04. jun – Vučić: Nije realna saradnja SNS i DS

BEOGRAD – Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije realno da ta stranka formira vladu sa Demokratskom strankom, koju je nazvao “poslovnim odborom” i ponovio da će to ponuditi socijalistima.

Vučić je, gostujući na Televiziji B92, rekao da Predsedništvo i Glavni odbor stranke mogu da donesu drugačiju odluku kada je u pitanju “velika koalicija”, ali da on u to ne veruje i da neće podržati takvu varijantu.

Vučić, koji će do izbora novog stranačkog rukovodstva voditi stranku, rekao je da će SNS na današnjem sastanku sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem saopštiti da građani žele promene, kao i da će posle tog sastanka socijalistima ponuditi formiranje vlade.

“Mi ćemo pokušati da formiramo većinu. Ako kažu da im je lepše da idu sa Čedomirom Jovanovićem, mi ćemo da kažemo – u redu, poštujemo vašu volju. Mi mislimo da je to legalno, ali da nije legitimno, jer narod to nije hteo”, rekao je Vučić.

On je dodao i da nije za to da neko iz SPS bude premijer, već da to bude Jorgovanka Tabaković ispred SNS.

Vučić je DS nazvao “poslovnim odborom”, objašnjavajući da se tim nazivom prva poslužila Vesna Pešić, a da ga je on preuzeo.”Ja se divim Vesni Pešić, bez obzira što se u mnogim stvarima ne slažemo, jer ima hrabrosti da se suprostavi. Čini mi se da je Pešić potpuno u pravu – u ovoj zemlji je samo važno da njihov poslovni odbor opstane, više nije važno što je Dačić podnosio prijavu protiv Jovanovića za otmicu Slobodana Miloševića, a što je Jovanović govorio da je Republika Srpska genocidna država. Važno je samo da ta kriminalna družina iz DS i još nekih stranaka vlada i dalje”, kazao je Vučić.

Vučić je demantovao pisanje pojedinih medija da će šef kabineta predsednika države biti Vladimir Cvijan, nekadašnji član DS, uz objašnjenje da neko ko je poslanik ne može biti na toj funkciji.

Komentarišući stav predsednika Republike Srpske Milorada Dodika o ulasku LDP u buduću vladu, Vučić je rekao da Dodik ima pravo da izrazi svoje mišljenje, kao i da SNS sa strankom Čedomira Jovanovića može da sarađuje na lokalu, ali da ne može državnu politiku da vodi sa nekim ko kaže da je Republika Srpska genocidna tvorevina.

Nikolić će, prema Vučićevim rečima, voditi politiku mira, stabilnosti i sigurnosti u regionu i politiku razgovora, a sa predstavnicima Hrvatske će razgovarati o tome kako da se problemi Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji rešavaju na isti način.

Uz podsećanje da će Nikolićeva prva zvanična poseta inostranstvu biti poseta Briselu, Vučić je rekao da će jedna od tema razgovora sa tamošnjim zvaničnicima biti i Kosovo i Metohija, ali da ne očekuje da priznanje nezavisnosti Kosova bude uslov za dalje evropske integracije.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *