ГОДИНА ВАТРЕНОГ ПЕТЛА

По кинеском хороскопу, петао, знак у којем је била протекла 2017. година, јесте „темпераментан и превртљив“, те „по цео дан тражи невоље, тражи повод за борбу“. Овакав опис, рекло би се, сјајно одговара човеку који је на међународну сцену званично ступио почетком године, 20. јануара – председнику САД Доналду Трампу – темпераментном превртљивцу који је од нуђења помирења Москви дошао дотле да шаље смртоносно оружје у Украјину, кавгаџији који прети уништењем читавом низу земаља. Као и претходних неколико година које су обележили бројни тектонски поремећаји на међународној сцени и „убрзање историје“, и 2017. је била доста бурна – од почетка процеса за излазак Британије из Европске уније, до кулминације сепаратистичког пројекта у Каталонији, од пораза Исламске државе у Сирији и Ираку, до ескалације кризе око Северне Кореје и отварања нових жаришта на Блиском истоку признавањем Јерусалима за престоницу Израела и потпиривањем курдског сепаратизма. Једино у региону и Србији, рекло би се, све иде по старом. Промене није донео ни почетак унутрашњег дијалога о Косову, Хрвати не одустају од спремности за дом, Албанци разједају све државе у којима су мањина и сањају „Велику Албанију“, руски хуманитарци и даље имају нижи статус у односу на НАТО војнике…

ЈАНУАР

Воз на линији разграничења Воз осликан фрескама и симболима историјског присуства Срба на простору Косова и паролом „Косово је Србија“ на 21 светском језику, заустављен је 14. јануара на промотивној вожњи у Рашкој јер су недалеко одатле пругу препречили наоружани припадници специјалних јединица косовске полиције РОСУ. Ова путујућа порука која је требало да подсети на српску културну баштину на територији Косова и Метохије, а коју су са београдског перона испратили сви високи званичници, није стигла до свог крајњег одредишта – Косовске Митровице, али је у страшној размени негодовања и оптужби између Београда и Приштине једна друга, важнија порука послата вођама сепаратистичке државе Косово: „Моје последње упозорење и молба Албанцима на Косову и Метохији је да не покушавају да нападну Србе оружјем, јер Србија то неће дозволити“, нагласио је тадашњи премијер Александар Вучић.

Ратом стечена сувереност Јубиларна прослава – 25 година постојања – Дана Републике Српске којој су присуствовали лидери Републике Српске, патријарх српски, председник Републике Србије, министри у Влади Србије, амбасадор Русије у Босни и Херцеговини и представници амбасаде Кине и других земаља, привукла је посебну пажњу, згражавања и оптужбе, као ниједна претходна. Није потребно наглашавати да се нико од представника са Запада није одазвао позиву, што је, у ствари, одраз духа политике да за међународну заједницу (тј. Запад) овај дан не постоји. Прослава би можда прошла мање примећено да уједно није представљала и политичку поруку, посебно после покушаја Сарајева да Дан Републике укине 2015. године и одговора Српске у виду расписивања референдума, што је постало политичка тема не само у БиХ већ у приличној мери и даље окупира бриселску и вашингтонску бирократију која се бави Балканом. Са ове прославе поручено је да је српски народ 9. јанура 1992. манифестовао своју међународно признату и ратом стечену сувереност и да је се неће одрећи ма како велики били притисци са запада.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

 1. Avatar
  Patriotski blok

  Uredništvu Pečata:

  (NE) OBJEKTIVNA POLITIKA
  U sklopu naslova, nije adekvatno prikazan idejni tvorac i ciljevi poslatog (šarenog) voza na liniji razgraničenja sa Kosovom (spoljni izgled: parole „Kosovo je Srbija“ na 21 jezik, a iznutra freske i simboli SPC sa Kosova)? OBJEKTIVNA politika se zasniva na objektivnim argumentima, a to su:

  KOSOVO JE (kosovski mediji, bezbednosne službe, relevantni političari, Atifete Jahjaga, mustafa, Tači…) , na najavu voza – upozoravalo da će svim legalnim sredstvima ZAUSTAVITI VOZ na granici i neće dozvoliti ugrožavanje integriteta i suvereniteta Kosova po Briselskom sporazumu (Kosovo je država)? Beogradski mediji su prikrivali Kosovska upozorenja. Džabe srbima iz Beograda i Srbije da viču kako je Kosovo sastavni deo Srbije – a na terenu na Kosovu – Briselskim sporazumom – gradi se (izgradjena je nova Albanska muslimanska država Kosovo). Svima nama teško pada izdajnička politika Beograda, ali – jel treba da zavlačimo glavu u pesak i da aplaudiramo Vučiću zbog toga.

  PITANJA I KONSTATACIJE:
  — Zašto su beogradski političari iz vrha Briselskih pregovora – sišli na Topčideru (nisu ostali u vozu za Kosovo?).
  — Zašto je Vučić, nakon zaustavljanja voza na granici od strane bezbednosnoj struktura-ROSU Kosova govorio: „Albanci hteli dugim cevima da izazovu rat sa Srbijom“(!)? Na toj propagandi izgradio je sebi „poipulizam“ kako je on (Vučić) zaustavio rad zaustavljanjem voza u Sandžak-Rašku(!)? NE, Kosovo je branilo teritorijalni integritet po Brisel. sporazumu?!
  ZAKLJUČAK: AV je ideolog i nalogodavac da se pošalje takav (šareni-provokatorski) voz sa ciljem da stigne do Kosovske Mitrovice i vrati se natrag, da opravda svoju medijsku propagandu „kako je Kosovo, navodno, ostalo po Briselskom sporazumu sastavni deo Srbije“, da stekne populizam pred izbore za predsednika Srbije. Prevario se u računu „najpametniji“ Srbin Vučić, mislio je da Albanci neće dirati voz sa crkvenim freskama, ikonama, svecima pravoslavlja – i propustiti voz da udje na Kosovu. ZAMISLITE, da je prošao voz do Mitrovice i vratio se nazad za Beograd – kakva bi to „EUFORIJA“ SLAVLJA I POPULIZMA BILA za Vučića u Beogradu???
  – – Molim, bez zamerke – da se objavi objektivan komentar. Pozdrav i sretna Nova godina!!!

  1
  1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *