ДОКТРИНА ШОКА

Пише Љиљана Богдановић, главни и одговорни уредник

И то се догодило: председник Србије и генерални секретар НАТО стајали су мирно док је интонирана химна Алијансе, а иза њих, као део сцене која је завредела пажњу не само у Србији, био је постављен амблем – спојена српска застава и лого НАТО! Призор је виђен прошле седмице у Шумадији, тактови химне („која се не свира често у Србији“) трештали су тог 8. октобра кроз Младеновац и Сопот. Описани церемонијални део Међународне теренске НАТО вежбе „Србија 2018“ могао се именовати историјским. У наизглед обичном протоколарном кадру, тренутак је здружио актере којима су догађаји у недалекој прошлости наменили одстојање, уз нимало пријатељска осећања. Иако би многи Срби, из разлога који се не објашњавају, очекивали да се после ове химне проломе громови, да Свети Илија муњама запара небо, пакленог коментара тамо не беше, а тишина је завладала и на земљи. Насупрот овом спокоју, надахнуто је грмео нико други до извештач Би-Би-Сија, уверен да се виђено може тумачити без фуснота, али са једном ударном паролом: „Сада сви заједно: Србија и НАТО оставили бомбардовање иза себе.“

Премда се у навијачком тумачењу британског јавног сервиса тежило беневолентном сагледавању, новинар је потом употребио појам нескладан са описаном хармонијом: изненађење и шок! Сцена би, каже, „могла бити шок за оне који Београд сматрају верним савезником Москве“. Чини се да је, поменувши јаку реч, овај аутор стварно, можда и ненамерно, поентирао. Дакле, химна и остало виђено било је, признаје британско гласило, шок за (неке) посматраче, шок за (неке) савезничке односе, не мање шок за (неке) моралне, етичке и обичајне норме домаћина.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

2 коментара

 1. Avatar
  Vera Vuletic

  Strasno !!!

 2. Avatar
  Ранко Р. Спалевић

  Ништа страшно, поштована Вера. То је само појавни облик окупације, подаништва, евроунијатске доктрине без покрића у народној вољи. послије срамних споразума нових Недића – Драшковића и Дачића – ово је само промовисање НАТО пјешака са, замислите, дипломатским имунитетом, на осмо поље – у DRNG NACH OSTEN јаничаре. А тек сорошевци, веберовци, бољеживећи илузионисти, пресвучени жутаћи из Монтомеријевог шињела.
  Извињавамо се што сте нас бомбардовали.
  Извињавамо се што нас силујете.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *