkliju“ i „Maunt Sinaj“ bolnici, koja dokazuje da se kod dece čije su majke u trudnoći konzumirale hranu sa visokim sadržajem organofosfata, u školskom uzrastu manifestuje znatno smanjenje IQ u odnosu na vršnjake.
U Kaliforniji je 5. novembra izgubljena bitka, ali ne i rat, tvrdi novinar i aktivista Sajer Ji, zagovarajući nastavak borbe bojkotom robe, u čijem sastavu se nalaze GMO. „Trebalo bi izbegavati proizvode u čijem sastavu se nalaze kukuruz, soja, šećer od šećerne repe, uljana repica, kravlje mleko, papaja… ukoliko nisu eksplicitno označeni ‚ne GMO‘, a u slučaju mlečnih proizvoda ne uzimati ništa što nije označeno da ‚ne sadrže rBGH‘ (hormon rasta) ili USDA sertifikat da je organskog porekla. Izbegavajte ‚prirodne brendove‘ proGMO megakorporacija, kao što su Heiz owns Spectrum Organics, M&M u vlasništvu Seed of Change, Hershey Foods u vlasništvu Dagoba, Coca-Cola u vlasništvu Odwalla. Ove brendove trebalo bi izbegavati zato što te korporacije podržavaju GMO industriju ili u najgorem slučaju oznaka ‚natural‘ stoji i na proizvodima koji sadrže čak i GM sastojke.“ Sledi uputstvo za nastavak borbe u vidu izbegavanja odlaska u restorane, kako bi ih prisilili da počnu da nabavljaju hranu za one koji ne žele da konzumiraju GMO.
Širom sveta se među poljoprivrednim proizvođačima godišnje zabeleži preko tri miliona akutnih trovanja pesticidima, a preko četiri miliona Amerikanaca se suočava sa činjenicom da njihova voda više nije za piće. Ignorišući sve ove nalaze, EPA u svom izveštaju tvrdi da izlaganje pesticidima „nije toliko rizično“. Njihove interese je uzdrmala studija vodećeg istraživača u oblasti tumora kod pokusnih životinja, prof. Žila Erika Seralinija, koji je obuhvatio ceo životni ciklus životinja hranjenih isključivo GM hranom. Seralini ukazuje na propuste evropske agencije EFSA (Europian Food Safety Authority) koja se zadovoljava testovima od 90 dana (i manje) sprovođenim nad šokantno malim brojem grupa (četiri ili pet) kada se radi o GM Amflora krompiru. Prema Seralinijevim rezultatima 50 odsto ženki miševa i 70 odsto mužjaka umire ubrzo posle konzumiranja GMO ili pijenja vode zagađene „Monsantovim“ Raund Ap pesticidom.

GLOBALNA ŠEMA USDA smernice o sigurnosti hrane bazirane su na UN Codex Alimentarius – globalnoj šemi za kontrolu svetske proizvodnje hrane, koji je u decembru 2009. počeo da se globalno primenjuje. Ovaj Kodeks je hranljive dodatke hrani (nutritients) proglasio za toksične i opasne za ljudsku ishranu, što je prihvaćeno od strane WHO i FAO kao i UN (čl 1194). Ko stoji iza Kodeksa može se videti iz obaveze da sve krave širom sveta moraju biti tretirane hormonom rasta (rBGH 2) iz „Monsantovog“ proizvodnog asortimana, a dodatno je uveden propis da sve životinje namenjene ljudskoj ishrani moraju biti tretirane subkliničkim antibioticima i endogenim hormonom rasta. Uskoro će i Srbija biti uvedena u ovaj mafijaški dil sa smrću, podržan od najuglednijih institucija koje pod patronatom UN sprovode plan depopulacije stanovništva.
Napad na žitarice dobija globalne razmere, pa ne čudi izveštaj novinarke Lize Garber o aktivnostima australijske vlade, odlučne da razvije program genetske modifikacije pšenice. Ova žitarica bi, prema tvrdnjama naučnika, posle unošenja u organizam dovela do promene gena, dovodeći do prenošenja anomalija na potomstvo i prouzrokujući preranu smrt.
Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) koristi društvene fondove za žitaricu koja dovodi do trajnog uništavanja određenih gena, kako kod ljudi, tako i kod životinja, tvrdi prof. Džek Hajneman, sa Univerziteta „Kenterberi“, objašnjavajući kako to funkcioniše u praksi: „Delovi ‚utišanih῾ gena pšenice (poznati pod nazivom SEI) odgovaraju sekvencama ljudskih GBE gena, koji diktiraju deponovanje glikogena bez kojih dolazi do oštećenja jetre i smrti kod dece, a kod odraslih prouzrokuje kognitivna oštećenja, piramidalnu kvadriplegiju, perifernu neuropatiju… što je, bez sumnje, odličan recept za plan depopulacije.”
Ukoliko odlučimo da iz ishrane izbacimo pšenicu, soju, kukuruz… sačekaće nas paradajz (modifikovan među prvima 1994). Transgenetski paradajz FlavrSavr, ima „deaktivirajući“ gen koji sprečava proizvodnju enzima za omekšavanje ploda, što omogućava trgovcima da ga danima izlažu na rafovima, tvrdeći da je svež.
Otpor za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije održao je Prvo javno slušanje na temu: „Uticaj genetički modifikovanih organizama na životnu sredinu“. Ovaj skup je organizovan izuzetno profesionalno, a većina učesnika je snažno podržala stav da GMO nema šta da traži u Srbiji. Sudeći prema odlučnosti i kredibilitetu učesnika u diskusiji, ovaj korporativni, ucenjivački zakon iz WTO kuhinje neće proći.
Nadajmo se da diktat o izmeni zakona radi njegovog „poboljšanja“ neće proći i da nas lobi „Evropa bez alternative“ neće na silu genetski upristojiti i „moratorijumom“ namamiti na rušenje poslednje odbrane srpskog genetskog potencijala.
Nekako istovremeno, i sasvim slučajno, 6. novembra je donesena prva presuda u Srbiji kojom Osnovni sud u Novom Sadu, po privatnoj krivičnoj tužbi „MK grupe“, osuđuje ekološkog anti-GMO aktivistu Nikolu Aleksića na „tri meseca“, ali se ista neće izvršiti „ako okrivljeni u roku od jedne godine ne učini novo krivično delo“.
U presudi doslovno piše da je Nikola Aleksić osuđen zato što je 12. janura 2011. u emisiji „Jutro sa Srđanom“ na radiju ASFM rekao da je „Srbiju okupirala privatna kompanija pod imenom ‚Monsanto῾, da je 16. maja 2007. sa Miodragom Kostićem sklopljen ugovor da on, njegova ‚MK grupa‘, bude zvanični distributer njihovog semena sa GMO i njihovih herbicida, da se priprema izmena zakona pod pritiskom ove privatne kompanije, te da to predstavlja jedini opravdani razlog izlaska naroda na ulice.“ Sledeći delikt je izjava data listu „Pravda“, 13. jula 2011, pod naslovom „Počeo biološki rat“, u kojoj se okrivljeni pozvao na izjavu prof. dr Jana Boćanskog, direktora Zavoda za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, da je „od kontrolisanih parcela 92 odsto bilo zasejano GM sojom, što nedvosmisleno ukazuje da je biološki rat protiv stanovništva Srbije započet“.

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *