15. decembar – Ruski konvoj i dalje blokiran uprkos dogovoru

JARINJE – Konvoj kamiona sa ruskom humanitarnom pomoći i dalje je blokiran na administrativnom prelazu Jarinje, gde već gotovo 48 sati čeka na ulazak na Kosovo.
Savetnik u ambasadi Rusije u Srbiji Ivan Gorbunov izjavio je jutros Tanjugu da još nemaju detalje dogovora koji je kasno sinoć postignut između Rusije i Evropske komisije.
Prema njegovim rečima, čeka se na dalje instrukcije i ne zna se vreme kada će i na koji način biti propušten konvoj koji je trebalo u utorak da dospe u Kosovsku Mitrovicu.
Na području Kosova i Metohije i dalje se nalaze samo dva kamiona sa ruskom pomoći, koji su pušteni još u utorak pre podne, dok je treći i dalje na samom prelazu Jarinje, a ostatak konvoja je na nekoliko kilometara od administrativne linije, u Rudnici kod Raške.
Evropska komisija je sinoć sa vladom Rusije postigla dogovor o načinu da se obezbedi prolazak konvoja sa humanitarnom pomoći za sever Kosova.
Evropska komisija se dogovorila sa Rusijom da se propuste kamioni sa ruskom humanitarnom pomoći za Srbe na Kosovu, rekla je Tanjugu Maja Kocijančič, portparolka Visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.
“Postigli smo dogovor da obezbedimo da konvoj stigne na odredište”, izjavila je Kocijančič. Ona je rekla da je Eštonova u kontaktu sa svim stranama i dodala da se nada da će se dogovor vrlo brzo sprovesti.
Konvoj je blokiran u utorak posle podne, nakon što je ruska strana odbila pratnju Euleks policije.
Euleks je, s druge strane, ponudio Rusima dve mogućnosti da stignu do Kosovske Mitrovice uz njihovu pratnju ili da na Kosovo uđu preko prelaza Merdare, što su oni odbili, jer tamo vrše kontrolu kosovski carinici.
Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin, koji prati konvoj, zahteve Euleksa okarakterisao je političkom ucenom. Čitav slučaj je potom rešavan na relaciji Moskva-Brisel.

Izvor: Tanjug

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *