Почетна / БРОЈ 379 / Грузија између Буша и Стаљина

Грузија између Буша и Стаљина

Пише Филип Родић

Помало шизофрену ситуацију у Грузији најбоље илуструје чињеница да се поред пута за Гори, Стаљиново родно место, на једном зиду налази велика фотографија бившег председника САД Џорџа Буша. То што многи и даље славе чувеног вођу, док други призивају Буша, много говори о пометености и подељености грузијског народа, чија је природна тежња ка братству са Русијом, али је упрегнут у кола што га вуку према НАТО. Врло налик Србима

Веома волим Србију. Дивим се вашој историји, традицији, култури, речи су младог Грузина који нам је сам пришао у Горију, у близини Стаљинове родне куће и музеја, схвативши да смо из њему омиљене земље и тиме објаснио чињеницу да је одлично научио српски језик, иако у Србији никада био није. „Надам се да ћу следеће године успети да одем до Београда, код свог пријатеља, свештеника на Војној академији, и коначно видим тај град“, додао је он у крајње пријатељском разговору упркос томе што смо у Гори дошли са фудбалерима Партизана који су његов тим Дила избацили из квалификација за Лигу шампиона (Партизан је победио са 2:0).

Сличан је био и блиски сусрет навијача Партизана са навијачима Диле, што се, такође, десио код овог музеја, као да су и једни и други пред утакмицу дошли да упију мало победничког духа, неодвојивог од Стаљинове личности. Није било ни трунке напетости или трага жеље за насиљем, обично општег места када се сусретну ватрене присталице два ривалска клуба. Нису севали ножеви као, на пример, онда када су навијачи Црвене звезде пратили своје кошаркаше у Турској. Једино надметање између навијача два тима на неких педесетак метара од малене циглене куће где се Стаљин родио 1878. године, било је у песми. Родна кућа совјетског лидера који је својом политиком касних тридесетих година прошлог века и током Другог светског рата у ствари поставио темеље за садашње помирење „црвених“ и „белих“ у модерној Русији, надсвођена је павиљоном направљеним у грчко-римском стилу што оставља утисак античког храма. Сама кућа је изненађујуће мала и неугледна и просто је невероватно да је у тако скученом простору истовремено живела породица Џугашвили и да је у њој била обућарска радња Стаљиновог оца Висариона.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *