Dodikova podvala Javnom servisu evropske Srbije

Piše Ratko Dmitrović

Posle dugo godina, u kojima je vladalo pravilo da se o genocidu nad Srbima i uopšte stradanjima tog naroda ne sme govoriti javno, da se drugi narodi ne bi uznemiravali i vređali, gotovo šokantno je delovao direktan prenos na „RTS“-u Svečane akademije održane povodom 70 godina od stradanja Srba na Kozari

Moralo je, izgleda, da prođe skoro 12 godina, pa da državna televizija Srbije, „RTS“, prvi put posle „oktobarske revolucije“ pusti pred kamere, u živom programu, nekoga ko će progovoriti o srpskim žrtvama, ubijanju Srba. U dosovsko-demokratskoj Srbiji to je bilo strogo zabranjeno, retrogradno, štetno na evropskom putu, opasno za odnose u Regionu. Šta bi Zagreb na to rekao? A onda je u Narodnom pozorištu 1. jula održana Svečana akademija povodom 70 godina od Bitke na Kozari. Predsednik organizacionog odbora Milorad Dodik je zamolio direktora „Radio televizije Srbije“ Aleksandra Tijanića, da Javni servis direktno prenosi ovu svečanost. Tijanić je pristao, i ne sanjajući šta bi moglo da se desi, i tako smo dobili sat i po žive priče – što kroz Dodikov govor, što kroz umetnički deo – o ubijanju Srba, načinima ubijanja, genocidu nad njima, ustaškim zlodelima na Kozari i u „Jasenovcu“, koncentracionom logoru za srpsku decu u NDH, falsifikovanju istorije na štetu srpskog naroda, prisvajanju srpskog antifašizma od strane naroda koji su za vreme Drugog svetskog rata nosili zastave nacizma i fašizma…

BESMISLENA SERVILNOST
Ako bi neko hteo da raspreda gustu vunu, traži odgovore i na pitanja koja niko ne postavlja, našao bi se u vrlo interesantnoj situaciji, pred isto tako interesantnim slikama iz bliske prošlosti koju Srbi, zahvaljujući besmislenoj servilnosti i poniznosti svojih vladara, moraju da zaborave. U govoru koji je, uzgred rečeno, koncepcijski i stilski bio prilično loš, Dodik je na nekoliko mesta dotakao najosetljivije tačke u odnosima Srba sa narodima u državi Bosni i državama sa kojima se Bosna graniči. Podsetio je na ulogu Srba i drugih naroda u Drugom svetskom ratu podvlačeći da ti drugi, za razliku od Srba, nemaju svoje datume ustanka, velike dane u partizanskoj i antifašističkoj borbi, odnosno da su antifašizam ukrali iz dvorišta svojih komšija – Srba.
Ne znam u kojoj meri je Dodik ovu temu otvorio svesno, ali je, bez sumnje, koplje zabio u sam centar mete. Možda je to bio njegov odgovor na ono što se dogodilo u Hrvatskoj, a „Pečat“ već dve godine upozorava na mogućnost takvog razvoja događaja, na potpuno hrvatsko ignorisanje presudne uloge Srba u antifašističkom pokretu na tlu strašne NDH, koja se, podsećam, protezala sve do Drine i Zemuna. To višedecenijsko izjednačavanje uloge Srba i Hrvata u partizanskom pokretu, pretvoreno je početkom devedesetih u priču o „ustanku naroda Hrvatske“, da bi mašnicu na tu besramnu hrvatsku podvalu, falsifikat bez presedana u Evropi, stavili hrvatski „levičari“ Zoran Milanović i Ivo Josipović, predsednik i premijer Hrvatske, tvrdnjom da su „Hrvati u Drugom svetskom ratu masovno sudjelovali na pobjedničkoj strani“, odnosno da nijedna druga zemlja sa područja bivše Jugoslavije nije imala tako snažan i superioran antifašistički pokret kao Hrvatska.
Činjenica da je antifašistički, partizanski pokret na prostoru Hrvatske u stvari bio ustanak Srba protiv ustaške države i nemačke okupacije, potpuno je uklonjena iz istorijskih čitanki i govora hrvatskih političara i povjesničara.
Nema više priče ni o bratskom zajedništvu, koja je neopravdano izjednačivala Srbe i Hrvate u antifašizmu. Srbi su potpuno izbrisani, a Drugi svetski rat spominje se kao dokaz „kolosalne uloge hrvatskog naroda na strani antihitlerovske, antifašističke koalicije“.
Hoću da verujem da Dodik zna koliko je važno podsećanje na istorijske činjenice, na teme koje je on, govoreći u beogradskom Narodnom pozorištu, samo izvukao na svetlo dana. Voleo bih da su srpski političari, zvali se oni Dodik, Nikolić, Dačić, svejedno je, svesni značaja i konačnih posledica višedecenijskog falsifikovanja događaja koji su se na tlu Jugoslavije odigravali u godinama Drugog svetskog rata. Nije potrebna tu duboka pamet; evo im izjava, tekstova po novinama, knjiga, udžbenika, iz Zagreba i Sarajeva, Ljubljane, pa i Podgorice, koji se upinju da čistim izmišljotinama (a kako bi drugačije?) srpski narod vežu isključivo za Nedića, Mihailovića, Ljotića, „narodne izdajnike i ratne zločince“, dok sve druge, narode i one koji su u međuvremenu narod postali, svrstaju na partizansku stranu. Iz takve postavke izvlače zaključak da su te iste obnovljene srpske sile, predvođene Crkvom, SANU i Miloševićem, krenule 1989. godine da ruše partizansku, antifašističku Jugoslaviju i od nje prave „veliku Srbiju“.
Tako je uspostavljena definicija rata na tlu SFRJ; „srpska agresija na sve druge“, definicija kojoj se suprotstavlja i koju već godinama činjenično obara tek nekoliko srpskih intelektualaca, pisaca i novinara. Oni koji bi u ovome trebalo da budu najglasniji, srpski vlastodršci, uporno ćute, iako se radi o vrlo opasnoj podvali čije su posledice veoma negativne i ne mogu da se otklone.

[restrictedarea]

OPERACIJA USTAŠKE I NEMAČKE VOJSKE
Dodik je u Beogradu podsetio na činjenicu da su ustanci u Bosni i Hercegovini zabeleženi samo u krajevima u kojima su živeli Srbi, a već pomalo zaboravljenu Bitku na Kozari, sa svim njenim tragičnim posledicama, oslikao podatkom da mnoga mesta na Kozari, u Potkozarju i Grmeču nikada nisu uspela da dostignu broj stanovnika koji su imali pre Drugog svetskog rata.
Inače, operacija ustaške i nemačke vojske na Kozari započeta je u julu 1942. godine, sa ciljem potpunog gušenja ustanka na tom prostoru i vraćanja pod kontrolu naselja koja su partizani već bili oslobodili. Arhivska građa govori da je na Srbe Kozare krenulo 18.000 ustaša (Hrvata i muslimana) i oko 11.000 vojnika Vermahta. Ta ogromna vojna sila, vrhunski obučena i naoružana, zatvorila je obruč na Kozari u kojem se našlo 80.000 meštana i partizana. Trećeg jula 1942. godine, Drugi krajiški odred, sa jednim delom narodnog zbega, pod stalnom vatrom, u gotovo samoubilačkoj akciji, uspeva da probije obruč i sa desetak hiljada žena, dece, staraca i boraca krene prema Grmeču. Ustaše i Nemci ponovo zatvaraju obruč, a ono što se posle toga događalo spada u najgore primere zverstava ljudskog roda. Srbi koji nisu ubijeni u svojim dvorištima, voćnjacima ili obližnjim šumama, njih 67.000, odvedeni su u logore „Jasenovac“ i „Stara Gradiška“, gde su zauvek skončali, a jedan broj snažnijih muškaraca na prinudni rad u Nemačku.

STRAŠNA SRPSKA STRADANJA
Među nemačkim oficirima na Kozari je bio i Kurt Valthajm koji će kasnije, na objašnjiv, ali mnogima teško shvatljiv način, sesti u fotelju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Još za vreme trajanja ofanzive, gotovo slomljen tragedijom jedne srpske porodice, mladi partizan, predratni student prava Skender Kulenović, piše poemu „Stojanka majka Knežopoljka“. Ne postoji Srbin koji nije zaplakao slušajući „Stojanku…“ a tako je bilo i u Narodnom pozorištu (neki su glasno jecali) i sigurno pred malim ekranima kada je Kulenovićevo nezaboravno delo kazivala glumica Sonja Jauković.
Kozaru je na filmu ovekovečio Veljko Bulajić, još davne 1963. godine, a epopejom Kozarčana, kroz lik slavnog Mladena Stojanovića, bavio se i filmadžija Mithat Mutavdžić. Publicista Dragoje Lukić istraživanjem je ustanovio da je samo u „Jasenovcu“ ubijeno 19.000 dece sa prostora NDH, najviše sa Kozare i Potkozarja. Ustaški režim Ante Pavelića imao je dva paralelna pristupa u „konačnom rešenju“ sudbine dece sa Kozare. Prvi je bio likvidacija u logorima „Jasenovac“ i „Stara Gradiška“, a drugi deportovanje te dece u specijalni logor u Sisku, gde su dovođena i srpska deca sa Banije, Korduna, Like, iz Slavonije…Tu je sakupljeno oko 7.000 mališana, umrlo ih je – što zbog bolesti i nedostatka osnovne higijene, što nasilno – preko hiljadu (neki izvori spominju od tri do pet hiljada), a ostatak je podeljen uglednim hrvatskim porodicama, najviše u Zagrebu.
Među tom decom, a nikada neće biti utvrđen njihov tačan broj, našla se i dvogodišnja Božidarka Grublješić, iz sela Velika Žuljevica, Opština Bosanski Novi. Ustaše ubijaju njenu majku Vidu, devojčicu šalju u sisački logor, a odatle u zagrebački „Crveni križ“. Tu je usvaja jedna porodica koja nije imala dece, daju joj svoje prezime i tako je jugoslovenska kinematografija dobila jednu od najlepših i najboljih glumica ikada – Božidarku Frajt. Za svoje pravo poreklo saznala je tek 1976. godine. Danas živi u Zagrebu, a njena kćerka je Bojana Gregorić, poznata hrvatska glumica.
Jevreji su snimili film „Šindlerova lista“, pokupili nekoliko „Oskara“ za to ostvarenje, industrijalca Šindlera predstavili svetu kao najvećeg humanistu Drugog svetskog rata, čoveka koji je od sigurne smrti spasao oko 1.200 Jevreja. Jedan drugi „Šindler“, mnogo humaniji, sa neuporedivo više spasenih duša, živeo je u Zagrebu. Da, u pitanju je Dijana Budisavljević, Nemica poreklom, udata za Srbina, koja je iz ustaških logora spasla više od 12.000 srpske dece. Ali, to su Srbi, ko će o njima da pravi film, ta tema je zabranjena. Dijana Budisavljević je spomenuta u Narodnom pozorištu, kao heroj u vremenu strašnih srpskih stradanja.
Nama ostaje da vidimo, a videćemo uskoro, da li je direktan prenos na „RTS“-u Svečane akademije posvećene Kozaračkoj epopeji bio izolovani „incident“ ili najava nečega. Za Srbe nesumnjivo značajnog.

[/restrictedarea]

3 komentara

  1. Treba raditi na tome da Tezinu Lanaca ( jer svaka postena nosi kariku tog jada)ima svaka srpska kuca, kao Gorski Vijenac te da sa vremena na vreme pogleda ovaj film kako se ne bi zaboravilo sta se desilo. Djevojka koja je izgubila majku i oca u ratu mi je placuci i sa iznenadjenjem rekla da je zivjela u zabludi i neznanju sve dok nije pogledala ovaj film. Te mracne sile u Srbiji ne mogu do vijeka trajati. Ti lazni srebroljupci i popovska prodana svita koja se toboze boji i moli za svoje stado u velikom je grijehu i bog ce ih ponovo kazniti.

  2. Zasto su nam uvjek krivi DRUGI. Uvjek postoji NAJVECI krivac. Ostali krivci, kao na filmu, imaju sporedne uloge, u ovom slucaju “sporednu krivnju”. Za ovakve historiografijske falsifikate,iz koje proizlazi politicka i svaka druga steta, NAJVECI krivac je SRPSKA DRZAVA, POLITIKA, i POLITICARI. Hrvati i svi ostali su oni sporedni…….Da se prvi ponasaju NORMALNO , ni patriotski, ni ratoborneo, vec samo normalno, ovi sporedni bi ostali u “misjoj rupi”. Sada dolazimo do pojma i problema “NORMALNO”. Da li je normalno da clan srpskog PARLAMENTA otvoreno bori za nezavisno KOSOVO (Ceda Jovanovic ) . Da li je NORMALNO da se i predsjednik drzave SRBIJE bori za NEZAVISNO KOSOVO? prikriveno, ali dovoljno jasno! …………….KADA POCISTIMO SMECE U VLASTITOM DVORISTU niti kod susjeda nece toliko SMRDITI!!!!

  3. Opet je g. Ratko Dmitrovic dirnuo bolnu istinu u odnosima Srpskog naroda ostalih u bivsoj Jugoslaviji. Drzava Srbija je posle prvog svetskog rata, u ime zapostavila svoj zasluzeni suverenitet kao pobednik i primila ostale u zajednicu kao sebi ravnopravne i znamo kako se to zavrsilo. Dala je Hrvatima otskocnu dasku za zlokobnu NDH i nezapamcene zlocine pocinjene nad svojim gradjanima Srbima. Kao da za to nikada niko nije odgovarao. Srbima, kao najbrojnijem narodu se stalno nametala neka krivica. To je objasnjeno u ovom clanku i drugde.
    Hrvati, koja god generacija je u pitanju izlaze s tom vecito otrcanom ‘Velika Srbija’ – tako oni vaspitavaju u tom duhu svoje narastaje. Jedno treba da se razume da ko je god bio uz Hitlera drugom svetskom ratu i prior, je nagradjem. To i slep moze da vidi.
    Vracamo se na ‘revansizam’ i ‘nagradu’. Ne treba daleko gledati i zakljuciti ko danas vlada Evropi. Mislim da trebamo dobro da proucimo ulogu tih tokazvanih ‘izdajnika’ za vreme ratova, Verujem da cemo biti prisiljeni da se zagledamo u proslost i koji su to bili ‘narodni neprijatelji i ‘zdajnici’ u srpskom narodu.
    Nas srpski narod je strasno prevaren. Kao prezivela tu epohu cesto idem u arhive i pronalazim nesto vrlo uznemirujuce. Dok su se Srbi borili za gole zivote u partizanskim jedinicima na celu su imali skoro uvek Hrvate i ne-Srbe kao politicke komesare i narovno markiste iz spanskih ratova i slicno. Dakle, Srbi su sluzili kao topovsko meso. Lako je bilo obraditi te neuke seljane koji su
    bezali od ostasa u sume. A sto se tice moje porodice, i od onoga sto je ostalo zivo su mogli jedino u partizane. Nas u Zapadnoj Slavoniji je delilo od ostalih reka Sava, Jasenovac i logori na tom
    podrucju izgradjeni specificno za Srbe a ne za neke Hrvate ‘antifasiste’ koji se uvek citiraju. Logori su bili sa Srbe, Jevreje i Rome.
    G. Dmitrovicu, to je jedna veoma vazna tema i jos nerasvetljena o ‘krivici i zaslugama’ Srpskog naroda i onih drugih. Kada kazem nerasvetljena je netacno. Mi znamo istinu. Ne dajmo im da nam prekrajaju istoriju. Maja deca su od mene naucila istinu a to ce nauciti i njihova deca. To je nasa sveta duznost.
    Pozdrav Georgini, Slavonki kao ostalima u borbi za istinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *