04. april – Slobodan Samardžić: DELOTVORNOST ENGELINOG PRETEĆEG PRSTA

Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN

Gospodin Joahim Riter

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije

Ministar, Slobodan Samardžić

Beograd 13. april 2008.

Poštovani gospodine Specijalni predstavniče,

Vaše pismo od 10. aprila o.g. upućeno meni nije doprinelo rešavanju našeg zajedničkog pitanja, a to je organizovanje i sprovođenje lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji. Nadam se, međutim, da još ima nade da ovaj posao obavimo u saradnji i međusobnom razumevanju, na dobro kosmetskih Srba i svih drugih zajednica koje ne priznaju nelegalno i jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

Mi se očigledno slažemo u stavu da kosmetski Srbi treba da dobiju demokratski izabrane lokalne organe vlasti. Slažemo se i u tome da ove izbore može da raspiše samo UNMIK, što je u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i što sam potvrdio u svom pismu upućenom Vama od 4. aprila.

U Vašem odgovoru naglašavate posebno tri stvari: prvo, Vaš isključivi mandat da organizujete izbore na Kosovu; drugo, predlog da to učinite samo u pet srpskih većinskih opština; i treće, da se to dogodi posle 11. maja.

1) Prošle godine (29. avgusta) Vi ste promenili izbornu regulativu pozivajući se u svim trima uredbama (ur. br. 2007/25, 2007/26, 2007/27) na Ahtisarijev plan, koji, kao što je poznato, nije usvojen u Ujedinjenim nacijama i ne predstavlja validan međunarodni dokument. Donoseći uredbe na osnovu tog dokumenta, kojim se propisuje nezavisnost Kosova, Vi ste već prekršili Rezoluciju 1244. (U sve tri uredbe istovetan je tekst pozivanja na ovaj neoficijelni dokument: „Taking into account the provisions regarding elections set out in the Comprehensive Proposal for the Kosovo Status Settlement”). Ovim uredbama, sasvim u skladu sa nelegalnim Ahtisarijevim planom, preneli ste nadležnosti organizovanja i sprovođenja izbora na Kosovu na privremene institicije samouprave. Poznato Vam je da kosovski Srbi to nisu prihvatili i da su gotovo stoprocentno bojkotovali i parlamentarne i lokalne izbore na Kosovu 11. novembra 2007. godine.

Imajući ovo u vidu, eventalno učešće UNMIK-a u sprovođenju lokalnih izbora za Srbe podrazumevalo bi odgovarajuću izmenu izborne regulative, na način da UNMIK povrati isključivu nadležnost za organizovanje i sprovođenje izbora, i njeno ponovno usklađivanje sa Rezolucijom 1244. Osim toga, posle nelegalnog proglašenja nezavisnosti od strane PIS 17. februara, teško je zamisliti da bi Srbi na Kosovu prihvatili da učestvuju na izborima koje organizuju i sprovode te iste albanske institucije.

2) Iz Vašeg pisma nije jasno zašto bi se lokalni izbori sproveli samo u pet većinskih srpskih opština. Jasno je da svi Srbi u Pokrajini imaju pravo na lokalnu samoupravu i zato svi treba da učestvuju na izborima u svim opštinama. Osim toga, najveći broj interno raseljenih lica u Srbiji potiče iz drugih, a ne trenutno većinskih srpskih opština u Pokrajini. Onemogućiti njima da glasaju ze lokalne organe vlasti u opštinama iz kojih su proterani, značilo bi trajno onemogućavanje njihovog povratka. To svakako nije bila vaša namera.

3) Vaš stav da izbore (u pet srpskih opština) možete da organizujete samo posle 11. maja proizilazi iz teškoća koje sam naveo pod 1) i 2). Zato u ovom trenutku samo Srbija i srpski lokalni organi vlasti u Pokrajini mogu uspešno da organizuju i sprovedu lokalne izbore 11. maja. U tu svrhu Srbija je donela celokupnu potrebnu regulativu i u skladu sa time vrši odgovarajuće pripreme. Potrebno je samo da ih Vi kao specijalni predstavnik raspišete. Time se od strane Srbije respektuje ova nadležnost UNMIK-a i Vaša lično.

Poštovani gospodine Specijalni predstavniče,

Najveće kršenje Rezolucije 1244 dogodilo se 17. februara ove godine. U uslovima kada političko vođstvo Albanaca sa Kosova u potpunosti krši ovaj obavezujući dokument UN, a Vi ne nalazite ni snage ni sredstava da tome stanete na put, Vi još jedino u saradnji sa Srbijom možete očuvati dignitet misije UN na Kosovu i Metohiji, a time i mir i nadu u budućnost srpskog naroda u Pokrajini. U tom kontekstu, predstojeći izbori mogu odigrati ključnu pozitivnu ulogu, kao što i njihovo odlaganje ili neodržavanje može imati velike negativne posledice. Samim tim, ovi izbori imaju veliki značaj za Srbe u Pokrajini i pitanje je od najvišeg političkog ranga.

Vi ste, da Vas na to podsetim, povodom protivpravnog proglašenja nezavisnosti i potonjih događaja zauzeli, kako ste sami više puta izvoleli reći, „neutralan politički stav“. Bilo bi jako korisno da takav stav političke neutralnosti zauzmete i povodom lokalnih izbora za srpske lokalne organe vlasti u Pokrajini. Ovo tim pre što imate gotovo neprekoračive i pravne i političke teškoće da sami organizujete ovakve izbore.

Očekujući Vaš pozitivan odgovor na moju molbu iz pisma upućenog Vama 4. aprila,

S poštovanjem

Slobodan Samardžić

Delotvornost  Angelinog pretećeg prsta

(Uz pismo Slobodana  Samardžića, tadašnjeg ministra  za Kosovo i Metohiju, Joahimu  Riteru, tadašnjem šefu UNMIK-a,  od 13. aprila 2008. godine)

Vlasti Srbije preko resornog ministra objavile su da 6. maja neće biti lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji. Navodno, UNMIK nije spreman da ih održi ili bar pruži pomoć  našim organima da obave predizborne  i izborne radnje.

Već smo navikli na to da naša vlast povodom Kosova i  Metohije deluje sistemom prevara. Kao poslednja u dugom četvorogodišnjem nizu, ova prevara je i najveća. Naime, i pravno i politički Srbija može da održi izbore na svim nivoima, znači i na lokalnom, u svojoj južnoj Pokrajini. To bi bilo u skladu i sa našim Ustavom i odgovarajućim zakonima, kao i sa Rezolucijom SB UN 1244. Put za ovakvo delovanje vlasti Srbije utrt je u proleće 2008. godine. Izbori su uredno obavljeni 11. maja i tada su sve opštine u Pokrajini uvedene u sistem lokalne samouprave u Srbiji posle jednog perioda (2001-2007) kada su one formalno bile deo sistema „privremenih institucija samouprave“ koji je bio podređen civilnoj međunarodnoj upravi, tj. UNMIK-u.

Svoje odustajanje od organizovanja lokalnih izbora u Pokrajini vlasti Srbije pravdaju procenom UNMIK-a  i njegovim odricanjem od delovanja. To je najveća prevara. UNMIK se sam odrekao svoje obaveze da organizuje izbore na Kosovu i Metohiji još u avgustu 2007. godine i preostalo je da izbore za građane koji priznaju Srbiju kao svoju državu organizuju ili prištinske nelegalne vlasti ili državni organi Srbije. O tome, između ostalog, govori i moja tadašnja prepiska u svojstvu ministra za Kosovo i Metohiju sa šefom UNMIK-a Joahimom Rikerom. On je pokušao da manipuliše Rezolucijom 1244 (kao i današnje vlasti Srbije), pa potom pretnjama (kao i danas što čine Zapadne zemlje), ali, suočen sa argumentacijom naše strane a zatim i čvrstom političkom voljom da se izbori održe, jednostavno je popustio, a kasnije i faktički priznao legalan status srpskih opština.

Danas je svima jasno da je vlast Srbije (njena Vlada i njen predsednik Republike) glavni vinovnik mogućeg neodržavanja lokalnih izbora u Pokrajini. Poznat je i razlog –  kandidatura za Evropsku uniju. To je bio uslov koji je Borisu Tadiću postavila Angela Merkel krajem avgusta  prošle godine. On je glasio: likvidirajte srpske „paralelne institucije“. Taj  se nalog sada sprovodi u vidu eutanazije srpskih opština sa sporim dejstvom. Ako se lokalni izbori ne održe, nema legalnog načina da srpske opštine na Kosovu i Metohiji opstanu. I to je naum primaoca naredbe i njegovih izvršitelja.

Slobodan Samardžić

Beograd, 2. april 2012.

2 komentara

  1. Dobro sastavljeno I sroceno. Dali ce imati ikakvog prakticnog znacaja ili ce biti prepisan?

  2. Poznati politički stav Angele Merkel nije bio u duhu osnovnih načela UN o poštovanju suverenosti država! Neverovatno je da Srbija (demokratska aktuelna vlast, sa Borisom Tadićem) nije imala svoj kontra-argumentovan stav, nego tumači Merkelovu politiku kao ultimatum i odmah to sprovodi u delo(!)? Zadnjih godina, Srbija je ta koja izvrće činjenice i suštinske probleme Srba na Kosovu, i počela da tumači R 1244. i druge dokumente u korist Albanaca i državu Kosovo!? Počelo je da zvuči provokatoraki Tadićevo stalno ponavljanje “Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo” – a sve radi suprotno – da se instalira i zaokruži Kosovo država!!! Ima li zakona da se zaustavi Tadićevo razbijanje Srbije? U kontekstu naslova teksta slede nekoliko pitanja i primera: Prvi, zašto Predsednica Slavica DJukić-Dejanović pre Albanaca i evrop. parlamentaraca, unapred tumači R 1244. da su izbori na Kosovu u nadlležnosti UNMIKA, ako ih odobri (Srbija da se obrati unmiku na čijem je čelu (mislim) pakistanac Zanzijer)! Znalo se unapred kakav će biti ishod? Po navedenoj rezoluciji unmik može da organizuje i sprovodi izbore – ali Srbija ih po Ustavu RASPISUJE!!! DRUGI primer, zašto B. Tadić kao predsednik dozvojlava Č. Jovanoviću i V. Draškoviću (mnogi drugi i NVO) da šire antisrpsku propagandu, protivno Ustavu? Ko je njima dao za pravo da poklanjaju srpske teritorije? Na Kosovu treba da se zaustavi albanski separatistički fašizam i vrate 500.000. proteranih Srba, a ne da se da celo Kosovo albancima(!)??? Sledi nastavak…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *