Stiven Majer: Velike sile unazadile Balkan za 30 godina

PIC i OHR su postali beskorisni. Sve važnije zemlje članice PIC-a, Amerika, Engleska, Turska prvenstveno gledaju sopstvene interese. Njih ne zanima interes Brčko distrikta, Srpske ni cele BiH. Ali ako međunarodna zajednica želi da plaća postojanje OHR-a, onda je sve u redu.

Izjavio je to u intervjuu “Glasu Srpske” profesor Univerziteta za nacionalnu odbranu SAD i bivši analitičar CIA za Balkan Stiven Majer.

* GLAS: Kako vidite budućnost BiH?

MAJER: Realnost u BiH je da raste podela između Federacije BiH i Republike Srpske. Ako ne dođe do eksplozije, kad je reč o bošnjačkoj politici, ipak će doći do nekog preokreta. Jer, politička zajednica može da se izoluje samo za jedno vreme, a međunarodni političari, pogotovo u Americi, izgubili su interesovanje za ono što se dešava u BiH. Politika i stavovi na ovim prostorima većinom su u ambasadama, a oni koji stvaraju tu politiku sada su u drugorazredni ljudi, diplomate i funkcioneri. I sve je manje podrške predstavnika međunarodne zajednice bošnjačkoj politici. Tradicionalni bošnjački političari postaće još više izolovani i očajni. U bošnjačkom korpusu isplivaće novi lideri. Generalno, mislim da će doći do još veće poele među etničkim grupama u BiH. Biće potrebno puno hrabrosti i inteligencije da se nađe pravi put u takvim okolnostima. Ali taj put mora da se pronađe bez velikog mešanja međunarodnih predstavnika.

* GLAS: A gdje je po Vašem mišljenju rešenje?

MAJER: Ja sam Amerikanac i jedan od mojih stavova je da narodi u BiH moraju sami da rešavaju svoje probleme. Kao pojedinac i kao prijatelj ljudi u ovoj regiji volio bih da na ovim prostorima vidim više liderstva poput onoga kakvo postoji u RS. Radi se o rukovodstvu koje nema straha da kaže “ne”. Oni su odlučili da rade u interesu sopstvene zajednice i naroda. A odnosi između RS i FBiH moraju da se grade putem odluka koje se donose u sopstvenim zajednicama. Postoje tri moguća scenarija za budućnost BiH: da ostanete u fazi tenzija između dva entiteta, da odlučite da se približite ili da u nekom momentu odlučite da se raziđete. I to onako kao što je to bilo između Čeha i Slovaka, ne kroz nasilje, nego na način takozvanog “svilenog razlaza”. Narod bi trebalo da ima demokratsko pravo da odluči o tome.

* GLAS: Nekoliko godina govorite da sledi raspad i podela BiH na dvije ili tri države. To se još nije desilo.

MAJER: To će se desiti. Možda će taj proces duže trajati nego što sam predvideo, ali to se ostvaruje, jer je BiH država koja postoji samo na papiru. Održava se fikcija da se radi o državi, jer ima zastavu, međunarodne granice. Naravno, neke stvari se rešavaju na nivou države, ali ono najznačajnije, pitanja poput ekonomskog razvoja, obrazovanja, pravosuđa, sve više se rešavaju na nivou entiteta. U jednom momentu doći ćemo i do formalnog razdvajanja. Ali, iskreno, ne znam da kažem šta će posle tog da se desi. Moguće je da iz toga proizađe i nezavisnost bošnjačke države. To će se verovatno desiti za deceniju, dve ili pet.

* GLAS: Kako ocenjujete nedavnu odluku Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIC) da suspenduje, a ne ukine superviziju za Brčko distrikt?

MAJER: PIC i OHR su postali beskorisni, a to je potpuno beznačajna odluka. Mi smo 17 godina daleko od Dejtona, a još se zabavljamo igricama poput OHR-a. Sve važnije zemlje članice PIC-a, Amerika, Engleska, Turska, prvenstveno gledaju sopstvene interese. Njih ne zanima interes Brčko distrikta, Srpske ni cijele BiH. Zato se ne treba baviti odlukama PIC-a. Ali ako međunarodna zajednica želi da plaća postojanje OHR-a i ako oni troše ovdje novac za njihove plate, jer to unapređuje prosperitet u BiH, onda je sve u redu.

* GLAS: Koje bi bilo najbolje rešenje za sve?

MAJER: Tu odluku vi morate da donesete. U interesu Srba bilo bi to da se odvoje, a Bošnjaka da i oni imaju svoju nacionalnu državu. Ali ne znam odgovor na pitanje šta se u tom slučaju dešava sa Hrvatima. Sa dobrom ekonomskom politikom male političke zajednice i države mogu da uspeju. Ako Crna Gora može da opstane kao država, onda bi i bošnjačka država i Republika Srpska kao država mogle da opstanu. Naravno, to pitanje traži odgovor na pitanje da li bi RS trebalo da bude nezavisna ili da se vezuje za Srbiju? Sigurno je da su velike sile Amerika, Francuska i Velika Britanija unazadile politički razvoj na prostoru Balkana za 20 do 30 godina.

Nikolić

* GLAS: Američki mediji pišu o mogućnosti novog rata na Balkanu ističući da toj tvrdnji u prilog ide to što je za predsjednika Srbije izabran Tomislav Nikolić. Da li je moguć novi rat?

MAJER: Šanse za ozbiljniji sukob relativno su male. Naravno, mogu se desiti sporadični incidenti ili teroristički i pojedinačni napadi. Ne vjerujem da izbor Nikolića generalno vodi nekoj većoj nestabilnosti, ali upravo zbog svoje prošlosti sada će dokazivati da je dobar Evropejac, dobar građanin takozvane evroatlantske zajednice. SAD i zemlje zapadne Evrope to će koristiti da bi ga pritiskale. Kad stane euforija oko njegove pobede, opasnost za njega je ta da će biti previše kooperativan i spreman da prihvati sve što mu zapad diktira, pogotovo sve zahteve Vašingtona i Brisela. To bi bilo loše za Srbiju.

Izvor: http://www.glassrpske.com

Jedan komentar

  1. da, opasan je ‘mac’ (razdora) koji su potegnuli… ?! A sta ce, kada taj maac – padne na njihove glave ??? Hodie mihi – cras -tibi …!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *