Варљива сласт стране векне

Увоз хлеба

Србија је за кратко време, девастацијом и уништењем домаће пољопривреде, од некадашње житнице Европе и извозника, постала увозник управо житних производа и прехрамбени потрошач трговинских ланаца страних компанија

Некада се говорило да у Србији нико неће остати гладан јер у њој увек има „хлеба и по хлеб“. Чак и у социјализму, када је Србија из пољопривредног преведена у индустријско доба, хране је било у изобиљу. Само неколико деценија касније Србија се некако враћа у старо доба, али не у доба модерне, ефикасне, издашне и одрживе пољопривреде него у доба неухрањености и преживљавања. Не да је све мање „по хлебу“ већ и самог хлеба многима недостаје.
Као гром из ведра неба је прошле недеље одјекнула вест, објављена у београдској „Политици“, да је Србија у протеклој години више него удвостручила увоз хлеба и пекарских производа, па је увезено 6.000 тона „свежег“ хлеба, пецива и тоста у вредности од 6,8 милиона евра.
Годину раније, 2018, увоз је вредео 3,1 милион евра, а како „Политика“ незванично сазнаје векне су највише стизале из Румуније, Немачке, Бугарске, па и Хрватске. Лист преноси да се увозно пециво пред очима купаца само „допече“, углавном у трговинским и пекарским ланцима и продаје као свеже.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

2 коментара

  1. Stoka.Ono sto mi jedemo (hleb) ne jedu ni zivotinje ni ptice.Iz brasna se izvuce sve sto valja a nama ostanu (ne mekinje) nego kako rekok nesto sto ni gladne sumske zivotinje necu da jedu.Da li je i to normalno u zemlji SrbijhiNarode moramo se probuditi.

  2. Crna jutra nad Srbijom svicu

    Trebalo bi da se zapitamo sta se to desava oko nas. Zasto jedna zemlja koja ima dovoljno potencijala da proizvodi dovoljno hleba za celu Evropu uvozi hleb? Ocito je da danasnje vlasti unistavaju privredu, (ne samo privredu unistavaju celu drzavu), i kako to da se zaustavi. Ako se sve ovo ne zaustani kakva ce da bude buducnost cele nacije?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *