Barak Obama izborio drugi predsednički mandat

Amerikanci su odlučili: Obama ostaje u Beloj kući još četiri godine

Posle, po oceni većine medija, dramatične i vrlo po rezultatima tesne izborne trke,  Barak Obama može da odahne. Svega nekoliko hiljada glasova prelomilo je elektore u ključnim državama i donelo Obami ranije nedostižnu prednost od  100 elektorskih glasova. Prema poslednjim projekcijama, Obama je osvojio 303, a njegov protivkandidat republikanac Mit Romni 206 glasova elektora. Za pobedu je, prema pravilima,  potrebno 270 ili više glasova.
U pobedničkom govoru, Barak Obama je optimistično poručio da „dolaze bolja vremena“ i saopštio koji su ključni ciljevi njegovog drugog mandata: smanjenje budžetskog deficita, rešenje pitanja poreza, imigraciona reforma i smanjenje zavisnosti od inostrane nafte.

[restrictedarea]

Mit Romni je priznao poraz i uputio čestitke Baraku Obami, istovremeno saopštavajući da se više neće kandidovati na predsedničkim izborima.
Neuspeh Republikanaca doneo je mnogima olakšanje, između ostalih i Rusiji, kojoj se nije dopala reganovski intonirana Romnijeva retorika, kao ni njegova spremnost da zaoštri odnose i pokrene novu trku u naoružanju. Mada, u suštini,  to i jeste bila samo retorika, poruka upućena da zadovolji desno krilo republikanaca. Romnijevim porazom nezadovoljan je najpre Izrael, koji se nadao da će nova republikanska vlada dati mnogo veću podršku njegovoj sve agresivnijoj politici na Bliskom istoku, a posebno povodom rastućih napetosti sa Iranom.
Amerikancima Obamina pobeda ostavlja povoljniju socijalnu klimu, reformisano zdravstvo, veća socijalna  davanja,  ali i veće poreze za bogate.
Što se tiče drugih zemalja, odnosno američke spoljnje politike, tu se ne očekuju nikakve promene, s obzirom na to da je administracija ostala ista i da nema potrebe za posebnim zaokretom u odnosu na dosadašnje stavove. Imajući to u vidu, ni Srbija ne bi trebalo  da očekuje pomak u stavovima SAD-a.
Inače, osim odluke o predsedniku, Amerikanci su dali odgovore i na nekoliko referendumskih pitanja: 54 odsto stanovnika Kalifornije je glasalo protiv ukidanja smrtne kazne, a u Koloradu i Vašingtonu je legalizovana marihuana, ona će se naime u ovim sredinama kupovati i koristiti kao relaksant. Države Vašington, Mejn i Merilend su legalizovale istopolne brakove.

[/restrictedarea]

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *