13. mart – Ambasador RF u Srbiji A. Konuzin: Srbija je naš strateški partner

Jovana Vukotić

Međunarodni ekonomski forum na Kopaoniku pokazao je da međunarodna ekonomija još uvek veoma zavisi od politike. To se delimično ispoljava i u rusko-sprskim odnosima. O tome i mnogo čemu drugog naš izveštač Jovana Vukotić razgovarala je sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Konuzinom.

Sporazum o bescarinskoj trgovini između Rusije i Srbije često se pominje u tom kontekstu da ga treba anulirati kada Srbija postane članica EU. Međutim, već sada srpski izvoznici se brinu (slušala sam o tome iz prvih usta od srpskih proizvođača na sajmu ishrane Prodekspo u Moskvi) da će zbog pridruživanja Rusije STO prošle godine, Rusija biti primorana da smanji uvozne takse, i da će se to već do kraja godine odraziti na izvoz sprske robe… Da li je to tako?

Ne, to nije tako. Stupanje Rusije u STO malo će se odraziti na naše odnose sa Srbijom, posebno u kratkoročnoj perspektivi. Na trgovačke odnose između naših zemalja više će se odraziti prekid važenja Sporazuma o slobodnoj trgovini, što će se desiti ako Srbija stupi u EU. Tu su, zaista, moguće teškoće, zato što oko 90% trgovačke nomenklature obima trgovine sa Srbijom prolazi bez carine. Na kraju će se ukidanje takvog režima neizbežno odraziti na ukupne obime trgovine. Mi sada vrlo pažljivo proučavamo mogućnosti kako da sprečimo negativne posledice takvih promena. Radimo i sa srpskim kolegama i sa ruskim zainteresovanim organizacijama, ali za sada se vidi suprotna tendencija: pokreću se nove proizvodnje čija će se produkcija isporučivati na rusko tržište upravo u okviru režima slobodne trgovine.

Rusija sada mnogo investira u infrastrukturu Srbije. Ruske železnice planiraju da ulože 800 miliona dolara u razvoj železničke pruge Srbije…

Na biznis forumu na Kopaoniku govorili smo da su infrastruktura i energetika i poljoprivreda prioritetni pravci privrednog razvoja Srbije. I upravo u ove sfere privredne delatnosti Rusija će u naredno vreme ulagati svoja sredstva preko velikih ruskih kompanija, privatnog sektora koji sarađuje sa partnerima iz Srbije. Ruska vlada izdvojila je Srbiji za modernizaciju pruga veliki kredit. Upravo je održano zasedanje radne grupe o pitanjima finansija i investicija. Bio je usaglašen protokol u skladu sa kojim očekujemo da će već na jesen ove godine biti potpisani potrebni ugorovi, u skladu sa kojima će početi realizacija konkretnih projekata za modernizaciju Srpske železnice.

Srpska javnost malo zna o tome da Rusija investira ne samo u infrastrukturu Srbije, već i u obrazovanje. Tačnije, srpskim studentima dostupno je mnoštvo stipendija za obuku na prestižnim ruskim univerzitetima. Ispričajte detaljnije o tome.

Nažalost, objektivno situacija ne deluje previše zadovoljavajuće. Broj stipendija koje srpski studenti koriste radi školovanja u Ruskoj Federaciji prilično je ograničen, ali računamo da će uvećanjem ruskog ulaganja kapitala, uvećanjem broja ekonomskih projekata, postojati sve veća potreba za srpskim stručnjacima koji bi bili upoznati sa ruskim tehnologijama, sa ruskim sistemom upravljanja preduzećima, sa ruskim jezikom, i želimo da se nadamo da će se ova vrlo osrednja sitaucija koja sada postoji promeniti nabolje. U svakom slučaju, u tom pravcu sada vrlo energično radimo.

Uzimajući u obzir mnogobrojne političke i ekonomske izazove u Srbiji i balkanskom regionu, kako vidite perspektive odnosa Srbije i Rusije?

Sa Srbijom razvijamo odnose kao sa strateškim partnerima, tačnije ne postavljamo sebi zadatke da zarađujemo ovde nekalav brzi novac ili da igramo na konjukturi. Ne, mi razmatramo ovu zemlju kao prijateljsku, i naši planovi su sračunati na vrlo duge godine saradnje. To se odražava u tome što zajedno učestvujemo u realizaciji vrlo velikih projekata u vrednosi od mnogo milijardi dolara. Šta više, računamo da na osnovu ovih projekta koji se danas već realizuju razrađujemo, a zatim pretvorimo u život nove projekte.

Uzimajući u obzir rezultate predsedničkih izbora u Ruskoj Federaciji, očekuje se nastavak kursa aktualne politike, koju je do sada sprovodio Putin na dužnosti premijera. A to je pre svega restartovnje odnosa sa SAD. U unutrašnjoj politici na prvom mestu je sveopšta modernizacija i borba protiv terorizma. Šta u tom smislu Srbija može da očekuje u odnosima sa Rusijom?

Rusija gradi svoje odnose, uzimajući u obzir situaciju koja se sustiče oko Srbije i oko Rusije, ali naši bilateralni odnosi nisu jako podvrgnuti nekim spoljnim uticajima, zato što smo koncentrisani na projekte za koje smo u jednakoj meri zainteresovani. Vrlo intenzivno radimo kako bi se ovi uzajamno korisni projekti realizovali u skladu sa našim planovima. Zadatak ovog foruma je da pokušamo da damo ocenu aktualnoj situaciji, kako će se ona razvijati uzimajući u obzir onu ekonomsku sredinu u kojoj se nalazi Srbija, tačnije: opšta ekonomska kriza u kojoj živimo, krizne promene u srpskoj ekonomiji vezane za prelazni period koji ona sada preživljava, i to je takođe vezano sa tim što će vrlo skoro u Srbiji biti izbori i posle tih izbora nova vlada će morati da izradi svoju novu ekonomsku politiku. I uzimajući u ozbir sva ova polazišta, stručnjaci i pokušavaju da prognoziraju kako će se razvijati srpska ekonomija i kako svaki od ovih faktora može da nađe ovde svoje mesto.

Izvor: Glas Rusije

2 komentara

  1. Hvala Vasoj Ekselenciji za sve sto radite za srbski narod. U pravu ste sto se zalazete za obrazovanje i razmenu akademika izmedju nase dve zemlje. Veliki broj srbskih vrhunskih strucnjaka primoran je da radi na zapadu, posebno USA i tako doprinosi odrzavanju monopolisticke pozicije ove zemlje koja nam uopste nije naklonjena. Rusija kao velika i bogata zemlja moze mnogo vise da uradi na tome da se ovi kadrovi vrate i rade na opstu korist nasih dveju drzava i naroda, nego sto to moze na kolenima poklekla Srbija, u kojoj strani gospodari nemaju interes da razvijaju bilo sta sto bi bilo od koristi srbskome narodu. Zar nije prirodnije da se srbski naucnici zajedno sa ruskim nadju na Institutima i razvojnim projektima sirom Rusije a kasnije i Srbije a za opstu dobrobit nasa dva bratska naroda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *